Linkuri accesibilitate

După eșecul usturător de la OUG 13, Dragnea și ai lui au schimbat tactica (G4media/Cristian Pantazi)


Efectele dezastruoase ale manipulărilor din media și din spațiul virtual (Vitalie Ciobanu/Ziare.com).

Hotnews.ro este una dintre publicațiile care a transmis știrea despre anularea alegerilor de primar din Chișinău, cu tot cu motivul pentru care justiția ar fi procedat așa: „Judecătoria Chișinău a decis, în urma unei contestații depuse de Partidul Socialiștilor, că îndemnul de participare la vot lansat de (Andrei) Năstase reprezintă agitație electorală”. Pe același site, o altă știre înregistrează reacția președintelui Igor Dodon, care nu pricepe de ce decizia justiției îi anulează și lui Ion Ceban, al doilea clasat, șansa de a ocupa postul de primar, de vreme ce numai lui Năstase i se impută ceva. Dodon consideră că „cineva se teme tare ca socialiştii să nu beneficieze de sprijin din străinătate în alegerile parlamentare” şi că Năstase „a profitat de susţinere directă de la politicieni străini în campania electorală, (așa că) eurounioniştii de la guvernare l-au considerat prea periculos în perspectiva parlamentarelor”.

Scriitorul și jurnalistul Vitalie Ciobanu i-a acordat un interviu Magdei Grădinaru de la ziare.com în zilele Târgului de carte Bookfest de la București, cu prilejul lansării unui volum la care este co-autor: Vin rușii! Vitalie Ciobanu a abordat și problema efectelor dezastruoase ale manipulărilor din media și din spațiul virtual asupra stării de spirit din Republica Moldova. Totul a început cu Ucraina: „cortina fake news-urilor și realităților alternative, ieșite de sub teascurile propagandei rusești, camuflează un genocid produs de regimul Putin de circa patru ani în Ucraina. Să ne amintim: la început Europa și lumea întreagă era anunțată că la Kiev s-a instalat o „juntă fascistă“; apoi s-a spus că „omuleții verzi“ sunt gărzi de autoapărare a localnicilor din Crimeea, nicidecum trupe regulate rusești pe care tot Putin, mai târziu, după anexarea peninsulei, le-a devoalat, lăudându-se (vanitatea, iată, i-a fost mai tare decât prudența) că acestea au acționat la ordinul său direct”.

Sunt în interviu și alte exemple de fake news. În Moldova, Putin folosește din plin vulnerabilitatea identitară. „La atâția ani după 1991, scrie Ciobanu, se mai duce o luptă pentru identitatea națională. Românilor basarabeni li s-a născocit o limbă diferită decât limba lor maternă (...) și un alfabet care le-a pocit felul în care articulează cuvintele (...). Basarabenii sunt un popor orfan, căruia i s-a spus cu îndărătnicie decenii la rând că mama lui înstrăinată (România) e o zgripțuroaică, iar cotoroanța care l-a înfiat (Rusia) e o zână din poveste”. Analistul crede că forțele democratice ar fi reușit cu Maia Sandu în alegerile prezidențiale, dacă nu s-ar fi produs un efect atât de devastator al manipulărilor prin media controlate de Plahotniuc și Dodon, dacă diaspora n-ar fi fost obstrucționată la vot și dacă nu s-ar fi folosit, în contrapartidă, „desantul electoral“ din Transnistria.

Pe site-ul G4media, Cristian Pantazi a găsit o formulă expresivă ca să descrie metoda întrebuințată de Partidul Social-Democrat în demolarea pas cu pas a structurilor anticorupție și, aproape, a bazelor democrației: „După eșecul usturător de la OUG 13, când au provocat cele mai mari proteste din istoria recentă (iarna lui 2017), Dragnea și ai lui au schimbat tactica. În loc să arunce broasca în apa fiartă și să riște un salt rapid din oală, au băgat broasca în oala cu apă rece și au fiert-o încetul cu încetul. Broasca a murit fiartă după ce s-a obișnuit treptat cu căldura”.

XS
SM
MD
LG