Linkuri accesibilitate

„Pentru România, NATO și Parteneriatul Strategic cu SUA rămân pilonii de rezistență” (Silviu Nate/Contributors.ro)


Ziare de la Bucureşti
Ziare de la Bucureşti

Revista presei românești.

Un reportaj semnat de Mădălin Necșuțu despre autonomia Găgăuz Yeri apare pe site-ul G4media, preluând în mare parte textul integral apărut în publicația on-line Sinopsis, după cum se precizează. Rezultă că în regiunea autonomă a crescut masiv interesul pentru învățarea limbii române și că statul român se implică din ce în ce mai mult în această chestiune.

În criza din strâmtoarea Kerci, liderul rus Vladimir Putin și-ar fi găsit „extrem de inspirat un pretext pentru instalarea sistemului de apărare antiaeriană S-400 în Crimeea”, numai că „pretextul defensiv (...) are puternice rațiuni ofensive”, scrie Silviu Nate în analiza apărută pe Contributors.ro. Strategia ar avea însă și un punct vulnerabil: atunci când a anexat-o, Rusia nu a ținut cont în suficientă măsură de dependența Crimeii față de Ucraina continentală în privința resurselor.

Or, „Dacă Kievul va pune presiune prin închiderea canalelor construite în era sovietică, alimentate de fluviul Nipru, (...) situația s-ar putea deprecia considerabil”. De aceea, Silviu Nate nu exclude o incursiune militară terestră a rușilor către fluviul Nipru. Contextul din zonă și „Brexitul care va atrage după sine un vid strategic la nivel european” fac dificilă asumarea colectivă a securității în spațiul Mării Negre, așa că, pentru România, „NATO și Parteneriatul Strategic cu SUA rămân pilonii de rezistență”.

Într-un interviu acordat revistei Newsweek cu prilejul centenarului marii Uniri, Ioan Stanomir ajunge la ideea că proiectul Uniunii Europene a fost gândit mai degrabă pentru vremuri de pace. „Proiectul, spune Stanomir, era pentru oameni care credeau în valori. (…) Unde sunt aceste valori? Au fost înlocuite de corectitudine politică ridicată la rang de religie, care a fost înlocuită de demagogie, de un multiculturalism aberant și de o slăbiciune fatală în raport cu inamicii islamiști. Nu musulmani, ci islamiști, inamici ai modelului nostru democratic. Mi-e greu să mi-i închipui pe părinții fondatori ai Europei cedând cu atâta lașitate în fața amenințării islamiste, cum cedează actualele guverne din Europa”.

Cât despre valorile la care ar trebui să se raporteze România la o sută de ani de la Marea Unire, ele se regăsesc toate în Proclamația de la Alba Iulia. „Dacă am reuși să atingem acele standarde, aș spune că ne-am făcut datoria față de cei care au fost asasinați în închisorile comuniste sau față de cei care și-au petrecut atâția ani acolo. Sau față de cei care au avut domiciliu obligatoriu. Sau față de milioane de români care s-au sacrificat în Primul Război Mondial. Sau față de cei care s-au chinuit în exil, cu gândul la o viață mai bună și la dreptate. Nu dreptatea socială a progresiștilor de astăzi, ci la dreptatea celor care cred în egalitatea în fața legii și în demnitatea umană”. Interviul este realizat de Ramona Ursu.

1 Decembrie a fost și de astă dată, și încă mai abitir, prilej pentru condamnarea „dezbinării” și de îndemnuri „ipocrite” la unitate, spune Alexandru Călinescu într-un articol apărut pe Marginalia.ro. „Noi ştim însă ce înţeleg pesediştii prin unitate: ei vor anihilarea opoziţiei şi a tuturor vocilor contestatare odată cu aprobarea fără rezerve a politicii guvernamentale. În acest fel, ideea de unitate trimite de fapt la acea unanimitate atât de dragă regimurilor comuniste”.

XS
SM
MD
LG