Linkuri accesibilitate

Operațiunea „Infektion” (VIDEO)


NY Times scoate la lumină tradiția de decenii a campaniei de dezinformare de la Kremlin.

Un proiect multimedia în trei episoade al ziarului „New York Times” arată cum actualele campanii de dezinformare ale Kremlinului au o lungă tradiție în a folosi informația ca armă. Intitulată „Operațiunea Infektion”, acest serial spune povestea unui „virus politic” inventat acum mai multe decenii de către KGB, pentru „a-i distruge lent și metodic pe dușmanii săi din interior”, și pe care Kremlinul continuă să-l răspîndească în mod deliberat și în ziua de azi. EU vs Disinfo aruncă o privire mai atentă la fiecare episod și vă încurajează să vă uitați și dumneavoastră la ele.

„Virusul HIV a fost creat în secret de către oamenii de știință americani ca armă biologică”. Vă sună cunoscut?

Răspîndirea falsului cu virusul HIV a fost una din cele mai de succes campanii de dezinformare inițiată de KGB, agenția de securitate și informații a URSS. Plantată în 1983 într-un ziar obscur din India, ea s-a răspîndit gradual în sfera presei globale, cîștigând legitimitate și atenția principalelor ziare și instituții de presă audiovizuale.

În primul episod, „New York Times” scoate la lumină originile infamei conspirații privind crearea virusului HIV de către oameni, explică ce se află în spatele expresiei „măsuri active” (și cum e numită ea azi), și îi prezintă pe foștii agenți KGB care s-au aflat în centrul ei.

E de notat că, deși povestea cu HIV a fost în cele din urmă dovedită ca minciună - nu în ultimul rînd chiar de liderul Uniunii Sovietice Mihai Gorbaciov, trolii de azi de la Kremlin au preluat-o exact din punctul unde o lăsaseră sovieticii.

De la acuzația falsă că firme americane și britanice dețin virusul ZIKA la aceea că Ucraina răspândește Ebola la îndemnul Statelor Unite - armele biologice și chimice și miturile legate de vaccinare s-au transformat în principalele subiecte încadrate în teoriile conspirației promovate de Kremlin.

Multe din aceste subiecte au fost folosite masiv în timpul campaniei concertate de dezinformare a Moscovei privind atacul de la Salisbury. Teoriile conspirației au fost folosite pentru a da vina pe altcineva și pentru a crea o realitate distorsionată în care războiului biologic e practicat de toată lumea, numai de Rusia nu - Statele Unite, Europa și țările din Parteneriatul estic.

Într-un context mai larg, astfel de teorii ale conspirației și mituri pseudo-științifice pot alimenta sentimentul de lipsă de putere și de neîncredre în autorități, și pot avea consecințe oribile în viața reală.

Priviți aici serialul întreg.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG