Linkuri accesibilitate

Petru Macovei: „Înmulțirea atacurilor împotriva jurnaliștilor este un efect advers al politizării excesive a societății”


ONG-uri de media din R.Moldova cer autorităților să investigheze „comportamentul agresiv” în adresa jurnaliștilor

Mai multe organizații neguvernamentale din domeniul media au anunțat că se solidarizează cu jurnaliştii portalului Nokta.md din autonomia găgăuză care sunt ținta unor ameninţări după publicarea unui articol în care este vizată o funcționară din Comitetul executiv al autonomiei. ONG-urile au semnalat și atacurile împotriva unor jurnaliști înregistrate în timpul unor demonstrații la Orhei, cerând autorităților să investigheze „comportamentul agresiv” în adresa jurnaliștilor. Mai multe însă despre aceste luări de poziție și întețirea acestor situații, aflați din discuția de peste câteva minute. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Interviul dimineții la EL: cu Petru Macovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:02 0:00
Link direct

Europa Liberă: Mai multe organizații de media au semnalat cel mai recent caz de agresare a presei, de încercare de a o intimida pentru o investigație, în fond, inofensivă. Și replica violentă care s-a dat pe rețelele de socializare la acea cercetare denotă o stare de spirit cumva sau este un caz separat?

Petru Macovei: „Nu este nici pe departe un caz singular. Într-adevăr, în ultima perioadă se atestă tot mai multe situații când jurnaliștii sunt intimidați, amenințați cu răfuiala fizică, iar cazul care s-a produs recent în Orhei, când o doamnă cu mătura, numită Marina Tauber, care este și primar al unei localități din raionul Orhei, a instigat, practic, la violență împotriva jurnaliștilor, a fost unul simptomatic. Din punctul meu de vedere, asta este o dovadă și un efect advers, în același timp, al înrăutățirii situației democratice în țara noastră.”

Europa Liberă: Telespectatorii își amintesc de cunoscutul episod când un paznic s-a luat cu lopata la adresa grupului de filmare și a rămas cumva nesancționat, dimpotrivă, șeful dânsului se lăuda că o să-i dea premiu. Nu cumva și aceste semnale încurajează genul acesta de atitudine?

Petru Macovei: „Păi tocmai asta e. Dacă nu s-a întâmplat nimic cu o persoană care la un moment dat a agresat un jurnalist aflat în exercițiul funcțiunii, asta reprezintă nimic altceva decât un semnal că așa se poate. Noi avem și funcționari, avem și deputați în Parlament și chiar și președintele Comisiei parlamentare pentru media la un moment dat și-au permis un atac în raport cu un jurnalist. Deci, în situația în care statul de drept Republica Moldova nu-și permite, nu dorește, de fapt, să sancționeze persoanele care au un asemenea comportament în raport cu reprezentanții instituțiilor mediatice, asta nu reprezintă altceva decât un semnal și pentru cetățenii simpli. Să ne amintim că la protestele care au fost multe și vor fi și mai multe în următoarea perioadă, cetățenii și-au permis atacuri verbale sau jurnaliștii au mai fost și ghiontiți, împinși, li s-au smuls microfoanele etc., etc. Astfel de comportamente trebuie descurajate, fiecare caz trebuie să fie sancționat conform legislației. Nu ne putem plânge că nu avem legislație bună, însă ea nu se aplică. Avem articolul 180 din Codul Penal, care spune foarte clar că „intimidarea jurnaliștilor pentru critică poate și trebuie să fie sancționată”.

Astfel de comportamente trebuie descurajate, fiecare caz trebuie să fie sancționat conform legislației...

Or, acest articol nu a fost aplicat, am impresia, niciodată de acum trei-patru ani de când a fost modificat Codul Penal. Și asta este urât, pentru că meseria de jurnalist în Republica Moldova devine tot mai periculoasă și mai periculoasă. Prin aceste atacuri care acum sunt verbale și pe rețelele de socializare, dar nu-i exclus că așa cum umblă Marina Tauber cu mătura va umbla mâine-poimâine cineva cu o bâtă să lovească un jurnalist, iar Procuratura Generală din Republica Moldova din nou se va face moartă în păpușoi și va spune jurnaliștilor: „Hai veniți și depuneți autodenunțuri”. Noi pentru ce plătim Procuratura? Ca să decidă asupra ilegalității în țara asta.”

Europa Liberă: Dl Macovei, dar unii vor spune că: a) nu mai fiți așa de gingași, că nu ați pățit nimic, în fond, nu există omoruri ca în Rusia; b) politicienii de altă culoare care se declară de partea dreptății și a binelui se comportă și ei în raport cu o anumită presă, cu anumiți jurnaliști. Dvs. la asemenea gen de replici cum reacționați?

Petru Macovei: „Păi o să răspund și eu cu a) și b). În primul rând, ca să nu se întâmple situații de ucideri sau asasinate cum se întâmplă în alte țări, trebuie să fie sancționat fiecare caz de felul acesta. Nu spune nimeni că oamenii trebuie puși la închisoare, dar sunt amenzi care pot și trebuie să fie aplicate.”

Europa Liberă: Adică să nu așteptăm un caz Gongadze?

Petru Macovei
Petru Macovei

Petru Macovei: „Este adevărat. Cum spuneam anterior, un asemenea model de comportament se repliază foarte des. Și ultima perioadă chiar ne demonstrează, noi, asociațiile de media, tot declarații și declarații facem aproape în fiecare zi pe cazuri mai grave. Punctul b) la întrebarea pe care ați pus-o Dvs. – noi nu vorbim despre politicieni, noi vorbim despre meseria de jurnalist, indiferent de ce politici editoriale au posturile de televiziune, radio, ziarele și internetul. Adică nu este permis comportament agresiv în raport cu jurnaliștii, iar faptul că politicienii utilizează instituțiile mass-media în interesul lor tocmai că și în situația actuală cu faptul că s-au înmulțit atacurile împotriva jurnaliștilor este un efect advers al politizării excesive a societății noastre și al faptului că politicienii își utilizează instituțiile mass-media pe care le controlează în scopurile lor și atunci asta cumva amplifică nemulțumirea în societate, care rezultă, iată, în atacuri de felul acesta.”

Europa Liberă: La modul practic, cum s-ar cuveni să acționeze presa ca să se apere de genul acesta de atitudine?

Petru Macovei: „Jurnaliștii ar trebui să se solidarizeze, pentru că astăzi s-a întâmplat cu unul, mâine se poate întâmpla cu altcineva, indiferent de baricadele existente sau imaginare în reflectarea realității din Republica Moldova. Este important: 1) să ne solidarizăm; 2) să cerem Procuraturii Generale să intervină, să cerem Avocatului Poporului pentru drepturile omului – că este și acesta un caz grav, care vizează democrația din țara noastră – să reacționeze și să ceară investigarea fiecărui caz.

Este un comportament absolut scandalos din partea Procuraturii...

Să ne aducem aminte situația cu declarațiile ieșite din comun ale lui Ilan Șor în raport cu jurnaliștii și amenințările directe pe care el le-a lansat. Ce s-a întâmplat în acel caz? Procuratura Generală a dat un comunicat în care a îndemnat jurnaliștii care se simt cumva amenințați să depună denunțuri. Deci, din punctul meu de vedere, este un comportament absolut scandalos din partea Procuraturii. Trebuie să punem presiuni pentru ca Procuratura să reacționeze, să nu aștepte denunțuri și autodenunțuri, ci să-și facă meseria așa cum ar trebui s-o facă și, totodată, este important ca fiecare caz de felul acesta să fie monitorizat și mediatizat pe scară largă aici, în Republica Moldova și în străinătate, pentru că lucrurile degradează, din păcate, și pe acest segment în țara noastră și nu putem să rămânem impasibili la asta.”

Europa Liberă: În declarația pe care ați semnat-o în numele organizației pe care o reprezentați cereți luarea de atitudine din partea bașcanului autonomiei găgăuze, Irina Vlah. Credeți că un oprobriu oficial de la o primă persoană ar ajuta, de exemplu, din partea Irinei Vlah sau din partea președintelui Dodon, sau a spicherului Candu?

Petru Macovei: „Sunt absolut convins că aceste persoane trebuie să reprezinte ele însele un model de comportament și trebuie să descurajeze un astfel de comportament din partea altor funcționari. În cazul despre care vorbim din autonomia găgăuză, acolo mai mulți funcționari din Direcția Cultură și Turism și-au permis intimidări în raport cu colegii de la portalul Nokta.md, de asemenea prim-vicebașcanul cumva a încurajat astfel de discurs de intimidare a jurnaliștilor și este important ca primele persoane, persoanele cu demnitate publică înaltă să fie ele însele, în primul rând, un model de comportament, iar ceilalți funcționari să urmeze acest model. La noi, din păcate, asta nu se întâmplă și există tot felul de atacuri pe care ar trebui să le evite un funcționar într-o societate democratică.”

Europa Liberă: Acestea-s atacuri la capitolul Muruianu, nu? El a fost unul dintre inițiatorii atitudinii față de presă, care a numit presa „câini turbați”.

Petru Macovei: „Și, apropo, cazul Muruianu a fost un caz când o bună parte a presei s-a solidarizat, iar Muruianu a fost volens-nolens cumva obligat să-și retracteze spusele. Să ne aducem aminte și alte situații după anul 2009, în vremea Alianțelor pentru Integrare Europeană 1, 2 sau nu mai țin minte care, au fost declarații din partea dlui Mihai Ghimpu. Și atunci o bună parte a presei s-a solidarizat, iar acest politician a fost nevoit să-și retracteze cumva declarațiile intimidante pe care le-a făcut în raport cu un post de televiziune. Este important, repet, ca fiecare caz de felul acesta să intre, în sensul bun al cuvântului, în gura presei și noi să ținem presiune pe politicieni pentru ca fiecare situație de felul acesta să iasă, să se lase cu învățăminte pentru aceștia. Or, dacă le lăsăm așa, riscăm să nimerim și noi în situația în care în raport cu jurnaliștii din Republica Moldova vor exista și cazuri mult, mult mai grave decât amenințări de răfuială în rețelele de socializare.”

Europa Liberă: Dl Macovei, Dvs. porniți de la premisa că oamenii ar vrea o presă combativă, bătăioasă, dar poate oamenilor le trebuie tocmai o presă docilă? Poate oamenii vor să nu se bage jurnaliștii în sufletul lor cu tot felul de investigații, poate nu mai vor să vadă unde s-a dus miliardul?

Petru Macovei: „Eu cred că noi ar trebui să facem cumva o distincție între oamenii care au o bună-credință și au dorința să fie informați decent, obiectiv și distant și persoanele care sunt la cheremul unor politicieni sau acționează în interesul acestora. Și în cazul Radio Orhei cu Marina Tauber, și în cazul Nokta din autonomia găgăuză discutăm despre oameni cumva aflați într-o relație cu unii politicieni sau funcționari. Și ei cumva dintr-un sentiment așa de obligație față de aceștia...”

Europa Liberă: Exces de zel?

Există un Cod de Etică al funcționarului din R.Moldova. A uitat toată lumea cu desăvârșire de acest cod...

Petru Macovei: „Da, fac exces de zel în raport cu jurnaliștii. Asta nu înseamnă însă că genul acesta de comportament trebuie tolerat. Mai mult decât atât, așa cum spuneam, este important ca și Cancelaria de Stat, pentru că există un Cod de Etică al funcționarului din Republica Moldova. A uitat toată lumea cu desăvârșire de acest cod, iar și în cazul Găgăuziei, și în cazul doamnei primar Marina Tauber este foarte clară o încălcare a regulilor de comportament a unui funcționar aflat în serviciul public, la fel cum presa se află în serviciul public și este absolut inadmisibil să utilizezi poziția ta de funcționar, mai ales instigând alți oameni la fapte de violență în raport cu jurnaliștii. Este o altă situație când oamenii nemulțumiți poate de politica editorială a unui post sau altuia reacționează, și nu întotdeauna adecvat, și acest lucru nu trebuie încurajat, dar atunci când un funcționar public instigă la acte de violență în raport cu jurnaliștii asta este o faptă penală și asta trebuie să fie pedepsită ca atare.”

XS
SM
MD
LG