Linkuri accesibilitate

Igor Dodon și PSRM au anunțat că intră în lupta pentru parlamentare


Șeful statului moldovean Igor Dodon mărșăluind de 1 Mai cu candidatul PSRM la Primăria Chișinău Ion Ceban și colegi de partid, partid pe care oficial l-a părăsit când a devenit președinte
Șeful statului moldovean Igor Dodon mărșăluind de 1 Mai cu candidatul PSRM la Primăria Chișinău Ion Ceban și colegi de partid, partid pe care oficial l-a părăsit când a devenit președinte

Președintele intenţionează să joace rolul „unei trambuline” electorale pentru formaţiunea sa.

Președintele Igor Dodon pare decis să redevină „locomotiva electorală a Partidului Socialiștilor în alegerile generale din 2019 așa că a anunțat miercuri, la reuniunea republicană a partidului, că vrea să candideze pe listele socialiștilor. Indiferent acum, dacă idee este sau nu conformă cu legislația (unii experți au dubii), intențiile declarate ale președintelui asigură socialiștilor un lucru important: reclamă. Socialiști au și anunțat, de fapt, astăzi că sunt în „pre-campanie” electorală, noțiune care nu există, conform legislației electorale.

Igor Dodon și PSRM au anunțat că intră în lupta pentru parlamentare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:23 0:00
Link direct


Analiştii cred că, anunţându-şi participarea la scrutin pe listele formaţiunii de care s-a desprins oficial odată cu accederea în fruntea statului, Igor Dodon intenţionează să joace rolul „unei trambuline” electorale pentru formaţiunea sa. Cât despre declanşarea unor proteste, acţinune anunţată şi ea după reuniunea de astăzi, socialiştii încearcă să se relanseze în lupta anti-oligarhică, luptă pe care ar fi „mimat-o cu un anumit succes”, cred analiştii, până la victoria lui Igor Dodon în prezidenţialele din 2016. De această părere este, de exemplu, Ion Tăbârţă de la IDIS Viitorul:

Ion Tăbârță
Ion Tăbârță

„Este o luptă de faţadă, este o luptă neadevărată, o imitare a luptei. Însă acum ei nu vor mai fi credibili. Pentru că dacă în 2016 cumva au fost acceptaţi în acel „front anti-oligarhic”, acum nu le va mai merge. Protestele lor vor fi proteste de partid,” spune Tăbârţă.

Dodon însuşi şi-a avertizat susţinătorii să nu uite că „cei care astăzi sunt în stradă şi fac proteste sunt partenerii de guvernare ai PD din ultimii nouă ani”, având în vedere partidele opoziţiei pro-europene care protestează periodic în stradă împotriva guvernului dominat de democraţii lui Vlad Plahotniuc.

„Sarcina noastră este să obţinem majoritatea voturilor pentru listele de partid şi să învingem în majoritatea circumscripţiilor electorale, atât din R. Moldova, cât şi din afara ţării. Eu, personal, examinez posibilitatea să particip pe listele PSRM la alegeri, pentru că un preşedinte, fără majoritate, nu poate să-şi îndeplinească eficient toate atribuţiile”, a mai spus Igor Dodon, anunţând totodată pornirea, cel mai probabil din noiembrie, a unor „acţiuni masive” în centrul Chişinăului.

Analistul Anatol Ţăranu este de părere că, în ciuda a ceea ce arată sondajele, socialiştii vor avea anumite constrângeri în campania viitoare, iar principala ar fi alianţa neformală cu partidul principal al guvernării, PD-ul lui Vlad Plahotniuc:

Anatol Țăranu
Anatol Țăranu

„Socialiştii, la o adică, vor încerca desigur să obţină majoritatea ca să guverneze de unii singuri şi să se dezbaiere de tutela sâcâitoare a PD, dar nu toate posibilităţile sunt în mâinile socialiştilor, ei desigur depind de partenerii lor nedeclaraţi, iar declaraţiile pe care le face domnul Dodon sunt obligatorii.”

Ion Tăbârţă indică, pe de altă parte, la o altă problemă pe care o va avea în viitorul scrutin formaţiunea creditată cu cele mai înalte cote de popularitate de cercetările sociologice:

Partidul Socialiştilor are un concurent destul de serios, Partidul Şor, care este mai convenabil guvernării...

„Partidul Socialiştilor se pare că are un concurent destul de serios, care în anumite regiuni le poate perturba existenţa politică – Partidul Şor - , care, practic, se plasează pe acelaşi segment electoral, dar are o relaţie mai apropiată cu guvernarea. Aşa că, din acest punct de vedere, Partidul Şor este mai convenabil guvernării decât socialiştii.”

Reuniunea prin care socialiştii îşi lansează pregătirile de campanie a avut loc cu o zi mai devreme de o nouă întrevedere a şefului statului Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Dodon intenţionează să-l primească de această dată pe liderul regiunii separatiste pro-ruse la reşedinţa prezidenţială de la Condriţa, iar speculaţiile ar fi că cei doi ar urma să discute o nouă propunere de reintegrare, înainte de o întrevedere cu Dmitri Kozak, noul emisar al Kremlinului pentru relaţia cu R. Moldova.

O publicaţie de la Moscova, Nezavisimaia Gazeta, a scris zelele acestea că proiectul unei unificări în bază de federaţie şi dezvoltarea relaţiilor bune cu Rusia vor fi temele centrale ale viitoarei campanii PSRM din alegerile parlamentare.

Poate însă actuala guvernare de la Chişinău să-i permită preşedintelui Igor Dodon să avanseze prea mult în promovarea unei astfel de agende în chestiunea transnistreană? Analistul Anatol Ţăranu, fost ambasador moldovean la Moscova, se declară sceptic:

„Dodon este agentul Moscovei în Moldova care are menirea să promoveze modelul federalizării după scenariul Moscovei. Evident că guvernarea nu are interes ca federalizarea să se producă după scenariul Moscovei, pentru că asta ar însemna să împartă influenţa politică cu cei de la Tiraspolul. Dar Dodon este aliatul lor potential şi ei vor fi nevoiţi să facă cedări pentru menţinerea acestei alianţe. În acest sens, poziţia intransigentă de care dă dovadă dreapta favorizează actualizarea acestui pericol al federalizării şi atunci singura şansă este sau dreapta să câştige alegerile, sau dreapta să găsească o posibilitate de a contracara acest pericol, adică să caute aliaţi anti-Dodon, prin care să se oprească acest scenariu.”

Igor Dodon, pe de altă parte, şi echipa sa nici măcar nu au pomenit tema ca fiind posibil să fie discutată la întrevederea de joi de la Condriţa. Nu se ştie nimic nici despre participarea sau nu la ea a lui Kozak. Cel puţin una din mediile de la Chişinău apropiate socialiştilor a lăsat totuşi de înţeles zilele trecute că întrevederea ar avea „părţi invizibile” şi că ea ar putea fi una „preventivă”, înainte de întâlnirea celor doi cu emisarul moscovit, Dmitri Kozak.

Previous Next

XS
SM
MD
LG