Linkuri accesibilitate

Pericol ecologic la Tiraspol?


Documentul publicat de internauți despre nivelul crescut al emisiilor din atmosferă la Tiraspol
Documentul publicat de internauți despre nivelul crescut al emisiilor din atmosferă la Tiraspol

Locuitorii mai multor cartiere din estul orașului se plâng de mai multe luni că în timpul nopții în sectoarele lor apare un miros înțepător neplăcut.

Peste 300 de persoane au semnat un apel către administrație cu solicitarea de a identifica și înlătura sursa de poluare a aerului. Asta după ce alte demersuri de acest fel adresate de locuitorii din zonă serviciului ecologic din regiune nu au dus la nici un rezultat.

Corespondenții noștri în regiunea transnistreană transmit că liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski i-a audiat pe responsabilii din cadrul serviciului ecologic și i-a somat să reacționeze la plângerile cetățenilor și să nu ascundă informațiile cu privire la încălcarea normelor ecologice.

Legislativul din stânga Nistrului a examinat și el plângerea locuitorilor de la Tiraspol, în cadrul unor audieri la care a fost invitat și șeful serviciului de control ecologic din regiunea transnistreană, Vasili Sotnikov.

Acesta a anunțat în cadrul ședinței că a fost identificată sursa mirosurilor neplăcute – în sectorul Kirovskii al orașului Tiraspol, în zona unei gunoiști abandonate, în garaje unii indivizi „ardeau deșeuri industriale din cea de-a patra clasă de pericol”, extrăgând astfel metale prețioase. Oficialul a raportat că vinovații au fost amendați.

Acesta a mai spus că potrivit datelor serviciului ecologic, între lunile ianuarie și mai la Tiraspol s-a constatat depășirea normelor admisibile de concentrație a fenolului. „În condițiile în care norma este de 0,01 mg la un metru cub de aer, în 11 zile au fost înregistrate depășiri de aproximativ 70 la sută. Este o depășire care nu prezintă pericol”, a declarat Vasili Sotnikov, șeful serviciului ecologic de la Tiraspol.

Însă deputatul Oleg Horjan, președintele Partidului Comuniștilor din regiunea transnistreană, a pus la îndoială corectitudinea informațiilor prezentate. „Îmi vine greu să cred că mirosul acoperă o suprafață atât de mare doar în urma faptului că sunt arse câteva cauciucuri sau că o persoană juridică a aruncat o dată deșeurile”, a spus Horjan. El a întrebat dacă au fost făcute controale la întreprinderile industriale mari, cum ar fi concernul textil Tirotex și uzina Moldavizolit care aparțin Sheriff-ului, dacă s-a verificat nivelul de noxe emise de acestea în atmosferă.

Șeful serviciului ecologic a răspuns că „nu au fost motive” pentru a verifica uzina Moldavizolit, iar Tirotex nu folosește în producție rășini fenolice.

După aceste discuții, procuratura din regiunea transnistreană și-a dat acordul pentru desfășurarea unor controale în afara graficului la aceste întreprinderi.

Comentarii ale internauților despre nivelul crescut al emisiilor din atmosferă la Tiraspol
Comentarii ale internauților despre nivelul crescut al emisiilor din atmosferă la Tiraspol

Utilizatorii de rețele sociale din stânga Nistrului au făcut o investigație proprie, bazându-se pe un document care a apărut pentru câteva secunde într-un material video al unui post local de televiziune. Cifrele care apar în raportul respectiv arată că emisiile în atmosferă nu se încadrează în parametrii normali, depășind mai mult de două ori indicatorii admisibili la unele substanțe toxice.

Corespondenții noștri în regiunea transnistreană au mers în sectoarele din Tiraspol locuitorii cărora s-au plâns de mirosuri neplăcute și i-au întrebat dacă problema mai persistă.

„Eu nu știu ce e de făcut, dar încălcări singur sunt. În apartament la noi miroase urât de dimineață, un miros puternic, vine de la Tirotex, sunt aruncate deșeuri, în mod sigur. Nouă ni s-a spus că sunt aruncate deșeuri din secția unde sunt vopsite materialele. La ora 4 dimineața la aruncă. Noi locuim chiar în blocurile din apropiere și mirosul cel mai puternic este pe la orele 4-6 dimineața. ”

„Arde gunoiștea – ce întrebări mai pot fi?”

„Nu este gunoiștea. Au spus că sunt deșeuri de la nu știu care întreprindere, nu știm de la care. Trebuie de scris despre asta. Au fost deja 300 de oameni care au scris, iar președintele a spus că „totul e bine”. În Transnistria în general toată lumea este fără vreo putere.”

„Așa e țara noastră, că doar nu vom ieși la pichete, nimeni nu vrea să se lege la cap cu asta. Nici nu știu ce-i de făcut. Ar trebui să fie organe competente, dar dacă acestea încearcă să mușamalizeze totul, noi cu dvs. ce putem face?”

„Nu cred că nu e nimic grav, mirosurile sunt îngrozitoare, nu are cum să fie totul în limitele normale. Miroase a ars, a cabluri topite, alte chestii de genul acesta. Și la ore diferite – ba la 2 noaptea, ba la 6 dimineața. Eu de exemplu mă trezesc de la aceste mirosuri și cred că nu este normal ce se întâmplă.”

„Dar când apar mirosurile? Eu noaptea dorm, nu simt nimic, sincer.”

„Mirosurile sunt foarte deranjante, mai ales nopțile, seara nu avem cu ce respira. Și toată lumea se plânge. În primul rând, copiii se îmbolnăvesc. Mirosul este oribil. Cred că trebuie instalate echipamente pentru filtrarea aerului. Toate blocurile din zonă se plâng. Ne-am adunat de mai multe ori, am discutat, și deputatului nostru i-am spus – nimic nu ajută.”

„Eu cred că încălcări sunt, și chiar unele serioase. Noaptea e imposibil de deschis geamul sau ușa – ne sufocăm. Într-o noapte am deschis și era miros puternic de iod, foarte înțepător, imposibil. Sunt mirosuri foarte ciudate, e greu de respirat și avem și copii. În general, președintele trebuie să poarte responsabilitatea pentru tot, dacă este președinte, nu?

„Există serviciul ecologic care trebuie să se ocupe de asta, de aceste mirosuri ciudate. Trebuie să monitorizeze situația și să ia măsuri.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG