Linkuri accesibilitate

„Marea revoluţie fiscală a fost un plan în doi timpi ca să nu priceapă lumea” (Moise Guran/ Adevărul)


România riscă să piardă teritorii (Iulian Fota/ Revista 22)

Revista presei românești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct

Într-un interviu acordat revistei 22, fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate și siguranță națională Iulian Fota nu exclude ca România să piardă teritorii naționale în favoarea Rusiei sau a altor state. Desigur, în condiții anume, care nu sunt încă foarte clar conturate. Problema României este lipsa unui obiectiv principal de politică externă, în acest moment. Cel puțin a unuia asumat la nivel oficial.

Administrația Băsescu, pentru care a lucrat Fota, a avut două obiective clare, care au fost urmărite până la încercarea de suspendare a președintelui din 2012: „consolidarea la maximum a securității naționale a României, în primul rând prin dezvoltarea legăturilor cu aliații, (...) în special cu SUA” și, respectiv, „continuarea modernizării României și au fost o serie de demersuri pe agricultură, pe educație, pe sănătate”.

Aceste obiective au fost abandonate, susține Fota, sau oricum proiectul de occidentalizare a României a fost mult încetinit. Între semnalele de atitudine anti-europeană date de actuala putere, Iulian Fota enunță „tema identității naționale, teama că, prin integrarea în UE și NATO sau prin globalizare, identitatea națională a României este pusă în discuție”, precum și revirimentul unor teorii stupide precum protocronismul și dacismul, cărora expertul în probeme de securitate națională consideră că i se subsumează și povestea cu „familia tradițională”. La întrebarea „Cât de periculoasă e Rusia pentru România?” Fota răspunde: „Mult mai periculoasă ca în trecut. Și nu pentru că Rusia ar fi nemaipomenit de tare sau de puternică, ci pentru că noi suntem rupți în două. Iar Rusia este o țară de o abilitate de apreciat când vine vorba să joace între tabere”.

Discuția despre soarta pensiilor obligatorii private ale românilor sub 45 de ani, așa-numitul Pilon II, este subiectul dominant al comentariilor de azi. Între timp, ideea „suspendării” sau chiar a desființării Pilonului II nu mai este un „simplu calcul contabil”, ajuns public prin greșeala unui funcționar, așa cum a susținut inițial liderul social-democraților Liviu Dragnea, ci e asumat bine mersi de guvern pe site-ul oficial.

Afrodita Cihovski, de la Adevărul, a consemnat interpretarea dată întregii povești de analistul economic Moise Guran. El atrage atenția că nu e vorba numai de suspendarea contribuțiilor la Pilonul II, ci de o perdea de fum care acoperă intenția guvernului de a introducere o contribuție suplimentară obligatorie, în sumă fixă de 84 de lei, și pentru angajat, și pentru angajator, care angajator tocmai fusese exonerat la începutul anului de contribuțiile la sistemul de asigurări sociale, mutate integral pe spinarea angajatului. Calculul lui Guran este că cele 25 de procente pe care fiecare angajat le virează lunar la sistemul de pensii vor deveni 33 de procente! Iar concluzia este că „marea revoluţie fiscală, prin care s-au trecut contribuţiile de pe firmă pe angajat, a fost în realitate un plan (...) de creştere a contribuţiilor. În doi timpi şi ca să nu priceapă lumea”.

XS
SM
MD
LG