Linkuri accesibilitate

„Politicienii români prezenți la Adunarea centenară „s-au lipit” de inițiativa celor din Republica Moldova” („​Adevărul”)


Revista presei româneşti.

Cotidianul „​Adevărul”​ a trimis reporteri la Adunarea națională centenară de la Chișinău, iar însemnările lor sunt publicate astăzi. Se vorbește despre zeci de mii de participanți, despre „mulți, mulți bătrâni”, dar și „liceeni, tineri, copii, oameni în costume populare, domnişoare pe tocuri, pletoşi, hipsteri şi preoţi (care) întind un tricolor uriaş”. „Aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, nostalgiile după epoca României de la Nistru pân' la Tisa şi visurile de reîntregire nu sunt nici anacronice, nici deşarte. Nu, aici se cere unirea. Degrabă. Uniţi salvăm România Mare, se spune”.

Cei trei jurnaliști au stat de vorbă cu manifestanții, ca să vadă ce se înțelege prin unire în Basarabia. Cât despre politicienii români prezenți la Adunarea centenară, un intertitlu apreciază că „s-au lipit” de inițiativa celor din Republica Moldova. E vorba de fostul președinte Traian Băsescu, care a făcut „băi de mulțime” ca altădată la București, și care continuă să fie prețuit dincolo de Prut pentru că: „Ne-a dat vize şi a fost singurul care ne-a sprijinit cât de cât”. Au mai vorbit de la tribună, fără să facă mare impresie, deputatul liberal Daniel Gheorghe și preşedintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, căruia organizatorii i-au citit numele cu accent moldovenesc: Bârna”. Concluzia unei doamne între două vârste: „Ce frumoasă zi, ca la comandă!“, e aleasă drept final ușor ironic pentru această relatare.

Nelipsitul blogger unionist Lulea Marius Daniel a scris chiar ieri în „Adevărul”​ că 140 de localităţi au votat simbolic unirea cu România. El spune că, deși „aparent simbolic, votul majorităţii legale a consilierilor locali arată un puternic curent politic”, pentru că „membri din toate partidele din Basarabia, inclusiv de la socialişti şi comunişti, au făcut acest lucru”. Bloggerul pomenește estimări potrivit cărora peste 60% din localităţi sunt dispuse să facă același lucru „până la finele anului. Cifrele sunt ipresionante având în vedere că în 2009 sub 10% din cetăţeni ar fi avut curajul numai să vorbească despre unire. Demersurile de informare făcute de societatea civilă şi acţiunile concrete ale statului român au dus la o modificare profundă a percepţiei publice”. Lulea Marius Dorin anunță de asemenea că la Chișinău se pune la cale o cercetare sociologică, menită să demonstreze că există o majoritate care susține unirea – un prim pas în organizarea unui referendum pe această temă.

„​Evenimentul zilei”​ citează pasaje din discursul ținut de Traian Băsescu la Chișinău cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, și insistă pe solicitarea adresată public celor două parlamente, de dincoace și dincolo de Prut să voteze din nou unirea celor două state, pentru că „trăim după voinţa lui Stalin şi Hitler, trăim după odiosul pact Ribbentrop-Molotov”. În opinia lui Băsescu, „românii sunt singurii care nu au avut tăria de a îndepărta efectele pactului”.

Și Rareș Bogdan pledează în „Evenimentul zilei”​ pentru asumarea unirii ca proiect de țară al României. „Așa cum CNP-ul este genetica instituțională a unui om, așa este identitatea singura certitudine al unui stat. Iar identitatea nu se negociază. Peste Prut este România, iar dacă au un gram de creier, bărbăție și inimă, politicienii vor descoperi că acesta este singurul model de țară care ne poate face mândri de noi. Suntem în fața unui examen. Ultimul examen al României”.

XS
SM
MD
LG