Linkuri accesibilitate

Peter Michalko: „Este nevoie de deschiderea spre compromisuri”


Peter Michalko la Tiraspol, 23 mai 2018
Peter Michalko la Tiraspol, 23 mai 2018

Interviu cu şeful Delegației Uniunii Europene la Chişinău despre procesul de reglementare transnistreană.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, salută progresele înregistrate în reglementarea transnistreană, precum și rezultatele recentei reuniuni în formatul 5+2 de la Roma. Acesta declară, într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere, că rezultatele acestor negocieri, chiar dacă criticate de unele voci din societatea moldovenească, sunt în avantajul oamenilor de rând de pe cele două maluri ale Nistrului și vor aduce beneficii pe termen lung.

Peter Michalko: „Este nevoie de deschiderea spre compromisuri”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:03 0:00
Link direct


Europa Liberă: Domnule ambasador Peter Michalko, săptămâna trecută a avut loc runda de negocieri oficiale în formatul 5+2 la Roma, este prima întâlnire de acest fel în acest an. La Roma au fost voci foarte optimiste, care spuneau că lucrurile se mișcă în direcția cea bună. Percepția dumneavoastră care este?

Peter Michalko: „Și de partea mea percepția este aceeași, că progresul are loc. Și aș vrea să felicit și președinția italiană a OSCE cu acest progres înregistrat, la fel ca și părțile și participanții la întâlnirea 5+2 care a avut loc la Roma. Aceasta, pe de o parte, a confirmat progresul în îndeplinirea acelor puncte în care lucrurile au mers înainte și a dat și perspectiva pentru îndeplinirea altor puncte din lista Berlin plus pentru viitor. Cred că această mișcare pozitivă pe care o înregistrăm trebuie să fie aplaudată, trebuie să fie văzută pozitiv. Și este, în mare parte, și datorită eforturilor Chișinăului și a guvernării de la Chișinău faptul că acest progres a fost înregistrat. Sperăm că acest progres va continua și îndeplinirea acelor puncte care au fost incluse și în protocolul de la Roma va continua. Procesul există, se mișcă înainte, sigur că cu perspectiva de a ne aduce mai aproape de reglementarea conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: În societatea moldovenească știți că există și voci destul de critice în raport cu ce se întâmplă acum cu reglementarea transnistreană. În special în zona societății civile o parte din ONG-uri vorbesc despre linii roșii, despre cedări unilaterale din partea Chișinăului și despre pași către o de facto federalizare – când vine vorba despre plăcuțele de înmatriculare, apostolarea diplomelor și așa mai departe. Dumneavoastră unde vedeți punctul de echilibru între acest progres, care este dorit în reglementarea transnistreană, și punctul în care Republica Moldova riscă să cedeze din suveranitate?

Peter Michalko: „Eu nu văd niciun risc în ceea ce privește suveranitatea Republicii Moldova când mă uit la acest progres care a fost înregistrat. Lista Berlin plus a fost agreată deja cu doi ani în urmă, progresul bazat pe această listă a fost înregistrat anul trecut și îl vedem și anul acesta. Și ce este important este că, în paralel, există și a fost confirmată formula, inclusiv la nivelul miniștrilor țărilor membre a OSCE, pentru rezolvarea conflictului transnistrean, formulă care confirmă că această rezolvare va avea loc pe baza suveranității și integrității teritoriale Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.

Sunt sigur că se vor crea și situații în care ne vom putea mișca în viitor și înspre rezolvarea conflictului ca atare...

Aceste puncte (din protocolul „Belin plus” – n.red.) și îndeplinirea lor se înscriu deplin în această filozofie, dar ajută și la mișcarea lucrurilor mai departe și la găsirea unor soluții concrete pentru problemele oamenilor care trăiesc pe malul stâng și pe malul drept ale Nistrului. În acest mod, sunt sigur că se vor crea și situații în care ne vom putea mișca în viitor și înspre rezolvarea conflictului ca atare. Noi, ca Uniunea Europeană, participăm activ și la formatul 5+2 ca observator, dar și vrem să contribuim la această întărire a încrederii, dacă doriți, cu programul nostru propriu, care se numește „Mersul pentru întărirea încrederii”, pe care îl implementăm.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, sugestia dumneavoastră: care ar fi măsura în care, într-un proces de negocieri, ce, știm, are loc de multe ori după ușile închise, care este deci măsura în care în acest proces trebuie să fie consultată societatea și, în particular, societatea civilă? Adică conlucrarea dintre autoritatea centrală și societatea civilă într-o problemă sensibilă cum este reglementarea transnistreană în ce măsură trebuie să existe?

Peter Michalko: „Sigur că, pe parcursul unui proces complex care are loc, de exemplu, în acest caz este important să fie auzite vocile care există în societate și să existe comunicare între cei responsabili pentru decizii și cei din societate care își exprimă opinia formată în acest sens. Dar este foarte important ca acest fel de comunicare să aibă loc într-un mod în care să nu fie politizat, în care se iau în vedere strict interesele naționale, într-o formă bazată pe voința de rezolvare a conflictului, și nu pe utilizarea pozițiilor asupra elementelor acestui proces în mod politic.

Eu cred că și aici există posibilitatea de a continua comunicarea. Dar, cum am spus, este absolut necesar să nu fie politizat. Dacă e să mă exprim puțin mai concret, în procesele de rezolvare a conflictelor este nevoie de deschiderea spre compromisuri, care, în același timp, nu sunt compromisuri asupra interesului principal și este nevoie și de voința de a găsi soluții pentru situațiile și problemele de actualitate. Crearea și încrederii reciproce și condițiilor pentru viitoarea soluționare a conflictului sunt foarte importante, sunt niște decizii care pot să fie luate greu, pot să fie luate cu foarte mare responsabilitate și impactul pozitiv al lor va putea fi văzut numai în viitor.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, dumneavoastră ați amintit despre programul Uniunii Europene de susținere a măsurilor de încredere, există și o serie de alți donatori care lucrează cu regiunea transnistreană. La Chișinău, la nivelul guvernului au fost declarații care au solicitat ca asistența care merge pentru regiunea transnistreană să fie coordonată direct cu autoritățile centrale de la Chișinău, la fel ca și programele derulate acolo. Dumneavoastră cum vedeți această solicitare? Nu este o măsură birocratică în plus care să facă mai complicat acest mecanism?

Peter Michalko: „Nicidecum. Este un proces care are deja loc. Noi implementăm programe care sunt agreate, sunt pregătite în contact cu autoritățile Republicii Moldova, sunt parte a asistenței noastre bilaterale și în acest sens a fost și este proiectat și programul „Măsurilor pentru întărirea încrederii”. Sigur că asta ține și de nevoile care există. Pe ambele maluri publicul trebuie să știe că aceste măsuri sunt proiectate ca să ajute oamenii de pe ambele maluri.

La modul concret, vreau să amintesc aici de Centrul medical din Varnița, care oferă servicii pentru peste 5 mii de locuitorii din localitate, dar vin acolo și locuitori de pe malul stâng, din regiunea transnistreană, care sunt mai mult de 12 mii în acest moment și a avut loc o creștere în ultimii ani. Deci, este și o creștere a încrederii oamenilor, dacă doriți. Și pentru asta noi am susținut lărgirea și modernizarea acestui centru.

Centrul medicilor de familie de la Varniţa
Centrul medicilor de familie de la Varniţa

Sau, alt exemplu, săptămâna trecută am prezentat împreună cu dna viceprim-ministru Cristina Lesnic și cu partenerii noștri de la PNUD, dna Dafina Gercheva, care implementează proiectul nostru finanțat de Uniunea Europeană, proiectul de reconstrucție a stației de pompieri din Copanca, care va servi satelor și din regiunea transnistreană, dar și de pe malul drept. Și asta va oferi siguranță mai mare oamenilor de acolo, pentru că până acum distanța pe care trebuiau să o parcurgă marele orașe din regiune pompierii sau salvatorii a fost foarte mare. Și aici oferim ceva ce va face într-adevăr viața oamenilor mai sigură și mai bună.”

Europa Liberă: Dle. ambasador, statisticile din regiunea transnistreană vorbesc despre o creștere a comerțului cu Uniunea Europeană, în special a exporturilor transnistrene. Are legătură acest lucru cu Acordul de Liber Schimb, care știm că funcționează și pentru malul stâng al Nistrului? Și care este momentul în care administrația transnistreană va trebui să se conformeze în totalitate prevederilor acestui acord? Știm că a existat o perioadă de tranziție prevăzută pentru regiunea transnistreană.

Comerțul cu Uniunea Europeană, dacă vorbim despre regiunea transnistreană, are loc strict în cadrul Acordul de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova...

Peter Michalko: „Comerțul cu Uniunea Europeană, dacă vorbim despre regiunea transnistreană, are loc strict în cadrul Acordul de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Creșterea despre care ați pomeni are loc tot în acest cadru. Și vedem că și în condițiile acestui acord se poate dezvolta activitatea economică inclusiv a agenților economici de pe malul stâng care sunt înregistrați pe malul drept și în acest regim efectuează operațiuni de export.

Pentru Republica Moldova s-a înregistrat o creștere impresionantă. Astăzi avem 67 la sută din exporturile moldovenești care pleacă pe piața europeană. Și regiunea transnistreană, ca parte a Republicii Moldova, înregistrează o creștere similară, la nivel de 58 la sută, cu o dinamică în creștere puternică. Eu cred că și acesta este un semnal pozitiv care va crea posibilități noi și pe viitor va crea condiții pozitive și în ceea ce privește viitoarea reglementare a diferendului transnistrean.”

Europa Liberă: Încă un aspect aș vrea să abordăm, dle. ambasador, legat de controlul mixt la frontiera moldo-ucraineană. Știm că procesul este susținut și de Uniunea Europeană. Acum ceva timp s-a anunțat că acest control a intrat în format complet. Pe de altă parte, vedem că Tiraspolul și Moscova au obiecții la acest control și încearcă să-l includă în negocierile privind formatul 5+2. În plus, Tiraspolul vorbește despre „​blocadă”​, chiar dacă raportează creștere economică. Dvs. cum vedeți formatul optim în care trebuie să fie soluționată această chestiune?

Peter Michalko: „Acest control comun a fost introdus pe baza acordului bilateral dintre Republica Moldova și Ucraina. Ambele aceste țări sunt susținute de către UE și în ceea ce privește cooperarea în domeniul protecției frontierelor sau în domeniul vamal. Misiunea EUBAM este aici și cu scopul de a susține cu sfaturi ambele părți și în acest sens. Deci, din partea Uniunii Europene asistența tehnică este oferită.

În ceea ce privește impactul, noi vedem că această introducere a controlului comun are un impact pozitiv asupra agenților economici care pot folosi disponibilitatea controlului vamal acolo unde trec granița și asta înseamnă și reducerea costurilor logistice. Și cred că cu timpul acest lucru va însemna și trecerea mai rapidă și mai ușoară a frontierei, și va fi un factor pozitiv și pentru populația atât de pe malul stâng, cât și pentru operatorii economici și – de ce nu – pentru traficul internațional. Acest aspect nu face parte din lista temelor, sau domeniilor, care se discută în formatul 5+2.”

Europa Liberă: Din punctul dumneavoastră de vedere, cum vă explicați, din perspectivă politică, dar și geopolitică, această accelerare, acum, a proceselor ce țin de reglementarea transnistreană?

Peter Michalko: „Pentru că am avut prilejul să fiu aproape de proces în mai multe momente, pot să vă spun că întotdeauna speranța pentru progres a existat. Mă bucur, și toți partenerii și participanții la acest proces ne bucurăm că are loc această dinamizare. Și sperăm, credem și vom face totul pentru a susține această dinamică, acest progres. Și mai departe vom susține părțile să continue dialogul, să continuăm dialogul în formatul 5+2 ca să putem să mergem și mai departe. Cred că devine tot mai clar că acest progres aduce lucruri bune pentru populație și că aceasta este direcția corectă în care trebuie să ne mișcăm.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG