Linkuri accesibilitate

Pentru apărarea democraţiei, contra „reînarmării retorice” a naţionaliştilor


Bundestag-ul german
Bundestag-ul german

Critici aspre la adresa partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD) în Bundestag-ul german

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct


În centrul dezbaterii care a avut loc astăzi în Bundestag-ul german, dedicată, de fapt, problemelor bugetare, s-a aflat politica partidului naţionalist-autoritar, eurosceptic şi xenofob-anti-musulman, Alternativa pentru Germania (AfD). Intervenţiile emoţionale contra Alternativei au fost stîrnite de cuvîntarea lui Alexander Gauland, co-preşedintele grupului parlamentar AfD, care a criticat din nou politica migraţionistă a cancelarei Angela Merkel. Deputatul social-democrat, Martin Schulz, a lansat în replica sa un atac verbal vehement contra AfD şi a cerut forţelor democratice să se opună „re-înarmării retorice” a naţionaliştilor autoritari.

Alternativa pentru Germania şi şefii grupului lor parlamentar, a spus Schulz, se folosesc de „mijloacele tradiţionale ale fascismului”, reducînd totul la o singură problemă:

„Migranţii sînt vinovaţi de orice. O dicţiune similară s-a mai făcut auzită în această clădire”, a spus Schulz în trimiterea sa directă la retorica naziştilor din perioada interbelică şi după preluarea puterii de către Hitler, în 1933. Această formă retorică, a continuat Schulz, provoacă o „dezinhibare” şi declanşează violenţa stradală.

Deputatul s-a referit în cuvîntarea sa şi la afirmaţia scandaloasă a lui Gauland care a susţinut, anul trecut, că în istoria milenară a Germaniei, naţional-socialismul nu a fost decît un „găinaţ” (adică un excrement de pasăre).

„Domnule Gauland, găinaţul adunat este un morman de gunoi. Şi locul dumneavoastră în istoria germană este pe acest morman de gunoi”, a spus Schulz, aplaudat de majoritatea reprezentanţilor partidelor democratice, prezenţi în sala de dezbateri.

Gauland a respins atacurile, susţinînd că afirmaţiile sale nu au nimic de-a face cu fascismul. Prin astfel de atacuri, a mai spus el, se încearcă o scoatere a Alternativei pentru Germania din „consensul democratic”.

Nu există nicio scuză pentru propagandă şi folosirea violenţei, pentru sloganuri naziste...

Gauland s-a referit, în sens pozitiv, şi la afirmaţiile controversate ale şefului serviciului secret intern. Acesta a spus că în cursul incidentelor xenofobe din Chemnitz nu ar fi avut loc o „vînătoare” (Hetzjagd) de străini. Salutul hitlerist, a mai spus Gauland în stilul său bagatelizator, este „dezgustător”, dar „evenimentul grav de la Chemnitz a fost fapta sîngeroasă a celor doi azilanţi”.

În dezbaterea parlamentară a intervenit şi cancelara Angela Merkel care s-a exprimat foarte clar:

„Nu există nicio scuză pentru propagandă şi folosirea violenţei, pentru sloganuri naziste, duşmănirea unor oameni care arată altfel, pentru cei care atacă un restaurant evreiesc, care atacă poliţişti. Polemicile privind terminologia, folosirea cuvîntului „vînătoare”, nu ne ajută cu nimic.”

XS
SM
MD
LG