Linkuri accesibilitate

Personalitățile Centenarului: „Premierul” Pantelimon Erhan (1884-1971)


Personalitățile Centenarului: „Premierul” Pantelimon Erhan (1884-1971)

Pantelimon Erhan s-a născut în 1884 în satul Tănătari, jud. Tighina. A făcut Seminarul Teologic din Chişinău și Facultatea de Litere a Universităţii din Petrograd. A activat în calitate de profesor la Liceul Principilor din Petrograd, apoi a fost asistent universitar. În luna iunie a anului 1917, la îndemnul preşedintelui Guvernului Provizoriu Al. Kerenski, revine, împreună cu Ion Inculeţ, în Basarabia, în fruntea unui grup de revoluţionari pentru „adâncirea revoluției” din februarie 1917. Este ales preşedinte al Sovietului Gubernial al Deputaţilor Ţărani din Basarabia, organizaţie ce nu accepta orientarea Partidului Naţional Moldovenesc spre o mișcare de eliberare naţională. Prin toate mijloacele urmarea zădărnicirea tendinţelor „separatist” ale basarabenilor. La propunerea lui, după înțelegerea cu Blocul Moldovenesc, Sfatul Ţării l-a ales preşedinte pe Ion Inculeţ.

La 7 decembrie Sfatul Ţării îl desemnează pe Pantelimon Erhan prim-director general al republicii. A cerut în decembrie ajutor militar reprezentanţilor Antantei (ce aveau reşedinţa la Iaşi), solicitând trimiterea unui regiment ardelenesc, care să stea la dispoziţia Guvernului. În ianuarie 1918, împreună cu I. Inculeţ, a fost adus în faţa unui tribunal revoluţionar, compus din reprezentanţii Frontotdelului, fiind acuzaţi de „separatism şi solicitare de ajutor din partea Antantei”. L-a salvat de la moarte comandantul primului regiment moldovenesc Mihail Popa.

După numirea lui D. Ciugureanu în fruntea Directoratului General, Pantelimon Erhan rămâne în calitate de Director General de Instrucțiune. În perioada interbelică a fost director general al învăţământului în Basarabia, senator în Parlamentul Român, director al Liceului B.P. Haşdeu din Chişinau. În 1940 s-a refugiat în România, stabilindu-se cu traiul la Bucureşti, unde a decedat în anul 1971.

XS
SM
MD
LG