Linkuri accesibilitate

Nou sistem de control la frontierele UE, probabil din 2020


Parlamentul European a adoptat un nou sistem de informații referitor la datele personale ale călătorilor din afara Uniunii Europene.

Datele personale ale călătorilor din afara UE vor fi înregistrate într-un nou sistem de intrare/ieșire (EES) aprobat miercuri, 25 octombrie, de Parlamentul European.

Noul sistem se va aplica și celor care sunt scutiți de viză pentru șederi scurte, cum este cazul moldovenilor...

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului UE, sistemul va stoca informații ca: nume, număr de pașaport, amprente digitale, imagine facială, data și locul intrării, ieșirii sau refuzului primirii în spațiul Schengen.

Noul sistem se va aplica atât celor care au nevoie de viză de intrare în UE, cât și celor care sunt scutiți de viză pentru șederi scurte, cum este cazul moldovenilor. Noile prevederi vor putea fi folosite de asemenea pentru a verifica mai ușor dacă străini care pot sta 90 de zile în UE într-o perioadă de 180 de zile au depășit cumva acest termen.

Inițiatorii sistemului spun că pe lângă avantajele în combaterea terorismului și altor delicte, el va elimina ștampilarea manuală a pașapoartelor și va scurta cozile la punctele de frontieră.

Bulgaria și România, deși nu sunt încă în Spațiul Schengen, vor aplica și ele sistemul EES la granițele lor extra-comunitare.

Sistemul aprobat de europarlamentari cu 477 de voturi pentru, 139 împotrivă, și 50 de abțineri, ar putea intra în funcțiune în 2020, iar implementarea lui ar putea costa aproape 500 de milioane de euro.

Datele colectate despre călători vor fi stocate timp de trei ani, sau cinci ani în cazul celor care au depășit durata șederii și vor fi puse la dispoziția Europol.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG