Linkuri accesibilitate

Pavel Filip la Bruxelles: Dodon nu este onest cu Rusia și Uniunea Vamală Eurasiatică


Premierul moldovean a dat asigurări că moldovenii sunt din ce în ce mai pro-europeni.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

Vizita premierului Pavel Filip la Bruxelles, în cadrul celui de-al treilea Consiliu de Asociere UE - Moldova, unde premierul a trecut pe la toate instituțiile UE și NATO a contrastat total cu trecerea președintelui Dodon prin Bruxelles la începutul lunii februarie.

Aceea a fost o vizită neobișnuită și care a stânjenit prin afișarea de către Dodon a pozițiilor sale anti-UE și anti-NATO.

De data asta, comisarul european pentru extindere Johannes Hahn l-a primit călduros pe Pavel Filip, care, după vizita sa la NATO, unde a discutat deschiderea unui birou al Alianței la Chișinău, cel pe care Dodon nu-l vrea, s-a întâlnit cu președintele Consiliului European Donald Tusk și cu mai mulți Comisari UE, printre care Cecilia Malmström, Comisar UE pentru comerț și cu șefa diplomației UE Federica Mogherini.

Cu aceasta din urmă, Filip a semnat “Acordul dintre Uniunea Europeană și Moldova în privința procedurilor de securitate pentru schimbul și protecția informațiilor clasificate”.

Comisarul responsabil cu extinderea UE Johannes Hahn i-a spus lui Filip că UE nu face toate acestea pentru Europa, ci pentru cetățenii Moldovei:

„Moldova se îndreaptă spre stabilitate politică, reforme democrarice și dezvoltare economică, iar noi o sprijinim nu pentru a ne face nouă un bine, ci doar pentru cetățenii Moldovei.”

Pavel Filip l-a asigurat pe Johannes Hahn că moldovenii sunt din ce în ce mai pro-europeni:

„M-am bucurat să văd că popularitatea Uniunii Europene crește în Republica Moldova. Am văzut că deja 56% din cetățeni ar vota aderarea la UE, când în toamna anului trecut acest procentaj era cu 10% mai puțin decât acum.”

Intrebat despre inițiativa președintelui Dodon de a semna un memorandum pentru a duce Moldova în Uniunea Vamală Eurasiatică cu Rusia, Belarus, Kazahstanul, Kirghizstanul și Armenia, îndepărtând-o de UE, Pavel Filip a spus:

„Din fericire, Republica Moldova are un regim parlamentar, iar constituția oferă mai multă putere de decizie Parlamentului și Guvernului. Din acest punct de vedere, eu cred că președintele nu este onest cu partenerii cu care va semna acest memorandum, pentru că ei nu sunt în situația să verifice dacă el are dreptul să semneze.

Faptul că Dodon a anunțat explicit că e gata să ceară anularea Acordului de Asociere cu UE îl pune însă într-o categorie mult mai ostilă decât cea în care fusese fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Ianukovici renunțase să mai semneze Acordul de Asociere, sub presiunea lui Putin. In cazul lui Dodon, însă, este mult mai grav, deoarece el dorește anularea unui tratat deja ratificat.

În ciuda opoziției lui Dodon, NATO va deschide în curând un birou de legătură la Chişinău, a anunţat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, cu ocazia întâlnirii sale cu Pavel Filip la sediul Alianței.

Jens Stoltenberg: „Respectăm întru totul neutralitatea Moldovei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG