Linkuri accesibilitate

Pare Donald Trump să-și fi pierdut răbdarea în legătură cu ancheta Muller? (VIDEO)


Donald Trump, imagine de arhivă.
Donald Trump, imagine de arhivă.

Corespondența zilei de la Washington.

Președintele Statelor Unite Donald Trump și-a exprimat deseori îndoiala privind ancheta lui Robert Mueller asupra amestecului Rusiei in alegerile americane si posibila implicare a campaniei sale. Pare Donald Trump sa-si fi pierdut rabdarea? E intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington Valeriu Sela.

Da, este pentru prima daca ca seful executivului american ii cere explicit ministrului de justitie, Jeff Sessions sa opreasca „de indata” investigatia lui Mueller.

Avocatii sai au intervenit imediat incercind sa dilueze continutul indemnului, aratind ca presedintele nu i-a dat dispozitie lui Sessions.

Trump acceptă faptul că Rusia s-a implicat în alegerile din SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

Dar democrati din Congres si chiar si citiva republicani au reactionat cu ingrijorare dupa mesajele twitter din dimineata de miercuri, când presedintele Trump a spus ca inculparea fostului sau sef de campanie Paul Manaford ar fi o „inselatorie” si a atacat ancheta lui Robert Mueller.

Interventia pe social media survine in conditiile in care procesul lui Manafort a debutat la Alexandria, Virginia cu selectarea juriului.

Procesul este in legatura cu acuzații de evaziune fiscala si frauda. „Este o situatie teribila si ministrul justitiei, Jeff Sessions trebuie sa puna capat acestei vinatori de vrajitoare corupte acum, inainte de ne afecta tara si mai mult”, a scris Trump.

Apoi au urmat acuzațiile, tot pe Twitter, ca Bob Mueller are conflicte de interese si personalul sau denumit de Trump, „cei 12 democrati furiosi”, îi „face jocurile murdare”.

Pe când avocatii sai incercau sa alunge impresia ca presedintele s-ar amesteca in actul de justitie, mesajele lui Trump au continuat, criticind a cu privire la amestecul Rusiei in alegeri.

Luni, echipa lui Muller a formulat o noua propunere cu privire la parametrii unui interviu cu presedintele Trump.

Ei au oferit sa reduca numarul intrebarilor cu privire la suspciunea ca presedintele ar fi obstructionat procesul de justitie.

Deocamdata nu se stie daca echipa de avocati a presedintelui il va sfatui pe acestea sa stea de vorba cu echipa lui Muller, pina acum ei fiind sceptici, dat fiind faptul ca presedintele s-ar putea contrazice sau gafa, ceea ce sub juramint are serioase consecinte legale.

Investigatorii monitorizeaza mesajele twitter ale lui Donald Trump incercind sa descifreze atit retorica cit si momentele alese, mai ales atunci cind presedintele cere cu vehementa stoparea anchetei.

In mai multe interviuri cu martorii, anchetatorii intreaba daca Trump a spus vreodata ce ar dori sa se intimple ca o consecinta a mesajelor sale, mai ales daca a cerut demisii la Ministerul Justitiei.

Unul din avocații lui Trump, Rudy Giuliani, a negat ca mesajele twitter pot fi folosite impotriva presedintelui. El sustine ca acuzatia de obstructionare a justitiei pe twitter e bizara si reprezinata o incalcare a dreptului la libera exprimare.

XS
SM
MD
LG