Linkuri accesibilitate

Porcii și guvernul de la București: cine a fost protejat și cine sunt victimele


Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Mai multe focare de pestă porcină au fost izolate în România, dar se pare că nu suficient.

Porcii și Guvernul: cine a fost protejat și cine sunt victimele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Guvernul României nu a știut sau nu a avut ca urgență oprirea pestei porcine africane (PPA), cu toate că primul focar a fost descoperit încă de la începutul lui 2018în localitatea Micula, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina și Ungaria. Pe moment lucrurile au fost oprite acolo.

Dar potrivit șefului Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Asigurarea Alimentelor (ANSVSA) Geronimo Brănescu pesta porcină a împlinit un an de când evoluează în România.

Președintele Autorității spune însă cu mare întârziere ceea Comisia Europeană avertiza acum aproape doi ani, iar subordonații săi îl acuză fie de rea voință, fie de incompetență.

În această perioadă diferitele focare au fost izolate, dar se pare că nu suficient, de vreme ce epidemia s-a mutat și a explodat de mai bine de o lună în sud-estul țării.

Comisia Europeană a avertizat prompt România la începutul anului, explicând că boala porcină vine din Ucraina și Belarus.

Oficialitățile române par depășite de situație, cu toate că potrivit datelor estimate există peste 4 milioane de porci, din care un milion în curțile oamenilor. România exportă carne de porc în valoare de 56 de milioane de euro. Importurile sunt însă de zece ori mai mari (475 de milioane de euro, anul trecut)

Răspândirea a avut loc treptat, la început în regiunea caucaziană și Rusia, iar apoi mai departe în statele estice ale Uniunii Europene...

Pesta porcină este o boală fără tratament și împotriva căreia nu există vaccinuri și care afectează porcii sălbatici și domestici în aceeași măsură, dar nu au fost descoperite efecte asupra oamenilor. În 2007 boala a reapărut în Europa, după ce deșeuri infectate provenite de la un cargou care venea din Africa au fost folosite la hrănirea unor porci din Georgia. Răspândirea a avut loc treptat, la început în regiunea caucaziană și Rusia, iar apoi mai departe în statele estice ale Uniunii Europene.

Acum două zile, guvernul româna a anunțat, în sfârșit, un plan de măsuri, care se află în dezbatere publică pentru următoarele opt zile pe site-ul Ministerului Apelor și Pădurilor.

Pe scurt, decidenții ar vrea să omoare toți mistreții din zonele afectate, adică din județele de frontieră cu Ucraina, Ungaria și Republica Moldova, plus Constanța, Tulcea, Balta Ialomiței și Insula Mare a Brăilei. Aceste măsuri completează obligația eutanasierii porilor infestați și contaminați.

Totuși, intervenția statului pare târzie și ineficientă. De pildă, nu demult, locuitorii unei comune din județul Brăila i-au respins aproape violent pe cei trimiși de Autoritatea Sanitar-Veterinară să omoare animalele bolnave și pe cele care s-au contaminat.

Mai mult, România a ignorat un audit al Comisiei Europene de la începutul anului trecut care preciza atunci că Bucureștiul nu aplică „încă” măsurile de prevenire a pestei porcine.

Printre măsurile necesare, dar neluate de Românie se numără „gestionarea populației de porci mistreți și biosecuritatea în exploatațiile non-profesionale”.

Boala porcină se răspândește potrivit specialiștilor cu 20 kilometri pe săptămână...

O hartă ascunsă de autorități, a fost publicată de ziarul „Libertatea” și scoate la iveală proporțiile nebănuite ale epidemiei. Boala porcină se răspândește potrivit specialiștilor cu 20 kilometri pe săptămână. Sursa care a dat documentele ziarului „Libertatea” susține, de pildă, că interzicerea târgurilor de animale a fost făcută cu șase luni mai târziu decât trebuia și că președintele Autorității Sanitar-Veterinare, Geronimo Brănescu, numit politic de PSD în această funcție, „nu se pricepe și nu înțelege gravitatea situației”.

Geronimo Brănescu a făcut afaceri cu viitorul naș al fiului lui Liviu Dragnea. La începutul acestui an, Dragnea jr. avea la ferma sa din județul Teleorman 15.000 de porci.

Dar, brusc, în primăvară, înainte de anunțul autorităților cu privire la pesta porcină, fiul liderului PSD a decis să-și schimbe profilul: nu mai crește porci, doar achiziționează carne, pe care o tranșează.

Nu e clar dacă a fost vorba despre intuiția lui Ștefan Dragnea, fiul politicianului, sau dacă a avut acces preferențial la informații. Cert este că mulți alți fermieri și oameni care trăiesc din agricultura de subzistență nu au fost protejați, iar pesta porcină a ajuns în 100 de localități din 8 județe. Au fost sacrificați mai mult de 60.000 de porci din cele aproape 600 de focare, câte există în România.

XS
SM
MD
LG