Linkuri accesibilitate

„Nefericita doamnă premier” (Ioana Ene-Dogioiu/ Ziare.com)


Revista presei românești
Revista presei românești

„Mijloacele pe care le folosește Andrei Năstase în bătălia politică sunt aceleași cu cele pe care le condamnă” (Andreea Dumbravă/ stiripesurse.ro)

Site-ul Stiripesurse.ro publică o analiză despre turul al doilea al alegerilor locale parțiale pentru primăria Chișinăului. Pe 3 iunie se va juca o miză importantă pentru alegerile parlamentare din toamnă: cel care va câștiga postul de primar general al capitalei va adăuga procente bune partidului său, arată autoarea Andreea Dumbravă. Ea spune că în cazul lui Ion Ceban e clar: orientare pro-est. Cu Andrei Năstase e însă mai complicat.

„Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr știe să pozeze în liderul care se bate cu regimul Plahotniuc (...) se plânge că este victima unei mașinării, care încearcă să îl discrediteze total, că Plahotniuc controlează întreaga presă moldovenească, iar opoziția se luptă în condiții inegale. Dacă stai și îl urmărești (...), pare un tip sincer, animat de cele mai bune dorințe. (...) Doar că mijloacele pe care le folosește în bătălia politică sunt aceleași cu cele pe care le condamnă”. Năstase are în spate un trust de presă puternic. Se plânge că a fost victima unei campanii murdare la adresa lui, ceea ce e adevărat, dar ar fi trebuit să adauge că și Jurnal TV făcuse același lucru împotriva partidului lui Vlad Plahotniuc. Nu ipocrizia lui Năstase e însă problema, consideră autoarea acestui text, ci parcursul lui Năstase: fost procuror, apoi avocatul unui acuzat de corupție, Victor Țopa, care îi devine ulterior naș și acum este patronul postului Jurnal TV. „Din păcate, moldovenii sunt chemați să aleagă între un om cu înclinații clare spre est, Ion Ceban, și un tip folosit de anumite cercuri de influență, care sunt pe mână cu Moscova. Care este răul cel mai mic? (...) greu de spus”.

Ioana Ene-Dogioiu, de la Ziare.com, semnează un comentariu care adună argumente în favoarea ipotezei că premierul social-democrat Viorica Dăncilă a ajuns un fel de piatră de moară legată de picioarele PSD, cu riscul de a-l trage la fund. Cum? Nu pentru că liderii de la centru s-ar jena foarte mult de prestațiile tot mai jalnice ale doamnei Dăncilă („nefericita doamnă premier”, cum o numește Ioana Ene), ci pentru că membrii de partid încep să se agite, să fie ei jenați de imaginea partidului lor, care a fost, de-a lungul timpului, acuzat de multe, dar nu de incompetență și de prostie.

„Oamenii încep să înțeleagă că dansează pe puntea Titanicului și se suie în barcile de salvare” – cel mai adesea trec la partidul fondat de fostul lider al PSD, Victor Ponta. Ioana Ene crede că Liviu Dragnea nu e foarte liniștit nici în privința plângerii penale făcute de liderul liberal Ludovic Orban împotriva premierului Dăncilă (povestea cu mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim), nici în privința verdictului pe care îl va primi pe 29 mai, sau mai târziu, legat de un dosar penal cu probe „beton” ale acuzării, se spune.

Într-o intervenție televizată la Digi 24, pe care o rezumă Stiripesurse.ro, jurnalistul Cristian Tudor Popescu se referă la cea mai recentă gafă a doamnei premier, care a spus, în ședință de guvern, vom reduce democrația în loc de birocrația. Popescu nu crede că se va clinti ceva din procentele de care dispune PSD. Românii nu apreciază intelectul liderilor lor, nici știința lor de carte, chiar dimpotrivă. Ceea ce pare să-i intereseze este, în opinia sa, strict „perspectiva burţii şi buzunarul”.

XS
SM
MD
LG