Linkuri accesibilitate

PD: Chişinăul a fost pedepsit pe nedrept cu suspendarea banilor europeni


Liderul PDM Vladimir Plahotniuc.
Liderul PDM Vladimir Plahotniuc.

„Săgeți” de la guvernare spre UE și opoziția neparlamentară.

Liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a afirmat vineri că partidul său rămâne fidel cauzei europene, dar nu se va mai ţine ca înainte de condiţionalităţile UE, ci va urmări întâi de toate nevoile cetăţenilor. Motivul coordonatorului coaliţiei de guvernare e că UE ar fi sistat ajutoarele promise Chişinăului pentru a ajuta opoziţia să ajungă la putere.

PD: Chişinăul a fost pedepsit pe nedrept cu suspendarea banilor europeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct


Trei fruntaşi democraţi, dar, în primul rând, Vlad Plahotniuc, au ieşit astăzi într-o conferinţă de presă pentru a răspunde deciziei de ieri a Parlamentului European de a cere suspendarea ajutoarelor pentru Chişinău urmare a invalidării alegerilor câştigate de un lider al opoziţiei.

Mesajul lor principal a fost că, în ciuda loviturii „injuste” din partea europenilor, PD nu renunţă la opţiunea pro-vestică.

„PD rămâne deplin angajat în procesul de reforme occidentale în ţara noastră”, a declarat Vlad Plahotniuc.

„Ceea ce s-a întâmplat la Strasbourg nu ne opreşte în tot ceea ce am început noi să facem şi ne vom duce la bun sfârşit toate angajamentele”, a spus şi speakerul Andrian Candu.

Niciunul nu a atacat direct UE. Doar au regretat că au rămas fără tot ce au încercat să construiască în ultimii ani. Mai ales a deplâns acest lucru premierul Pavel Filip:

După doi ani de reforme grele, iată am finalizat cu suspendarea asistenţei financiare… Îmi pare rău că un guvern e pedepsit pentru o decizie judecătorească...

„După doi ani de reforme grele, iată am finalizat cu suspendarea asistenţei financiare… Îmi pare rău că un guvern e pedepsit pentru o decizie judecătorească.”

Ce i s-a întâmplat Partidului Democrat ar fi fost cauzat de dorinţa grupului parlamentar dominant din Parlamentul European, adică PPE, de a-şi ajuta electoral partenerii moldoveni, a spus răspicat Vlad Plahotniuc:

„Un grup parlamentar care susţine politic unele partide de opoziţie de la noi a decis că nu contează că moldovenii şi-au îndeplinit obligaţiile, ei trebuie să fie lipsiţi de banii meritaţi doar pentru ca PAS şi DA să aibă beneficii electorale în următoarele alegeri “

„O familie politică îşi susţine partidele de la Chişinău. Cu părere de rău, social-democraţii sunt în minoritate în PE, de aceea această rezoluţie a fost votată”, a adăugat Pavel Filip.

Indirect, fruntaşii democraţi nu s-au abţinut de la a arunca şi alte săgeţi spre UE. Sancţiunea ar lovi, în primul rând, în copii şi profesori, a afirmat premierul Filip, cel mai indicat să cunoască că acest gen de asistenţă e pentru finanţarea generală a bugetului, fără destinaţie exactă.

„Banii din asistenţa macrofinanciară erau destinaţi pentru majorarea sumelor pentru alimentaţia copiilor din şcoli şi grădiniţe şi pentru salariile celor din educaţie".

Şi tot Filip a mai făcut o altă aluzie de natură să toarne lumină proastă peste UE:

„Mă miră că reprezentanţii UE aici la Chişinău m-au bombardat ca să intervin să schimbăm decizia judecătorească. Nu cred că se încadrează în noţiunea valorilor europene.”

La unison cu cei trei, şi Iurie Leancă, fruntaşul unei alte componente a coaliţiei de guvernare, a pasat – într-un comentariu pe Facebook – responsabilitatea pentru invalidarea scrutinului pe justiţie. „Din cauza unor judecători, se duc pe apa sâmbetei sute de ore de muncă”, a scris vicepremierul.

Analiştii politici, care în general s-ar fi aşteptat ca liderul democrat să meargă mult mai departe în atacurile la adresa UE, admit că reţinerea sa ar avea la bază mai mult raţiuni electorale: ar risca cu voturile de pe dreapta pentru care s-a bătut necontenit în ultima vreme.

Mesajul electoral cel mai important pe care l-au avut de transmis astăzi fruntaşii democraţi ar fi, cred politologii, de uzură intentă, şi anume: că sistarea ajutoarelor europene nu e fatală şi că toate proiectele sociale vor continua.

Previous Next

XS
SM
MD
LG