Linkuri accesibilitate

Presa rusă, presa occidentală și Campionatul mondial de fotbal


Caricatură de Serghei Elkin
Caricatură de Serghei Elkin

Jurnaliştii ruşi scriu despre o așa-numită campanie anti-rusă a presei din vest și despre difuzarea unor informații propagandistice care nu ar reflecta realitățile din Rusia.

Finala Cupei Mondiale, cîștigată de Franţa - pentru a doua oară după 20 de ani - a fost marcată şi de momente dramatice, şi de momente comice.

Presa rusă, presa occidentală și Campionatul mondial de fotbal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct


Victoria Franței la Campionatul Mondial de Fotbal, între elogii și mulțumiri pentru Putin și critici la adresa presei occidentale care ar fi tratat calomnios subiectul campionatului găzduit de Federația Rusă, astfel sună una dintre observațiile publicațiilor rusești.

Gazeta.ru scrie, bunăoară, că jucătorii selecționatei Franței l-au slăvit pe liderul de la Kremlin în scandările de după câștigul în fața echipei croate. Din articol aflăm că acest lucru s-ar fi întâmplat la vestiare, în prezența președintelui francez Emmanuel Macron și a președintei croate Kolinda Grabar-Kitarović.

Aceeași publicație a atras atenția că în timp ce Vladimir Putin era ferit de ploaie sub o umbrelă adusă de pază, ceilalți doi șefi de stat au fost lăsați fără atenție. Jurnaliștii citează selectiv opinii din presa străină, care a semnalat ceea ce a numit ignoranță față de ceilalți doi lideri. Reporterii portalului britanic „The Sun” notează că Putin stătea mândru sub umbrelă în timp ce președintele francez și omologul său croat au continuat să împartă felicitări, fără a părea deranjați de momentul considerat jenant de telespectatori.

Jurnaliștii de la Gazeta.ru mai citează și opiniile la acest subiect formulate de portalul britanic „Mirror”. Ei scriu că așa-zisul principiu „femeia mai întâi” nu a funcționat în cadrul finalei Campionatului Mondial de Fotbal. În timp ce reporterii britanici vorbesc despre favoritism în adresa controversatului lider de la Moscova cei de la Gazeta.ru scriu despre o încălcare a principiului de egalitate în favoarea unei persoane influente.

La același subiect, reporterii portalului BFM.ru notează din capul locului că și Putin a fost udat de ploaie până a i se aduce umbrela și că acest incident nu a umbrit ceremonia de încheiere a campionatului.

Pravda.ru titrează: „Presa din vest recunoaște că Rusia este frumoasă și că acest campionat a fost cel mai bun”...

Jurnaliștii menționează aici și „încercarea nereușită” a membrilor grupului Pussy Riot de a interveni în programul oficial, atunci când au dat buzna pe teren, vrând să atragă atenția comunității internaționale la încălcarea drepturilor omului în Rusia.

Acest episod este relatat în majoritatea publicațiilor rusești, presa adăugând că în adresa „scandalosului grup” au fost pornite două cauze contravenționale, pentru încălcarea normelor de conduită a spectatorilor în cadrul manifestaților sportive și pentru purtarea ilegală a uniformei polițienești.

Presa rusă mai abundă cu articole în care se vorbește despre imaginea greșită, eronată creată de mass-media occidentale Federației Ruse.

Pravda.ru titrează: „Presa din vest recunoaște că Rusia este frumoasă și că acest campionat a fost cel mai bun”. Jurnaliștii scriu că „mondialul din acest an a spulberat stereotipurile și a arătat o Rusie deschisă și modernă”, în pofida așteptărilor răspândite în afară, precum că Federația Rusă ar fi ofensivă și ușor înapoiată, scriu autorii materialului. În același context, ei citează publicații precum „New York Times” sau BBC, care ar aduce mulțumiri pentru spectacolul fotbalistic „unic” din Rusia și „buna impresie” pe care a lăsat-o organizarea evenimentului, însă fără a da nume ale autorilor de texte și linkuri directe la materialele preluate.

Și jurnaliștii de la Ria Novosti menționează cât de mult s-ar fi înșelat mediile occidentale atunci când anticipau diferite incidente în cadrul Campionatului Mondial de Fotbal. Autorii scriu despre o așa-numită campanie anti-rusă a presei din vest și despre difuzarea unor informații propagandistice care nu ar reflecta realitățile din Rusia.

Reporterii Ria Novosti citează parțial un articol din „The Guardian”, în care se spune că într-adevăr mai multe publicații britanice au scris despre posibile acțiuni de huliganism și au tratat lucrurile mai mult sub aspect negativ. Agenția rusă nu scrie însă și despre remarcile autorului britanic de la „The Guardian”, care susține că redacția lui nu poate reflecta doar schimbările pozitive de infrastructură din ajunul campionatului fără a scrie despre încălcarea drepturilor omului, despre cauzele judiciare politizate și despre rolul Kremlinului în războiul din Ucraina.

În fine, Agenția Informațională Regnum scrie că victoria francezilor va întări imaginea statului pe arena internațională. Autorii susțin că în contextul dificultăților politice din Occident, Franța obține statutul convenabil al unei puteri sportive.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG