Linkuri accesibilitate

Dosarul penal din Rusia pe numele lui Vladimir Plahotniuc şi (ne)încrederea Moscovei în liderul PD


Vladimir Plahotniuc
Vladimir Plahotniuc

PD acuză anchetatorii ruși de persecutare politică a reprezentanților lor.

Liderul Partidului Democrat şi al coaliţiei de guvernare Vladimir Plahotniuc este cercetat penal în Federaţia Rusă, iar magistraţii de la Judecătoria Basmanîi din Moscova ar fi dispus arestarea lui preventivă. Presa rusă a relatat că Plahotniuc ar fi fost dat ulterior în urmărire internațională. Potrivit surselor din cadrul anchetei, citate de agenţia Rosbalt, preşedintele PD ar fi participat la omor, în componența unui grup organizat, infracţiune ce nu s-a produs însă pe teritoriul Rusiei. Partidul Democrat a calificat aceste informaţii drept „acţiunile provocatoare de hărţuire şi persecuţie politică”, întreprinse de către Federaţia Rusă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00
Link direct


Agenţia Rosbalt, prima instituţie de presă care a relatat despre demersul Comitetului de Anchetă al Federaţiei Ruse, a scris că politicianul şi omul de afaceri moldovean Vladimir Plahotniuc ar fi participat, în cadrul unui grup organizat, la cel puţin două tentative de omor.

Materialul de presă aminteşte despre presupusa implicare a lui Plahotniuc în cazul împuşcării, în 2012, a bancherului rus Gherman Gorbunţov la Londra, dar surse din interiorul anchetei au relatat Rosbalt că tentativa de asasinat în cazul Gorbunţov nu ar fi legată cu faptele cei îi sunt încriminate.

Ruslan Milcenko, fost colaborator al poliției ruse, în prezent conducătorul Agenției anti-corupție „Analitika i Bezopasnosti” (Analiză și Securitate), spune că legislaţia rusă prevede că pot fi anchetaţi în Federaţia Rusă cetăţenii oricărei ţări care au comis oriunde în lume infracțiuni în legătură cu cetăţeni ruşi sau în cazul în care cei acuzaţi au avut la momentul comiterii infracțiunii cetățenia rusă. Mass-media de la Chișinău scriseseră anterior că Vladimir Plahotniuc ar fi deţinut cetăţenia Federaţiei Ruse, pe lângă cea moldoveană şi română, informație nici confirmată şi nici infirmată de liderul democraţilor.

În ciuda faptului că există multe critici la adresa Comitetului de anchetă din Rusia că nu ar fi independent de politic, fostul colaborator al poliției ruse Ruslan Milcenko nu crede că instituția ar fi intentat acest dosar fără a avea dovezi temeinice.

Există interese nu doar politice, dar şi interese de ordin intern. La noi deseori interesele oligarhilor sau ale grupurilor financiare la fel sunt legate de interesele politice

„Nu cred că e legat de activitatea lui politică, deoarece trebuie să existe probe, să fie bazat materiale din cadrul urmăririi penale, la care au făcut ei trimitere când au luat această decizie. Eu cred că au lucrat la acest dosar nu doar cei din Comitetul de anchetă, dar şi din alte instituții de drept, precum Ministerul de Interne sau Serviciul Federal de Securitate. Ce a determinat aceste acţiuni? E greu de spus. Există interese nu doar politice, dar şi interese de ordin intern. La noi deseori interesele oligarhilor sau ale grupurilor financiare la fel sunt legate de interesele politice. Pot fi interesele personale ale unor concurenți, parteneri şi alţii.”

Procurorii moldoveni s-au abţinut să comenteze cazul, spunând că nu au fost informaţi oficial de colegii lor de la Moscova.

Partidul Democrat a publicat pe site-ul său o declaraţie în care acuză anchetatorii ruşi că i-ar persecuta politic şi i-ar hărţui, cu zeci de dosare penale, pe reprezentanţii democraţilor, şefii Parlamentului şi guvernului de la Chişinău. Unele demersuri ar fi fost respinse de către Interpol, se mai precizează în comunicat.

„Aceste abuzuri”, cum le-a numit PD, ar putea avea la bază motive geopolitice, acoperirea unor persoane acuzate de infracţiuni comise pe teritoriul Republicii Moldova şi care lucrează pentru serviciile speciale ruse. O altă explicație ar putea fi avansarea investigației privind spălarea a circa 20 de miliarde de dolari din Rusia prin intermediul băncilor moldovene, au comentat democraţii în declaraţia lor.

Motivele geopolitice invocate de democrați îl surprind pe politologul Ernest Vardanean, pentru că, spune el, acestea ar fi folosite de cei care nu prea are argumente. Despre ce geopolitică poate fi vorba dacă numele lui Vladimir Plahotniuc figurează şi într-un dosar intentat în România, se întreabă Vardanean. Democraţii ar fi fost bine să se limiteze la declaraţii gen „acuzaţiile anchetatorilor ruşi sunt neargumentate”, îi sfătuieşte el.

„Pe de altă parte, avem o reacţie, aş spune că, foarte tâmpită din partea holdingului media domnului Plahotniuc. Nu ştiu de ce au legat de vizita în Statele Unite. Păi, nu are nimic una cu alta. Solicitarea respectivă din partea Comitetului de investigaţii al Federaţiei Ruse a fost înregistrat în baza de date, adică în cancelaria instanței de judecată pe data de 30 noiembrie, în timp ce despre vizita delegaţiei Republicii Moldova a fost făcut public doar ieri sau alaltăieri.”

Ernest Vardanean presupune că dosarul din Rusia are ceva la bază şi că ar putea ca partea rusă să ofere presei şi alte detalii neplăcute pentru Vladimir Plahotniuc. La mijloc ar putea fi faptul că partenerii pe care i-a avut la Moscova şi-au pierdut încrederea în fruntaşul democraţilor, mai admite Vardanean.

Deocamdată anchetatorii ruși nu au precizat ce consecințe practice va avea inițierea acestui dosar şi ce au de gând să întreprindă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG