Linkuri accesibilitate

Orășenii câștigă mai mult, cei de la sat cheltuie mai mult pe mâncare. Ce venituri și cheltuieli au avut moldovenii în 2022


Cheltuielile lunare pentru întreținerea locuinței au depășit 30% din veniturile lunare în peste 10 la sută din gospodării.
Cheltuielile lunare pentru întreținerea locuinței au depășit 30% din veniturile lunare în peste 10 la sută din gospodării.

Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că în 2022, venitul mediu lunar al moldovenilor a fost de 4200 de lei. Deși suma este în crește cu circa 20 la sută față de anul precedent, ajustarea acesteia la prețurile de consum arată că venitul real a scăzut, de fapt, cu 5,9 la sută.

Cea mai importantă sursă de venit sunt salariile, urmate de prestațiile sociale și activitățile pe cont propriu. Transferurile bănești din afara țării rămân o sursă semnificativă în bugetul gospodăriilor, în special la sate.

Potrivit BNS, veniturile orășenilor sunt cu circa 1800 de lei mai mari față de cele ale locuitorilor de la sate, dar atât în mediul rural, cât și în cel urban, cea mai importantă sursă de venit este salariul.

Datele mai arată că gospodăriile cu mai mulți membri au venituri mai mici. Astfel, gospodăriile cu o singură persoană au înregistrat venituri de 1,8 ori mai mari decât cele din 5 și mai multe persoane.

Cei mai mulți bani sunt cheltuiți pe mâncare

Cheltuielile lunare ale unei persoane în 2022 au fost în medie de 3700 de lei, cu 22,1% mai mult față de anul precedent. În termeni reali, cu ajustarea la indicele preţurilor de consum, populaţia a cheltuit în medie cu 5,1% mai puțin comparativ cu anul 2021.

Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pe produse alimentare– 41,1%, plățile pentru locuință, apă, electricitate și gaze – 16,3%, îmbrăcăminte și încălțăminte – 8,4%.

Cheltuielile gospodăriilor din mediul urban sunt de 4789,7 lei sau de 1,6 ori mai mari faţă de cheltuielile populației din mediul rural. Gospodăriile din urbe au cheltuit mai mult pentru transport, restaurante, recreere și cultură. În schimb, locuitorii de la sate cheltuie mai mulți bani pentru: locuință, apă, electricitate și gaze (18,1% față de 14,6% în mediul urban).

Cheltuielile gospodăriilor depind de mărimea acestora. În gospodăriile cu o singură persoană cheltuielile lunare pentru o persoană au fost de circa 4300 de lei, în timp ce în gospodăriile din 5 și mai multe persoane aceste cheltuieli sunt de 1,7 ori mai mici (2618,9 lei).

Peste 11 la sută din populație au avut cheltuieli pentru sănătate mai mari de 10% din volumul total de cheltuieli, iar cheltuielile lunare pentru întreținerea locuinței au depășit 30% din veniturile lunare în peste 10 la sută din gospodării.

XS
SM
MD
LG