Linkuri accesibilitate

Genderdoc-M: „E vorba de o alegere personală pe care noi trebuie doar s-o acceptăm”


Preotul Maxim Melinti
Preotul Maxim Melinti

Preotul Maxim Melinti a anunțat că refuză de acum încolo colaborarea cu Centrul Genderdoc-M care apără drepturile comunităţii LGBT

Preotul Maxim Melinti, paroh al Bisericii din satul Ghidighici, a cerut repetat azi Mitropoliei Moldovei să-i fie restabilit dreptul de a sluji, care i-a fost retras acum două luni pe motiv că ar fi promovat și încurajat minoritățile sexuale, inclusiv dezvoltarea mișcării LGBT în Moldova. Mitropolia Moldovei i-a cerut preotului să se pocăiască public, dar i-a respins prima încercare. În repetata sa pocăință publică, cea de azi, preotul s-a disociat de comunitatea LGBT.

Preotul Maxim Melinti a anunțat că nu va mai colabora cu Organizația Genderdoc-M
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

În cel mai recent mesaj de căință preotul Maxim Melinti şi-a cerut scuze de la toţi slujitorii Bisericii Ortodoxe, de la Mitropolitul Vladimir care-l îndepărtase de la oficierea slujbelor şi de la oamenii din parohie care au suportat consecințele incidentului. Preotul a spus ca regretă greșeala de a fi ignorat până acum apelurile prelaților ierarhi superior de a-şi revizui atitudinea. Preotul s-a arătat conștient ca a prejudiciat imaginea bisericii. El a anunțat că refuză de acum încolo colaborarea cu Centrul Genderdoc-M care apără drepturile comunităţii LGBT şi că renunță la diploma de apreciere pentru contribuția la promovarea egalității pe care a primit-o de la această organizație.

Tocmai această diplomă fusese de fapt ultima picătură ce umpluse paharul răbdării, spun experții, cu care Mitropolia Moldovei a tratat diversele apariții publice cu tentă rebelă ale părintelui Melinti.

Invocând diploma de la Gender-Doc decretul emis de Mitropolie îi reproșa părintelui Maxim Melinti că a „promovat manifestarea unui comportament netradițional şi prin aceasta a păcatelor strigătoare la cer”. Preotul Melinti şi-a cerut scuze şi de la comunitatea LGBT:

„Am greşit şi îmi cer scuze în faţa reprezentanţilor minorităţilor sexuale că le-am creat iluzie şi speranţă falsă chiar dacă intenţiile mi-au fost bune nu am fost destul de tenace şi convingător ca să le explic că fără pocăinţă şi schimbare reală nu există mântuire şi nici vindecare a sufletului.”

Îmi cer scuze în faţa reprezentanţilor minorităţilor sexuale că le-am creat iluzie şi speranţă falsă
Maxim Melinti

Preotul Maxim Melinti a insistat că nu a fost constrâns de nimeni să prezinte noul mesaj de căință, considerat de unii observatori extrem de umilitor, dar nici nu a dorit să răspundă la întrebările jurnaliștilor după ce şi-a prezentat discursul citit de pe foaie.

Persoane din anturajul preotului ne-au spus că aceasta a fost singura soluţie posibilă ca Melinti să fie restabilit în drepturi.

Mitropolia Moldovei nu a reacţionat deocamdată la cea mai recentă declarație de căință a preotului intrat în dizgrație. La finele lunii iunie, autoritatea bisericească a respins prima pocăinţă a preotului Melinti, în care acesta îşi menţinea în fond atitudinea tolerantă faţă de comunitatea LGBT şi regreta că a fost acuzat fără sa fi fost supus judecatii bisericesti, ce i-ar fi indicat ce canoane a încălcat și i-ar fi oferit posibilitatea să se apere.

Centrul Genderdoc-M a reacționat cu înțelegere la disocierea anunţată de părintele Maxim Melinti. „Înțelegem că acestea au fost făcute în urma unor presiuni și ne pare foarte rău că s-a ajuns aici, dar e vorba de o alegere personală pe care noi trebuie doar s-o acceptăm”, se spune într-o declaraţie a organizaţiei care apără drepturile comunităţii LGBT.

E vorba de o alegere personală pe care noi trebuie doar s-o acceptăm.
Genderdoc-M

Expertul în teologie, Victor Gotişan, spune că preotul Melinti este unul din puţinii slujitori ai bisericii ortodoxe care a încercat, dar se pare fără succes, să declanșeze un proces de reformare a bisericii ortodoxe din R. Moldova subordonată Patriarhiei de la Moscova.

„Indiferent că vorbim despre cazul LGBT sau nu, el a fost omul care a încercat să reformeze biserica, să-i de-a o faţă mai umană, să o întoarcă spre umanitate. Din păcate nu i-a reuşit şi ştim ce s-a întâmplat după aceasta, el a fost acuzat pentru acea diplomă care chipurile i-a fost acordată de către comunitatea LGBT. Eu nu văd gravă această diplomă pentru că el nu a susţinut public comunitatea respectivă, ci i-a fost acordată o diplomă pentru toleranţa pe care a arătat-o faţă de această comunitate. Ei l-au acuzat anume pentru faptul că el a arătat această deschidere faţă de o anumită comunitate sau în general faţă de anumite comunităţi ceea ce oarecum impunea clerul şi pe ceilalţi să facă o anumită deschidere. Aceasta bănuiesc că nu le-a convenit pentru că ei stau bine mersi şi au uitat practic de activitatea aceasta misionară, inclusiv socială care trebuie făcute.”

Victor Gotișan în studioul Europei Libere
Victor Gotișan în studioul Europei Libere

Expertul se declara convins că preotul Melinti a fost supus unor presiuni pentru a-şi revedea atitudinile:

„El a cedat şi nu ştiu cât e de favorabilă chestia asta nu doar pentru el, dar este în defavoarea bisericii, în general. Biserica ortodoxă a arătat încă o dată că este foarte închisă, închistată şi nu manifestă deschidere către popor. Vorbim acum nu doar despre comunitatea LGBT, ci şi despre alte comunităţi, inclusiv alte confesiuni religioase.”

Într-o luare de atitudine pe Facebook, politologul Dionis Cenuşă a comentat că actul de „capitulare a lui Melinti ne demonstrează cât de vulnerabil poate fi un preot tolerant în interiorul unei instituții rigide, care contracarează orice semn de gândire neconvențională, pozitivă şi incluziva”. Politologul crede că într-un stat laic, cum este şi Moldova prin Constituție, „presiunile la care a fost expus preotul Melinte sunt inadmisibile, nu doar pentru ca sunt o forma de violare a drepturilor omului, dar şi pentru că încurajează comportamentul intolerant faţă de grupurile discriminate”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG