Linkuri accesibilitate

Olga Rusu: „Programul nostru tinde să promoveze interesul studenților pentru studii aici, acasă”


Interviul dimineții cu o coordonatoare de programe în cadrul Centrului de Informații Universitare despre Bursele de Merit.

Centrul de Informații Universitare va premia mâine finaliștii programului - Burse de Merit, pentru cei mai buni 50 de studenți din Republica Moldova. Este cea de-a 22-a ediție a programului, care își propune sa stimuleze performanta academică și interesul studenților pentru studii. În ce măsură această intenție a dat rezultate și cum își văd perspectivele tinerii care primesc burse, la acestea și alte întrebări vom căuta răspuns de la Olga Rusu, coordonatoare de programe în cadrul Centrului de Informații Universitare, instituție responsabilă de acest proiect.

Interviul dimineții: cu Olga Rusu (Centrul de Informații Universitare)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:17 0:00
Link direct

Europa Liberă: Mâine vor fi premiați 35 de studenți din ultimul an de studii de licență și 15 studenți masteranzi; în total, 50 de burse a câte 12 mii de lei fiecare. Întâi de toate, dnă Rusu, care sunt cerințele pe care le puneți în fața studenților pentru ca ei să poată ajunge la această etapă?

Olga Rusu: „Da, desigur suntem în preajma sărbătoririi celei de-a XXII-a ediții a programului și ne bucurăm, pentru că programul nostru este unul dintre cele mai longevive și dorite programe de către studenți. Ce ține de condițiile de participare, în fiecare an avem o comisie de experți, comisie independentă, care elaborează aceste condiții. Ele se axează preponderent pe performanța academică, dar și cea extracurriculară, adică aplicanții noștri trebuie să depună un dosar care să conțină acte ce demonstrează participarea lor în diverse activități – academice, profesionale, extracurriculare. Sunt eligibili tinerii cu vârsta de până la 30 de ani, care își fac studiile fie în ultimul an ciclul licență, fie în primul an ciclul masterat în orice instituție de învățământ superior din Republica Moldova.”

Europa Liberă: În toți acești ani, ați menționat și Dvs., sunt peste 20 de ediții ale Programului „Burse de merit”, cum a schimbat competiția viziunile tinerilor? Mă refer nu doar la cei 50 care ajung să fie premiați, dar și la cei care au rămas în afara competiției.

Olga Rusu: „Pe parcursul celor 22 de ediții avem peste 5.500 de dosare depuse, dintre care 1.450 au beneficiat de titlul de „Cel mai bun student al țării”. Competiția îi schimbă spre bine chiar și pe cei care nu reușesc să treacă, pentru că depun dosarele tot timpul cei mai buni studenți, însă sarcina noastră este una foarte complicată – să-i selectăm chiar pe cei mai buni. Și, respectiv, mulți studenți din anul întâi încep să se pregătească să aplice la programul nostru. Asta îi motivează foarte mult să participe, să se implice în diverse activități și în final să aibă un dosar foarte bogat. Până la urmă, nu doar pentru programul nostru, dar și pentru ei, pentru viața lor.”

Europa Liberă: Sunt mai multe aplicațiile pe an ce trece?

Olga Rusu: „De obicei, ne ținem la numărul de 200-250. Anul acesta am avut 215 aplicații de la 21 de instituții de învățământ, însă ne bucurăm că nu descrește calitatea acestora, ci invers, dosarele an de an sunt tot mai competitive și mai bogate.”

Europa Liberă: Unul din scopurile proiectului rămâne acela de a crește prestigiul studiilor superioare în Republica Moldova. Ce-i poate determina pe tineri să-și schimbe opinia, dacă unii au siguranța că doar în afara țării vor obține studii de calitate și spun că au rămas aici din motive financiare sau alte impedimente?

Olga Rusu: „Da, într-adevăr, programul nostru tinde să promoveze interesul studenților pentru studii aici, acasă. Din comunitatea absolvenților noștri, o parte pleacă după finalizarea studiilor peste hotare să susțină un masterat, un doctorat sau să facă cercetări, însă revin după aceea în țară ca să-și aplice cunoștințele. O bună parte din tineri, totuși, aleg să rămână în țară. Deci, avem tinerii noștri bursieri lucrând, reprezentând practic toate sferele economiei în sectorul public, privat, în sfera ONG și în organizațiile internaționale. Chiar ne bucurăm că o bună parte din ei, dacă nu mai mult de jumătate, chiar sunt implicați activ în dezvoltarea și creșterea societății noastre.”

Europa Liberă: Dar în afara celor care participă la acest proiect, în general, ce-i poate determina pe studenți să aibă convingerea că își pot crea un viitor aici, în Republica Moldova, urmând studiile universitare locale?

Olga Rusu: „Deci, mulți dintre ei deja din ultimul an sunt deciși în privința alegerii serviciului. Programul nostru parțial îi ajută, îi motivează, îi inspiră să încerce aici, totuși, deci să depună tot efortul să încerce să se stabilească în țară, să se implice în dezvoltarea societății. În cazul în care nu reușesc, da, într-adevăr, o parte din ei pleacă, dar ne bucurăm că și dintre acei care pleacă, totuși, o parte după finalizarea studiilor revin în țară și continuă să lucreze aici.”

Europa Liberă: În general, cum puteți aprecia interesul tinerilor anume pentru proiectele academice demarate în cadrul instituțiilor de învățământ superior?

Olga Rusu: „Tinerii sunt foarte activi, se implică. Interesul, mai mult pot să vorbesc despre programele noastre, interesul este destul de mare, pentru că pe lângă proiectul „Burse de merit”, mai administrăm și o serie de alte programe, care țin de susținerea tinerilor dezavantajați; țin de dezvoltarea educației digitale, inclusiv în sfera rurală. Respectiv vedem un interes și datorită acestui fapt noi, ca organizație, suntem mereu în căutare de noi parteneri, de noi idei pentru proiecte, ca să atragem cât mai mulți tineri, să-i ajutăm, să-i implicăm în dezvoltarea atât a societății, cât și a educației.”

Europa Liberă: Ce le-ați răspunde, pe de altă parte, celor care v-ar putea contrazice și ar spune că investirea timpului în căutarea unui job pentru a acumula experiență în timpul studiilor ar fi o investiție mai bună?

Olga Rusu: „Știți că o bună parte din studenți deja lucrează. Chiar dintre bursierii noștri cu care lucrăm și în acest an, ei deja de prin ultimii ani de studii sunt determinați în privința carierei. Respectiv, noi lucrăm cu studenții care sunt cei mai buni și ei chiar știu ce o să facă mai departe în viața lor.”

Europa Liberă: Dar sistemul de studii universitare, în general, cât de atent este la nevoile și ideile care vin dinspre studenți? Generează ei idei care să fie ascultate?

Olga Rusu: „Din câte cunoaștem noi și din câte vedem din perspectiva lucrului într-o organizație educațională, pe an ce trece situația se îmbunătățește, se fac reforme. Lent, dar sigur, vedem îmbunătățiri și studenții participă tot mai mult la luarea deciziilor în ceea ce ține de procesul de studii, de viața academică. Ne bucurăm și sperăm că această tendință o să continue și pe viitor.”

Europa Liberă: Observăm, în ultimii ani, tot mai multe universități și organizații desfășoară concursuri, oferă burse și finanțări pentru idei de proiecte. Este vorba doar de intenția de a stimula competiția între studenți sau sunt și alte motive?

Olga Rusu: „Preponderent consider că da, este dorința de a implica studenții, de a le oferi posibilități chiar de pe banca universitară să-și manifeste dorințele de a schimba ceva în societate prin proiecte, prin programe de burse similare cu proiectul nostru.”

Europa Liberă: Rezultatele academice pe care le obțin tinerii putem spune că vorbesc neapărat despre competențele și abilitățile unui tânăr, pentru că înțeleg că rezultatele academice sunt luate, în primul rând, în considerare?

Olga Rusu: „În ceea ce ține de criteriile programului nostru, unul dintre criterii este, într-adevăr, nota medie pentru anii de studii, dar nu ne axăm doar pe nota medie, de aceea solicităm adițional dovezi concrete ale activităților academice, precum diplome, certificate de participare, publicații, diverse lucrări artistice, participare în concursuri naționale și internaționale. Și, nu în ultimul rând, dovezi ale activității extracurriculare, pentru că noi considerăm că o persoană multilateral dezvoltată este aceea care nu se implică doar în academic, dar și în social și își alocă ceva din timp și străduinței pentru a ajuta mediul din jur, fie la nivel local sau chiar național.”

Europa Liberă: Auzim frecvent profesori care spun că orice tânăr care investește în formarea personală are șanse să facă față celor mai stricte evaluări, inițial ale profesorilor și mai apoi ale angajatorilor. Observați această înțelegere printre tineri? În general, care sunt preocupările lor actuale în momentul în care sunt admiși la studii universitare?

Olga Rusu: „Deci, pe primul loc de obicei stau studiile, dar mă bucură faptul că tinerii chiar din primul an încep să fie activi. Avem o mulțime de organizații care le oferă șansa să se implice, pe lângă ore să participe în diverse activități, astfel să lucreze de pe acum la CV, ca să obțină experiență fie și în voluntariat sau experiență neoficială care mai apoi îi va ajuta să-și găsească un loc de muncă. Eu personal, fiind studentă în anul întâi, am fost foarte pasivă și regret asta până acum, dar mă bucur că studenții de acum chiar se implică în mai multe activități și se străduiesc să se dezvolte și nu doar personal, dar dezvoltându-se să contribuie la schimbarea mediului în care sunt.”

Europa Liberă: Mulți din absolvenții de liceu încă spun că își doresc să plece oriunde, dar să nu-și continue studiile în Moldova. Cum reacționează instituțiile de învățământ superior la această tendință?

Olga Rusu: „Ce pot să zic eu din perspectiva noastră, suntem un ONG și ne aflăm în afara oricărei universități, suntem o organizație aparte...”

Europa Liberă: Dar sunteți printre studenți?

Olga Rusu: „Suntem printre studenți, dar oricum noi avem bucuria să lucrăm cu acei care totuși aleg să rămână în Republica Moldova. Îi ajutăm cu burse, deci avem un program de burse pentru tinerii care după liceu doresc să aplice la studii superioare, tineri care prin intermediul…”

Europa Liberă: Dar, în opinia Dvs., cum ar trebui să reacționeze managerii instituțiilor de învățământ în momentul în care dinspre viitorii studenți vin tot mai multe opinii că nu au de gând să-și continue studiile aici?

Olga Rusu: „Din câte știu eu, deja se reacționează, se propun programe noi de studii, diverse domenii de formare, care până acum nu au fost, domenii de formare mai moderne, se oferă un număr mai mare de burse, dar asta iarăși este o informație neoficială. Eu pot să vorbesc doar din perspectiva organizației în care lucrez.”

Europa Liberă: În general, ce contează mai mult pentru un tânăr – posibilitatea de a avea programele de studiu pe care și le dorește sau inclusiv posibilitatea de a-și putea ocupa timpul liber cu proiecte și, eventual, un job?

Olga Rusu: „Complexul acestor aspecte consider că contează pentru tineri cel mai mult. Deci, pe lângă partea academică să fie, cum ați spus și Dvs., și partea extracurriculară care să contribuie la dezvoltarea lor.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG