Linkuri accesibilitate

Presa americană, atacată atât la Moscova, cât şi la Washington


CNN
CNN

Declaraţiile recente ale preşedintelui Trump au fost criticate, numeroase voci cerându-i să sprijine presa independentă, nu să o discrediteze.

Presa americană s-a văzut recent atacată atât la Moscova, cât şi la Washington. Care sunt împrejurările?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct


Faptul că preşedintele Trump atacă presa din America nu este ceva nou. Cel mai recent astfel de atac a fost puţin diferit pentru că şeful executivului a scris pe Tweeter că Fox News - canalul conservator care-l susţine - este mai important pe plan intern decât CNN, dar că în exterior CNN este o sursă majoră de „ştiri false” şi „ne reprezintă greşit naţiunea”.

Aceste comentarii ale lui Donald Trump au fost formulate la numai câteva ore după ce Vladimir Putin semnase o lege care solicita anumitor organizaţii media americane, care lucrează în Rusia să se înregistreze ca fiind agenţi străini, ceea ce sugerează că vor fi clasificaţi ca entităţi ostile. Aliaţi ai lui Putin au lăsat să se înţeleagă că reţeaua CNN ar putea fi vizată. Deocamdată postul de televiziune nu este afectat, dar semnătura lui Putin certifică că nu se ştie ce aşteaptă presa străină dacă, fireşte, nu se pliază pe interesele Kremlinului. Ruşii au spus că măsurile anunţate sunt represalii după ce Statele Unite au dispus înregistrarea canalului Russia Today ca agent străin, acesta fiind învinuit de propagandă în timpul alegerilor prezidenţiale de anul trecut. În Statele Unite, denumirea de agent străin înseamnă o organizaţie care face lobby pentru interese străine. În Rusia, însă, conotaţia este spionaj şi de aceea ziariştii care lucrează acolo nu ştiu la ce să se aştepte. În acest context, declaraţiile recente ale preşedintelui Trump au fost criticate, numeroase voci cerându-i să sprijine presa independentă, nu să o discrediteze.

Organizaţii pentru drepturile omului au avertizat în repetate rânduri că insultele preşedintelui la adresa presei vor invita lideri din străinătate, care nu cred în libertatea presei, să-i urmeze exemplul, cu consecinţe potenţial grave. Ziarista Christiane Amanpour de la CNN a spus ca retorica anti-presă a preşedintelui dă lumină verde autocraţilor din lumea întreagă să treacă la represiune împotriva ziariştilor. „Suntem obişnuiti cu pericole”, a spus Amanpour, continuând „dar nu avem nevoie să fim înjunghiaţi pe la spate de conducerea noastră liberă şi democratică”. Dar preşedintele nu se lasă înduplecat. Imediat după aceste critici, Donald Trump a propus pe Tweeter un concurs între reţelele de televiziunea - în afară de Fox - pentru a se vedea cine este cel mai „necinstit, corupt şi care denaturează adevărul despre preşedintele vostru favorit, eu”. „Sunt toţi răi”, a continuat Trump, adaugând „învingătorul va primi trofeul Ştiri False”.

XS
SM
MD
LG