Linkuri accesibilitate

Parlamentul Cehiei dezbate căsătoriile gay


În cursul unei parade gay la Praga
În cursul unei parade gay la Praga

Camera inferioară a Parlamentului ceh a luat în discuție proiectul de lege avizat pozitiv de guvern privind legiferarea căsătoriilor între persoane de același sex.

Parlamentul Cehiei începe miercuri dezbaterea privind legiferarea căsătoriilor între persoane de același sex. Dacă inițiativa grupului de deputați dintr-un larg spectru politic va fi încununată de succes, Cehia ar putea deveni prima țară post-comunistă care aprobă egalitatea conjugală.

Camera inferioară a Parlamentului ceh avea pe agenda zilei de miercuri, 31 octombrie discutarea în prima lectură a proiectului de lege privind legiferarea căsătoriilor între persoane de același sex. Proiectul a fost depus de parlamentari din aproape toate partidele reprezentate în legislativ și a fost avizat pozitiv de guvernul de coaliție dominat de formațiunea lui Andrej Babis, Mișcarea ANO .

Cehia are deja din anul 2006 o lege a „parteneriatului înregistrat” care oferă cuplurilor de același sex unele drepturi ale perechilor căsătorite, dar nu pe toate. Lipsește, de exemplu, dreptul la pensie de urmaș, de a purta același nume, ca și dreptul de a adopta împreună copii.

Campania pentru egalitate conjugală în Cehia a fost condusă de o coaliție de organizații civice numită Jsme fer, care a adunat în câteva luni câteva zeci de mii de semnături pe o petiție în favoarea căsătoriilor gay, promovând și o campanie audiovizuală.

Printre suporterii egalității conjugale în Cehia se numără celebra jucătoare de tenis ceho-americană Martina Navratilova, câștigătoarea a nu mai puțin de 18 turnee Grand Slam, care și-a exprimat într-un spot video speranța că în curând căsătoria ei cu Julia Leming va fi recunoscută și în țara ei natală.

Dintre partidele importante ale Cehiei, unul singur, care are cuvântul „creștin” în denumire (KDU-CSL), se pronunță principial împotriva căsătoriilor gay.

Înaintea celor trei lecturi ale noii legi, alte partide și-au încurajat deputații să își urmeze conștiința, iar un partid în ascensiune, Partidul Piraților, a anunțat de la bun început că toți deputații lui vor vota „pentru”.

Cehii au o tradiție destul de lungă a acceptării homosexualității, explicabilă în parte și prin locul neînsemnat al religiei în viața publică. Cehii sunt unul din popoarele cele mai ateiste din lume, alături de estonieni, japonezi sau chinezi.

Cehoslovacia a fost una dintre primele țări europene care au dezincriminat homosexualitatea, încă din anii 1960. De-a lungul perioadei comuniste, s-a păstrat însă un paragraf de lege care pedepsea comportamentul sexual „scandalos”, care putea fi folosit pentru reprimarea gay-ilor – de pildă, calificând drept prostituție plata unei cine, urmată de relații sexuale.

Dacă legea căsătoriilor gay va fi acceptată, Cehia ar putea deveni prima țară din fostul bloc comunist care aprobă egalitatea conjugală, după o tentativă ratată în Slovenia. Sondajele de opinie arată că în favoarea legiferării căsătoriilor gay sunt 65-75% din cehi.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG