Linkuri accesibilitate

Parlamentul European critică Moldova și laudă Georgia


S-a mai spus că este un stat „capturat de interese oligarhice” și că „dă îndărăt de la standardele democratice și statul de drept”.


Într-o dezbatere marți 13 noiembrie despre implementarea programelor de asociere pentru Moldova și Georgia, Parlamentul European a lăudat-o pe aceasta din urmă, Georgia, și a vorbit despre „un continuu și serios regres în Moldova”, unde situația este „profund îngrijorătoare”.

Vorbitorii au spus că este regretabil că Moldova a decis să ignore opinia Comisiei de la Veneția în privința schimbărilor aduse legii alegerilor.

În același timp, Comisarul European pentru extinderea UE, Johannes Hahn, a mulțumit societății civile din Moldova pentru felul în care monitorizează evoluția legilor.

S-a mai vorbit și despre modul în care trebuie monitorizată folosirea finanțelor partidelor politice în timpul campaniilor electorale.

S-a vorbit de asemenea despre modul în care puterea și resursele financiare sunt concentrate în mâinile câtorva.

Proiectul Parlamentului European menţionează de asemenea că asistenţa macrofinanciară va fi deblocată numai după alegerile parlamentare, preconizate pentru luna februarie 2019, atrăgând atenţia ca acestea să aibă loc conform standardelor internaţionale şi vor fi evaluate de organisme internaţionale specializate.

S-a mai spus că Moldova este un stat „capturat de interese oligarhice” și că „dă îndărăt de la standardele democratice și statul de drept”.

În acelaşi timp, Parlamentul European intenţionează să continue să acorde sprijin financiar societăţii civile din Republica Moldova, presei independente, sectorului privat şi autorităţilor locale. Deputații europeni au amintit că aderarea la principiile democratice reprezintă baza Acordului de asociere, iar încălcarea acestei obligaţii poate duce la suspendarea drepturilor pe care le implică documentul respectiv, inclusiv dreptul cetăţenilor moldoveni de a călători fără vize în spaţiul UE. Parlamentul European intenţionează să ia toate aceste măsuri ca reacţie la anularea rezultatelor alegerilor locale din Chişinău, lipsa unei justiţii independente, represaliile împotriva opoziţiei, avocaţilor şi activiştilor pentru drepturile omului, presiunea asupra jurnaliştilor şi monopolizarea mass-media.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG