Linkuri accesibilitate

Preţ record la motorină | „Don't worry, be happy” răsună din trompetă, la Odesa


Militari ucraineni cântă la trompetă în fața Operei de la Odesa, Ucraina, 8 martie 2022.
Militari ucraineni cântă la trompetă în fața Operei de la Odesa, Ucraina, 8 martie 2022.

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Guvernul Republicii Moldova va publica săptămâna viitoare toate calculele privind indexarea pensiilor începând cu 1 aprilie, a anunțat executivul moldovean marți, scrie Jurnal.md. „Am văzut anumite îngrijorări. Pensionarii nu trebuie să se îngrijoreze. Vom veni cu cifrele necesare imediat după aprobarea acestei legi. Săptămâna viitoare vom avea cifrele finale pentru creșterea economică”, spune premierul Natalia Gavrilița, citată de Jurnal.md.
  • Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va oferi Republicii Moldova un împrumut de 30 de milioane de euro pentru proiectulâ „Eficienţa energetică în R. Moldova”, citim în Ziarul de Gardă. E vorba de reabilitarea energetică a mai multor clădiri publice, spitale, grădinițe, școli din gestiunea administrației publice centrale și locale. Banii vor fi alocați pentru izolarea clădirilor, instalarea unor sisteme mai eficiente de iluminat, încălzire, răcire și ventilație, și integrarea acestora cu sursele regenerabile de energie.
  • Guvernul moldovean a aprobat majorarea salariului minim garantat în sectorul real până la 3.500 de lei, începând cu 1 aprilie 2022, scrie Newsmaker.md. Proiectul aprobat marți își propune să asigure o creștere continuă a garanțiilor minime în domeniul salarizării, în vederea menținerii puterii de cumpărare a salariaților și asigurării unui mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional.
  • Scumpire record la carburanţi: motorina a sărit de 25 de lei pentru un litru, iar benzina de apropie de 27, titrează Unimedia.md. E reprodusă însă şi o precizare a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, că „prețurile sunt corecte și transparente. Acestea sunt influențate exclusiv de evoluțiile pe piața internațională, care sunt în afara controlului instituțiilor naționale de stat”.
  • Avem reserve valutare de 3,7 miliarde dolari. Banca Naţională a Moldovei îi îndeamnă pe cetăţeni să se informeze din surse oficiale, scrie Mold-street.com. BNM a repetat că sectorul bancar din R.Moldova rămâne puternic şi dispune de reserve destul de mari în euro şi dolari. Prin urmare, nu există motive de îngrijorare şi banii deponenţilor sunt păstraţi în siguranţă. ​
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cea mai dezbătută şi populară temă, potrivit aplicației CrowdTangle, rămâne, cum era de aşteptat, invazia Rusiei în Ucraina. Cea mai virală postare reproduce o declaraţie recentă a preşedintelui ucrainean Zelenski că el nu mai vrea să insiste cu aderarea la NATO. El susține că âa înţeles că Alianța Nord Atlantică nu ar fi pregătită să accepte Ucraina.
  • Dintr-o altă postare cu impact aflăm că „și în zile de război, pe străzile din Odesa răsună muzica. Orchestra Forțelor Navale ale Ucrainei a cântat pe strazile baricadate, în semn de sprijin și solidaritate față de militarii care apără orașul. Una din piesele interpretate a fost celebra „Don’t worry, be happy", a lui Boby McFerrin
  • Pe Instagram cele mai vizualizate şi comentate postări sunt acelea cu referire la războiul ruso-ucrainean şi felul în care acesta influenţează situaţia din R. Moldova. „Gest istoric din partea Japoniei: a decis să trimită veste antiglonţ în Ucraina”, citim într-o postare virală. O altă postare cu impact ne informează că Serviciul de Informații și Securitate din R. Moldova vine cu un avertisment către persoanele care prin etalarea unor drapele, emblemele, insigne sau uniforme purtate pot provoca situații de conflict, pe motive de ură ideologică, politică și națională. O postare cu multe vizualizări e şi cea care reproduce o declaraţie recentă a premierului Gavriliţa: “Scopul nostru e integrarea în UE, nu şi apartenenţa la NATO”.

XS
SM
MD
LG