Linkuri accesibilitate

Operațiunea „Capcana pentru crabi” | Primele detalii despre atacul asupra Sevastopolului


Momentul atacului asupra cartierului general al marinei Federației Ruse din Marea Neagră, Sevastopol, 22 septembrie 2023
Momentul atacului asupra cartierului general al marinei Federației Ruse din Marea Neagră, Sevastopol, 22 septembrie 2023

Structurile armatei Ucrainei au făcut publice primele detalii despre operațiunea specială „Capcană pentru crabi” – atacul cu rachete din 22 septembrie asupra cartierului general al marinei din Marea Neagră, dislocat în Sevastopol. Atacul s-a soldat cu „zeci de victime și răniți”, potrivit UNIAN, printre care și „conducători ai flotei”.

Un comunicat al armatei ucrainene arată că operațiunea s-a datorat unei „munci îndrăznețe și asidue”, fapt ce a permis lovirea cartierului general al Marinei din Marea Neagră, unde avea loc „o ședință a conducerii Marinei Ruse, care s-a reunit în orașul Sevastopolul ocupat temporar.”

Comunicatul mai notează că datele pentru realizarea atacului au fost colectate și puse la dispoziție de forțele aeriene ale Ucrainei.

Șeful Direcției principale de informații din Ucraina, Kirilo Budanov, a anunțat că cel puțin nouă persoane au fost ucise în urma atacului, iar 16 persoane rănite, printre care și generali ruși.

Într-un comentariu pentru „Vocea Americii”, Budanov a spus că printre răniți, în stare foarte gravă, se află general-colonelul Alexandr Romanciuk, iar general-locotenentul Oleg Țekov, șeful statului major, ar fi inconștient. Budanov nu a confirmat însă informațiile despre presupusa ucidere a comandantului flotei ruse din Marea Neagră, Victor Sokolov.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, în legătura cu atacul din 22 septembrie, că un militar a dispărut după atacul cu rachetă. Sursa citată a mai precizat pe canalul său de Telegram că în timpul respingerii atacului, sistemul de apărare aeriană ar fi doborât cinci rachete, fără a specifica despre ce fel de rachete e vorba.

Informațiile din ambele părți nu au, deocamdată, o confirmare independentă.

Guvernatorul pro-rus al Sevastopolului, Mihail Razvojaiev, a anunțat că, în ultimele 24 de ore, au existat două alerte de atac cu rachetă.

Agenția rusă TASS scrie că a fost suspendat traficul transportului maritim de pasageri în golful Sevastopol.

XS
SM
MD
LG