Linkuri accesibilitate

Polonia oferă SUA 2 miliarde de dolari pentru o bază militară permanentă


Inițiativa Poloniei va irita cel mai probabil Rusia și va fi privită cu scepticism de către alte state din NATO care ar dori să îmbunătățească relațiile cu Moscova

Polonia oferă SUA 2 miliarde de dolari pentru o bază militară permanentă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

Polonia a decis să ofere SUA două miliarde de dolari pentru stabilirea unor baze militare permanente pe teritoriul său.

Polonia a fost dintotdeauna unul din cei mai apropiați aliați SUA în Europa, încă de la intrarea sa în NATO în 1999, la abia un deceniu de la căderea comunismului, iar intervenția rusă în Ucraina și ocuparea Crimeii au accelerat dorința de a obține o mai mare protecție si garanții de securitate. Ministerul polonez al apărării a redactat un document care pomenește în mod explicit o divizie blindată SUA, împreună cu întreaga infrastructură aferentă, aducând astfel mai multă mobilitate forțelor SUA din Europa. Pentru asta, Varșovia se anunță gata să plătească.

Sosind cu doar o lună înainte de întâlnirea la vârf NATO de la Bruxelles, inițiativa Poloniei va irita cel mai probabil Rusia și va fi privită cu scepticism de către alte state din NATO care ar dori să îmbunătățească relațiile cu Moscova, precum Italia și, în multe privințe, Germania.

Oferta financiară este menită a fi privită cu mare simpatie la Washington, într-un moment de mari reduceri bugetare și după apelurile repetate ale lui Donald Trump ca aliații europeni să își sporească bugetul destinat apărării. Sub presiunea SUA, țările din NATO s-au angajat să ajungă la un buget al apărării de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) al fiecăreia. Polonia și-a respectat angajamentul și a depășit 2% din PIB încă din 2015.

Propunerea ministerului polonez al apărării este foarte detaliată, incluzând nu doar terenuri deja rezervate pentru bazele militare, dar și spitale, școli și chiar săli de sport pentru familiile militarilor americani. Propunerea a fost trimisă în mod oficial guvernului SUA și Congresului.

Polonia găzduiește deja unități militare NATO și SUA, desfășurate pe teritoriul său prin rotație, deplasându-se între Polonia și cele trei țări baltice.

Propunerea stârnește însă controversă chiar și în interiorul guvernului polonez. Ministerul polonez al apărării a redactat acest proiect fără a informa ministerul de externe. Ba chiar, nici măcar președintele Andrzej Duda nu a fost informat, cu toate că el este, teoretic, comandantul suprem al forțelor armate.

Președintele Duda provine din partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) al puternicului și influentului Jaroslaw Kaczynski, dar s-a aflat deseori în conflict cu acesta în chestiuni de politică internă, cum ar fi reforma justiției.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG