Linkuri accesibilitate

Președinta Curții Supreme a Poloniei sfidează puterea


Malgorzata Gersdorf la o demonstrație de protest la 3 iulie la Varșovia
Malgorzata Gersdorf la o demonstrație de protest la 3 iulie la Varșovia

Noile reglementări sînt echivalentul unui „proces de epurare” în mediul justiției.

Președinta Curții Supreme din Polonia s-a angajat să sfideze controversata lege care o obligă pe ea și pe alți câțiva zeci de judecători să se pensioneze mai repede, pe fundalul unor critici severe din partea Uniunii Europene la adresa Varșoviei despre modificarile pe care le opereaza in legislația în legatura cu justiția. Modificarea legilor justitiei se afla în centrul programului electoral al Partidului Legii și Justitie, de dreapta, aflat la putere la Varsovia din 2015, si care este creditat constant cu 40 % din încrederea electoratului polonez. Una din noile reglementari cere ca judecătorii care au implinit 65 de anis a se pensioneze.

Malgorzata Gersdorf, președinta Curtii supreme a Poloniei a fost anunțată că trebuie să demisioneze marți, în acord cu noua legislație, ea avind deja virsta de 65 de ani. Este nevoie de o aprobare specială din partea președintelui Poloniei în cazul celor care doresc să rămână peste această vârstă. Ieri, doamna Gersdorf a avut o intrevedere cu președintele Andrzej Duda, dar nu a obținut excepția solicitată.

Astazi, magistrata s-a prezentat la lucru si a fost întimpinată de o multime de polonezi care cintau imnul de stat al Poloniei si scandau lozinci în care cereau ca guvernul să respecte Constituția țării.

„Prezența mea aici astazi nu are nimic de-a face cu politica, am venit ca să apăr domnia legii”, a spus președinta Curtii Supreme de Justitie de la Varșovia.

Uniunea Europeană a declanșat, luni, procedura de infringement (sancționare) împotriva guvernului de la Varșovia, afirmând că subminează independența justiției.

Guvernul polonez susține că modificările legislative vor ajuta la combaterea corupției și la îmbunătățirea eficienței Curții.

Judecătoarea, un critic vocal al guvernării PiS (Lege și Justiție), susține că, potrivit Constituției Poloniei, ar trebui să rămână în post până în 2020 și că noile reglementari ar fi de fapt „un proces de epurare”.

La Parlamentul European, unde a fost invitat astazi premierul de la Varșovia pentru a raspunde îngrijorărilor Uniunii Europene legate de noile reglementari in Justitie, Mateusz Morawiecki a declarat că în opinia noilor autorități de la Varșovia, fiecare țară membră a Uniunii Europene are dreptul de a-si construi sistemul juridic pe baza propriilor traditii.

De cind se afla la putere din 2015, partidului Ligii si Justitie al lui Jaroslaw Kaczynski a reușit să modifice din rădăcini sistemul de justitie și controleaza tribunalele constituționale și procurorii, care sunt acum numiti de ministrul de justitie. Criticii autorităților, ca si Uniunea Europeana avertizeaza ca modificarile la nivelul justitiei si capacitatea de a-și exercita influenta asupra mediilor de informare, au dus la erodarea principiilor democratice si pun sub semnul întrebarii domnia legii in Polonia, tara a membra a Uniunii Europene, a NATO si a grupului de la Vișegrad.

Polonia riscă să își piarda dreptul de vot în Uniunea Europeană, in baza procedurilor declanșate anul trecut ca urmare a modificarii legilor justitiei, dar Ungaria – si ea una dintre tarile cele mai criticate pentru politica ei la Bruxelles – a anunțat că va bloca prin votul ei o astfel de evolutie.

Astazi, liderul partidului Dreptatii si Justitiei, Jaroslav Kaczynski, este citat de publicația Gazeta Polska cu declarația că justitia unei țări este strict o problema interna și ca nu e treaba Uniunii Europene sa se amestece. Partidul domnului Kaczynski este creditat constant cu 40% din preferintele electoratului polonez.

La Varsovia este anunțată o mare manifestatie de protest în aceasta seara, la care este asteptata si prezenta fostului lider al Sodarității și fost presedinte Lech Walensa, informeaza agenția Reuters.

XS
SM
MD
LG