Linkuri accesibilitate

Poate rezolva Consiliul Suprem de Securitate problema scumpirii uleiului vegetal?


Moldova trece, ca multe alte țări, printr-un val de scumpiri. Și tot ca în alte țări, din România până în Marea Britanie, sau Cehia, unul din simbolurile inflației a devenit uleiul vegetal, scumpit peste noapte în mare măsură, din rațiuni care nu au fost clarificate de tot încă nicăieri. În Moldova, scumpirea uleiului a provocat mai nou un apel din partea fermierilor, care o pun pe seama unor practici comerciale nejustificate, și vor intervenția hotărâtă a statului.

Poate rezolva Consiliul Suprem de Securitate problema scumpirii uleiului vegetal?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00

E nevoie de convocarea unei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, este de părere fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr (Platforma DA) Alexandru Slusari care recent a devenit director al asociației „Forța fermierilor”, preocupată de problemele din domeniul agriculturii. El a declarat Europei Libere că sunt îngrijorați de ultimele scumpiri pe piața uleiului vegetal, iar aceste evoluții, în opinia lui, reprezintă monopolul unui procesator sau înțelegerea de cartel din partea rețelelor mari de comerț:

Alexandru Slusari: „Fie e un abuz de poziție dominantă a Trans Oil, care este procesator, fie e o înţelegere de tip cartel între mai multe supermarket-uri.”

Europa Liberă: Cunoașteți că deja a fost decizia Consiliul Concurenței, care a constat scumpiri mari ale prețurilor de comercializare cu amănuntul la uleiul de floarea soarelui.

Alexandru Slusari: „Noi am avut doar o constatare că acest Consiliu al Concurenței pornește ancheta, dar legislația permite ca această investigație să dureze un an, doi sau chiar trei ani, dar noi în această perioadă vom plăti aceste scumpiri.”

Europa Liberă: Prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că uleiul este inclus în lista alimentelor social importante din țară, ceea ce înseamnă că adaosul comercial la acest produs va fi limitat.

Alexandru Slusari: „Și ce s-a schimbat după acest anunț? În primul rând, reacția a fost una întârziată, în al doilea rând, chiar și după această decizie, pe rafturi uleiul nu s-a ieftinit.”

Europa Liberă: Care credeți că ar trebui să fie prețul real al uleiului?

Noi știm că în regiune și în lume prețurile au explodat

Alexandru Slusari:„Răspunsul la această întrebare ar trebui să vină de la Consiliul Concurenței. Eu am acționat rapid întrucât știam că Trans-Oil a promis că nu va majora prețul la ulei și că în ultimele trei luni prețuruiile la materia primă, la floare soarelui s-au prăbușit în R Moldova, Trans-Oil a importat floarea soarelui din Ucraina cu 6-7 lei mai ieftin decât prețul care a fost în lunile ianuarie și februarie, Trans-Oil a avut supra profituri de la exportul uleiului vegetal. Noi știm că în regiune și în lume prețurile au explodat. Dar din cele povestite cred că nu au fost premise pentru o majorare de preț la ulei în R Moldova. Eu cred ca e rodul înțelegerilor de cartel sau dorința proprietarului Trans-Oil controlat de Vaja Jhashi de a face profit și mai mare.”

Trans-Oil spunea că a informat preventiv toți distribuitorii că, începând cu data de 1 mai, prețul la ulei va fi majorat cu 30%. Analistul economic, Victor Ciobanu sugerează că Trans-Oil ar fi oferit o variantă de compromis.

Victor Ciobanu:„Trans-Oil se obligă să păstreze acest preț de livrare de 29 lei per litru, pentru că de o săptămână se vinde în rețelele comerciale la un preț de 52 sau 54 lei. Ei afirmă că lucrează în continuare în pierdere pe piața internă, dar insistă că li se restituie TVA la export. Eu prefer ca Trans-Oil să câștige în continuare la export, dar să păstrăm un preț decent pe piața internă. Acesta ar fi compromisul pe care îl cere Trans-Oil.”

Europa Liberă: Credeți că e capabil Consiliul Concurenței să arunce mai multă lumină pe acest subiect?

Victor Ciobanu: „Consiliul Concurenței rămâne deocamdată nereformat, chiar dacă are un nou șef. Dar la ce bun a mai instituit Guvernul stare de urgență? Pentru că au creat Comisia pentru situații excepționale care trebuie să reacționeze prompt, fără birocrație și să adopte decizii la timp, inclusiv cu referire la securitatea alimentară.”

Asociația Forța Fermierilor solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate în vederea discutării modificării Strategiei Securității Alimentare, iar Consiliul Concurenței a informat că desfășoară o investigație a pieței comercializării și procesării culturilor cerealiere și oleaginoase.

XS
SM
MD
LG