Linkuri accesibilitate

Pe cine a amenințat Dragnea la marele miting? (VIDEO)


Piața Victoriei, București, 9 iunie 2018.
Piața Victoriei, București, 9 iunie 2018.

Protestatarii #Rezist vin singuri, în timp ce simpatizanții PSD/ALDE au fost aduși cu autocare plătite de cele două partide.

Obosiți după drumul făcut până la București din toate colțurile țării, cei peste 150.000 de simpatizanți ai PSD și ALDE nu au putut să fie prea entuziaști.

Chiar înainte să înceapă discursurile, grupuri de bărbați și femei îmbrăcați în tricouri albe au ocupat toate cafenelele din jurul Pieței Victoriei până spre Piața Romană.

Organizatorii mitingului le-au cerut participanților să fie îmbrăcați în alb sau în costume naționale. Mulți dintre cei care s-au în piața din fața guvernului nu știau, însă, exact de ce se află acolo sau se temeau să vorbească atunci când erau întrebați ce caută acolo.

Bulevardele din jur au fost invadate de autocare, pe care jandarmii le-au dirijat încălcând toate regulile. Destui dintre cei aduși cu autocarele puse la dispoziție de filialele locale ale PSD și ALDE sunt oameni simpli, mulți dintre ei foarte săraci, cu educație minimă, dezinteresați de conflicte politice, ocupați mai degrabă să supraviețuiască, decât să urmărescă ce se întâmplă cu justiția atuohtonă.

Liviu Dragnea la mitingul PSD
Liviu Dragnea la mitingul PSD

Liviu Dragnea, șeful PSD, a avut un discurs special adresat acestei categorii persoane: un discurs prin care să-i înfricoșeze pe cei simplii cu „statul paralel”, explicându-le că sunt urmăriți „pas cu pas”, că „nimeni nu e în afara radarului statului paralel”. „Vrem prosperitate, nu securitate!” a strigat Liviu Dragnea, urmat de scndarea palidă a celor din Piață. „Nimeni nu e la adăpost, oricine poate fi vizat de un denunț care să îi aducă o arestare sau o condamnare”, a explicat liderul PSD mulțimii: „toți puteti deveni ținte vii ale acestui sistem odios”, „tot ce spui va putea fi folosit impotriva ta” pentru că „fiecare conteaza pentru ei”, „nu va faceîi iluzii că doar înalții demnitari vor deveni victime”.

Mitingul uriaș organizat la insistențele lui Liviu Dragnea are loc a doua zi după ce Înalta Curte a amânat decizia în dosarul liderului PSD, pentru care procurorii au cerut mai mult de 7 ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu.

E vorba despre perioada în care era șeful Consiliului Județean Teleorman (2006-2012) în care a convins două persoane angajate la Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului să primească bani de la stat, dar să lucreze pentru PSD.

Piața Victoriei, 9 iunie 2018
Piața Victoriei, 9 iunie 2018

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, își așteaptă la rândul lui sentința, la fel ca mulți baroni locali sau edili din partidele aflate la putere.

Tăriceanu le-a spus celor prezenți că „noua Securitate are doi părinți: Traian Băsescu si Klaus Iohannis” și „cozile lor de topor sînt Kovesi și Coldea". „Vă promit că ascultările telefoanelor vor inceta”, a strigat de la tribună liderul ALDE.

Liviu Dragnea susține că 6 milioane de români ar fi ascultați în mod illegal și că de aceea oamenii trebuie să protesteze. Șeful social-democraților a amenințat că dacă lucrurile nu se schimbă, data viitoare această mare de oameni va veni din nou și nu va mai pleca.

Înainte să-și termine, însă, discursul pe clădirea guvernului a fost proiectat “#Rezist”, emblema civică a celor care obișnuiesc să protesteze în Piața Victoriei împotriva PSD și a guvernului și pentru susținerea DNA și a Codruței Kovesi.

Liderii coaliției de guvernământ vor să demonstreze că au o susținere populară cel puțin la fel de mare ca procuroarea șefă anticorupție, cu marea diferență că cei care protestează sub emblema “#Rezist” vin singuri, în vreme ce simpatizanții lui Dragnea și Tăriceanu au fost aduși cu autocare plătite de cele două partide.

XS
SM
MD
LG