Linkuri accesibilitate

Cu ce rezultate s-a întors spicherul Andrian Candu dintr-o nouă vizită în SUA?


„O invenție rusească, o versiune actuală a vechii federalizări. Ea nu ar fi trebuit să-și găsească locul în rezoluția Congresului american” - Vladimir Socor.

Spicherul Andrian Candu spune că în Congresul Statelor Unite ar exista suficiente voturi pentru adoptarea unei rezoluții cu privire la Republica Moldova, în care Rusiei i s-ar cere să retragă trupele şi munițiile din regiunea transnistreană, între alte chestiuni. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, subiectul a fost abordat de Candu la o întâlnire avută săptămâna trecută la Washington cu congresmanul democrat David Price, co-președintele grupului de prietenie cu Republica Moldova. Nu se precizează însă o dată la care poate fi supus votului proiectul de rezoluție înregistrat în Congresul american în luna februarie.

Opinii de experți despre vizita lui Andrian Candu în SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Chiar dacă spicherul moldovean, Andrian Candu, spune că rezoluția pro-Moldova a Congresului SUA ar avea suport pentru a fi votată, Oazu Nantoi, un bun cunoscător al dosarului transnistrean, se arată sceptic, amintind că decizii similare au mai fost adoptate în cadrul ministerialei OSCE, în cadrul altor foruri, iar armata rusă nu a fost evacuată. Dar, așa cum spune el, este bine că se actualizează acest subiect. „În contextul actual, când Rusia este izolată, când Rusia este acuzată atât de agresiune în cazul Ucrainei, precum și aplicarea armei chimice în Marea Britanie și favorizarea lui Al-Assad din Siria, este important ca Republica Moldova, ca stat, să fie plasată pe lista țărilor care au probleme în relațiile cu Federația Rusă în urma comportamentului necivilizat și agresiv al Federației Ruse, dar aici partea pozitivă se termină. Dat fiind faptul că Freedom House a plasat Republica Moldova în categoria țărilor cu regim hibrid, ceea ce nu ne face cinste, și dat fiind faptul că statul Republica Moldova până în prezent nu are o strategie națională de soluționare a conflictului transnistrean, că dacă noi vrem să apelăm la asistența din exterior, bine ar fi să avem planul nostru de acțiuni pe interior. Eu nu cunosc niciun precedent ca la Chișinău, în Republica Moldova să expună pe hârtie acele condiții cu respectarea cărora Federația Rusă ar fi acceptat să-și evacueze trupele. Și în lipsa acestui exercițiu, putem să-i aplaudăm pe congresmenii americani care vor afla despre faptul existenței Republicii Moldova, însă carul nu va fi urnit din loc.”

Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control, amintește că și Senatul american a adoptat acum patru ani o asemenea rezoluție, dar fără impact, așa că analistul întrevede mai degrabă o conotație electorală. „Eu foarte mult mă tem că și această acțiune are o foarte puternică conotație electorală. Este cunoscut faptul că sunt anumite sisteme, structuri, care lobează decizii inclusiv în fața congresmenilor SUA. Eu nu afirm categoric, dar ar putea să fie și de data aceasta o activitate axată spre susținerea actualei conduceri a Republicii Moldova și prin modalitatea acestei rezoluții. Da, este o rezoluție importantă, care corespunde doleanțelor poporului moldovenesc, însă ea pe nimeni la nimic nu obligă. Dacă, de exemplu, rezoluția respectivă a Congresului SUA mergea cu introducerea în agenda Consiliului Securității sau Consiliului Asambleei Generale a ONU a problemei respective, asta de acum era cu totul altă mâncare de gâscă, de a adopta o hotărâre mai concretă vizavi de Federația Rusă. De acum ONU, aceasta-i o organizație cu ale cărei decizii chiar și Moscova este nevoită să se conformeze.”

Iar analistul occidental Vladimir Socor e de părere că rezoluția va aduna suficiente voturi pentru a fi votată în Congresul american, doar că efectele vor fi nule. „Rezoluțiile votate de Congresul american au valoare pur simbolică. Deseori ele constituie o favoare făcută de un congresman sau de un grup de congresmeni unui prieten politic sau unei grupări de interese, sau unui stat străin, prieten cu Statele Unite ale Americii. În rezoluția Congresului american se menționează și așa-zisul statut special pentru Transnistria, care ar urma să fie negociat în viitor. Eu văd aici o contribuție a diplomației Chișinăului. Este această idee fixă pe care a introdus-o Rusia și de care Chișinăul nu poate să scape, potrivit căreia Transnistria ar trebui să capete un așa-zis statut special. O invenție rusească, o versiune actuală a vechii federalizări. Ea nu ar fi trebuit să-și găsească locul în rezoluția Congresului american.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG