Linkuri accesibilitate

PLDM și ACUM: trei într-o barcă? Cine-s pasagerii? Cine-i căpitanul?


Imagine generică
Imagine generică

Un punct de vedere săptămânal în dialog.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:43 0:00
Link direct

Partidul Liberal-Democrat a hotărât să participe la alegerile parlamentare din februarie alături de blocul ACUM, din care fac parte PAS și PPDA, și alături de care PLDM a participat deja la o campanie de proteste antiguvernamentale. Anunțul a fost făcut duminică, după o ședință a conducerii liberal-democraților și a fost salutat de liderii din PAS și PPDA. Principal partid de guvernământ din 2009 până în 2015, PLDM se află acum în sondajele de opinie sub pragul reprezentării parlamentare. Alt partid de opoziție pro-european, Partidul Liberal, a declarat zilele trecute prin vocea președintelui său, Dorin Chirtoacă, că este „în discuții” pentru o eventuală aderare la blocul ACUM. O știre comentată de Vasile Botnaru și analistul politic Ifor Boțan.

Europa Liberă: Jerome K. Jerome are un titlu de roman „Trei într-o barcă”, cam frivolă comparația, și totuși, PLDM-ul a acceptat să urce în barca numită ACUM. Este un pasager, urcă la puntea de căpitan? Cum înțelegeți Dvs.?

Igor Boțan: „Înțelegerea mea este că așa se dă curs îndemnului de a unifica forțele pro-europene, anti-oligarhice. Acest Bloc ACUM a fost stabilit în luna iunie ca reacție la invalidarea alegerilor primarului de Chișinău și această mișcare de rezistență, cum o numesc cei care au constituit-o, vor să constituie un bloc electoral larg cu participarea elementelor curățate de putregaiul corupțional și să vină cu o platformă mai consolidată.”

Europa Liberă: PLDM-ul avea aceste reminiscențe corupționale?

Igor Boțan: „PLDM-ul, dacă ne uităm ce s-a întâmplat cu fracțiunea parlamentară, unde patru cincimi din deputați au trecut de partea cealaltă, poate spune că tot ce a fost cu pete pe aripioarele de îngeraș a plecat către Partidul Democrat. Cei care nu au avut de ce se teme iată că acum încearcă să contribuie cumva la acest bloc de rezistență ACUM.”

Europa Liberă: Fostul lider, Vlad Filat, stă încarcerat cu trena asta reputațională plină de păcate și în special pe care, chipurile, ar scrie „miliardul furat”, dar aflăm de la avocați că lucrurile stau cu totul altfel?

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Toată lumea are impresia că lucrurile stau altfel. Partenerii de dezvoltare subliniază existența în Republica Moldova a unei justiții selective. Dl Filat și-a primit pedeapsa, cred că pe bună dreptate...”

Europa Liberă: Pentru că a luat mită, nu pentru că a furat, nu?

Igor Boțan: „Da, pentru că a luat mită și eu nu cred că putem pune la îndoială faptul că dl Filat era un politician corupt, dar în Republica Moldova, ca și peste tot în lume, fiecare răspunde pentru faptele sale.”

Europa Liberă: Nu și partidul, adică?

Igor Boțan: „Nu și partidul, mai cu seamă că din partid cei care după formula „nu diavolul este negru și asta e rău, ci îngerașii care au pete pe aripioare sunt cei care îl fac puternic pe diavol”...”

Europa Liberă: Deci așa se explică ezitarea privind PLDM-ul și celelalte două componente?

Igor Boțan: „Eu cred că există, cel puțin așa desprind eu din materialele pe care le fac publice cei din PLDM. Ei spun că, iată, ei au rezistat, nu au de ce se teme, sunt supuși unor presiuni, dar ei rezistă. Au câțiva oameni de valoare în Parlament, au rămas foarte puțini, mai au structuri, vor cumva să contribuie la normalizarea situației din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, ca să înțelegem: ACUM are două componente distincte, două formațiuni politice. Oricine aderă în continuare se dizolvă sub această umbrelă, ori PLDM-ul, la fel ca și PL-ul, probabil vrea să se integreze ca o formațiune politică și nu să doneze personalități. Înțeleg corect?

Igor Boțan: „Deocamdată, eu nu am răspuns la această întrebare. Ceea ce înțeleg eu este că atât Partidul Acțiune și Solidaritate, cât și Partidul Platforma DA sunt formațiuni noi, care nu au un trecut. Orice fel de trecut le lipsește, fie de participare la guvernare sau de aflare în opoziție. Aceste partide au apărut în 2016, au constituit o mișcare de rezistență împotriva a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și iată ei, ca partide noi, absolut noi, încearcă să pună bazele unei platforme preelectorale cu participarea elementelor sănătoase din formațiunile istorice, dacă le putem spune așa. Cel puțin, așa înțeleg eu demersul acestor formațiuni.”

Europa Liberă: Insistați pe noțiunea de „oameni noi”, dar adversarii politici, guvernarea, în special, prin presa pe care o are la îndemână mereu pedalează ideea că Maia Sandu nu ar fi nouă, dimpotrivă ar fi fost participantă la mișmașurile făcute de guvernarea dirijată de PLDM?

Igor Boțan: „Eu cred că aceste reproșuri sunt trase de păr. Maia Sandu a acceptat să vină în Guvern după ce a fost lansată povestea de succes în 2010. A venit în Guvern peste doi ani de la lansarea poveștii de succes, după ce chiar și Igor Dodon împreună cu Zinaida Greceanîi au votat pentru președintele Timofti și au salvat Alianța pentru Integrare Europeană. Maia Sandu a acceptat să vină în Guvern după ce povestea de succes a fost văzută cu propriii ochi aici, la Chișinău, de Joe Biden, vicepreședintele Statelor Unite, după ce același lucru l-a făcut Angela Merkel, Barroso, Tusk ș.a.m.d. Ea a venit...”

Europa Liberă: Deci cu acte în regulă era guvernarea?

Igor Boțan: „Guvernarea era cu acte în regulă, iar faptul că actele erau în regulă l-au confirmat chiar Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. Cu o jumătate de an înaintea venirii Maiei Sandu la Guvern, acești doi votaseră pentru președintele Timofti și salvarea acestei alianțe, dar lucrurile aici nu se termină. Maia Sandu a venit să implementeze o parte a poveștii de succes, care se numește reforma educației și care a fost lansată la Bruxelles pe 24 martie 2010 în programul numit „Rethink Moldova” și finanțat de Banca Mondială. Ea a venit ca un tehnocrat. Din câte știu eu, ea așa și nu a mai aderat la Partidul Liberal Democrat, chiar dacă împreună cu fosta ministră a Afacerilor Externe, Natalia Gherman, au făcut o declarație publică. Din câte știu, nu s-a ajuns până la semnarea cererii de aderare la partid, iar actualmente prietenii din Partidul Liberal Democrat ai Partidului Democrat pot confirma, chiar cred că dl Iurie Leancă, care era prim-vicepreședinte și adjunctul lui Vlad Filat, poate confirma dacă Maia Sandu a devenit membru de partid sau nu, dacă a achitat cotizații ș.a.m.d. Deci, acuzațiile la adresa ei sunt, din punctul meu de vedere, oarecum trase de păr. A fost un tehnocrat în circumstanțele pe care le cunoaștem, în 2015, fiind membru al Guvernului, a recunoscut că Guvernul este unul corupt, și-a dat demisia, unde a putut, s-a opus. Deci, cei care vor să-i reproșeze, pot să-i reproșeze orice, numai nu faptul că ceea ce s-a adoptat la Bruxelles pe 24 martie 2010 a fost implementat. Și a fost implementat bine, fiindcă dacă ne uităm la sondajele de opinie cum răspund cetățenii la întrebarea: Ce vă place în Republica Moldova?, pe primul loc spun: Educația.”

Europa Liberă: De altfel, „Rethink Moldova” i-a fost propusă și lui Voronin, numai că n-a avut curaj politic, pentru că nu-i aducea puncte electorale, dar reforma recomandată de Banca Mondială, adică „banii se duc acolo unde merg elevii și se iau de acolo unde nu sunt elevi” era un principiu acceptat și de Guvernul comuniștilor.

Igor Boțan: „Sigur că da. Dl Voronin, cunoaștem foarte bine, după Consiliul de Cooperare din mai 2008 a declarat că Moldova va semna un nou Acord de Asociere. A spus foarte clar că vrea ca în Acordul de Asociere să existe clauza „Republica Moldova, viitor stat membru al Uniunii Europene”. Acest lucru nu l-au putut obține, apoi și-a schimbat optica după acel Consiliu de Cooperare din mai 2008, iar documentul privind optimizarea școlilor a fost adoptat de Guvernul Tarlev în februarie 2008 și acolo era foarte clar scris că va avea loc optimizarea școlilor. Dna Greceanîi pe atunci era ministru al Finanțelor, dl Dodon era ministru al Economiei. Peste o lună de zile, dna Greceanîi a devenit prim-ministru, iar Igor Dodon a devenit adjunctul domniei sale. Deci, Maia Sandu și din acest punct de vedere are toate actele în regulă.”

Europa Liberă: Are un alibi, ca să zic așa. Dar nici actuala guvernare nu prea a rectificat reforma din educație. A fost o primă zvâcnire că, vezi Doamne, vor redeschide școlile și s-a redus la unu-două exemple date cu mult fast la televizor.

Igor Boțan: „Și nu trebuie să uităm de exemplul Țepilova. Acest lucru a pus în evidență faptul că toată această campanie a fost declanșată pentru a denigra reforma pe care a implementat-o Maia Sandu, dar acestea sunt lucruri care se întâmplă în competiția politică. Noi trebuie să ținem minte toate faptele care merită să fie ținute minte și împărtășite cu cetățenii.”

Europa Liberă: Liberalii, după ce s-a făcut rocada la vârf, au devenit altfel. Dorin Chirtoacă în aparițiile televizate, între altele, face deosebire între dialog și negocieri. Cu Partidul Liberal se dialoghează, se negociază? Înțeleg că în discuții este aceeași problemă, intră în competiție formațiunea politică sau reprezentanții ei notorii?

Igor Boțan: „Înțelegerea mea este că până de curând Partidul Liberal se afla exact în aceeași poziție ca și Partidul Liberal Democrat. Zilele acestea, Partidul Liberal Democrat a adoptat prin organele de conducere ale formațiunii o anumită hotărâre despre care am discutat acum. Partidul Liberal încă nu a adoptat o astfel de hotărâre. Că au, de exemplu, dialog și încă nu au negocieri trebuie să înțelegem că dialogul e până la adoptarea deciziei similare cu cea a PLDM-ului, iar negocierile vor începe după, dacă înțeleg eu corect. Atâta timp cât formațiunea nu a făcut publică hotărârea organelor de conducere, cred că ghicim pur și simplu și ne dedăm unor speculații care nu cred că fac bine în această situație.”

Europa Liberă: Și totuși, pronosticul Dvs. cu Dorin Chirtoacă în frunte și, e adevărat, cu Mihai Ghimpu în spate, foarte aproape, se schimbă ceva?

Igor Boțan: „Eu cred că oamenii de calitate din Partidul Liberal cu certitudine există și implicarea lor într-o competiție foarte interesantă chiar merită să fie observată de către cetățeni, de către comentatori, pentru că trebuie să recunoaștem, s-a instaurat în Republica Moldova o stare de frică, oamenii de calitate din societatea civilă, din mediul academic se cam tem să meargă în acest Bloc ACUM, pentru că este un bloc de rezistență, iar cei care au experiență politică sunt cei din PLDM și PL, care s-au curățat și ar putea să vină cu valoare adăugată. Acum depinde de organele de conducere a acestor formațiuni.”

Europa Liberă: Valeriu Munteanu în cel mai recent interviu pentru Europa Liberă spunea foarte clar, e adevărat, înainte de a apare Dorin Chirtoacă drept succesor la conducerea partidului, zic Munteanu spunea că miza este mult prea mare pentru ca să se umble la nuanțe pentru a se mai păstra niște divergențe sau indigestii politice mai vechi. Partidul îl va asculta pe Munteanu sau pe Mihai Ghimpu, care știm că are o anumită atitudine față de Maia Sandu & Andrei Năstase?

Igor Boțan: „Pot doar să-mi exprim atitudinea față de poziția lui Valeriu Munteanu. Valeriu Munteanu a demonstrat că este o personalitate puternică, a fost fidel formațiunii, iar acum are un punct de vedere, o viziune, care cumva vine în contradicție cu cea a dlui Mihai Ghimpu, dacă înțeleg eu corect. Valeriu Munteanu chiar merită apreciere, pentru că a demonstrat poate învăța rapid.”

Europa Liberă: Dar partidul? Vă întreb despre partid.

Igor Boțan: „În partid acum șef este Dorin Chirtoacă, iar dacă Valeriu Munteanu ca o persoană foarte influentă în partid poate să-l convingă pe Dorin Chirtoacă să treacă de o parte sau alta deja sunt lucruri interne de partid și cred că noi putem doar ghici care va fi deznodământul acestei probleme în cadrul Partidului Liberal.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG