Linkuri accesibilitate

Papa Francisc avertizează împotriva resurgenței antisemitismului


Papa Francis alături de președinta Lituaniei Dalia Gribauskaite. 22 septembrie 2018
Papa Francis alături de președinta Lituaniei Dalia Gribauskaite. 22 septembrie 2018

Un consilier papal citat de Reuters a spus că apelul lui Francisc nu vizează numai societatea lituaniană, ci mai multe țări europene unde partide populiste sunt în ascensiune.

În a doua zi a turneului său prin țările baltice, Papa Francisc a spus în Lituania că societățile contemporane trebuie să fie atente la orice „urmă” de antisemitism și a cerut ca noile generații să fie familiarizate cu ororile Holocaustului.

Papa a făcut remarca la Kaunas, al doilea oraș ca mărime din Lituania, duminică, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a lichidării ghettoului evreiesc din capitala lituaniană Vilnius, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Înainte, Vilnius era numit de unii „Ierusalimul nordului” datorită importanței lui pentru gândirea și politica evreiască.

„Poporul evreiesc a suferit insulte și pedepse crude”, a spus Papa la serviciul divin ținut în fața unei mulțimi de 100.000 de oameni într-un parc din Kaunas.

„Să cerem lui Dumnezeu darul discernământului, ca să detectăm la timp orice sămânță a acelei atitudini nocive, orice urmă a ei care poate întina inimile generațiilor care nu a trăit acele vremuri”, a spus Papa.

Un consilier papal citat de Reuters a spus că apelul lui Francisc nu vizează numai societatea lituaniană. În multe țări europene faptele și declarațiile antisemite au devenit mai frecvente de când cu ascensiunea unor partide politice xenofobe, populiste, de dreapta.

În luna mai, autoritățile de la Berlin au spus că în Germania au fost înregistrate în 2017 peste 1.500 de delicte antisemite, cu câteva zeci mai multe decât cu un an înainte.

Franța a fost șocată în martie de uciderea unui supraviețuitor al Holocaustului într-un posibil atac antisemitic, iar Partidul Laburist, principalul partid de opoziție britanic, este cuprins de o dispută pe tema antisemitismului.

În al doilea război mondial, peste 200.000 de evrei lituanieni au fost uciși. În prezent, comunitatea evreilor lituanieni are cam 3000 de membri.

În cuvântarea sa de duminică de la Kaunas, Papa Francisc s-a referit la cei care au colaborat cu naziștii în al Doilea Război Mondial, ca și cu autoritățile comuniste în perioada 1944-1991, când Lituania a făcut parte din Uniunea Sovietică.

Suveranul pontif a avertizat împotriva tentației de a dori întâietatea și dominarea altora...

„Generațiile mai vârstnice încă poartă rănile perioadei de ocupație, durerea pentru cei deportați, incertitudinea pentru cei care nu s-au mai întors niciodată, rușinea pentru cei care au fost informatori și trădători”, a spus Papa.

Suveranul pontif a avertizat împotriva tentației de a dori întâietatea și dominarea altora. El a criticat de asemenea pe cei care dezbat la nesfârșit cine a fost mai plin de virtuți în trecut și neglijează provocările prezentului – într-o aluzie la revizionismul istoric. AP notează că această chestiune este acută în Lituania, unde localnici de rând au participat la executarea evreilor cot la cot cu ocupanții germani, eliminând populația evreiască a capitalei Vilnius.

Papa avea pe agenda duminicală lituaniană o vizită la un muzeu din Vilnius dedicat ororilor celor cinci decenii de ocupație sovietică, dar și o rugăciune la ghettoul din Vilnius, care în urmă cu 75 a fost distrus, iar ultimii săi locuitori evrei au fost executați sau trimiși la moarte în lagărele de concentrare naziste.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG