Linkuri accesibilitate

Occidentul a renunțat la menajarea Moscovei (Iulian Chifu/Adevărul)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești.

În cotidianul „Adevărul”, la secțiunea de bloguri, Iulian Chifu publică o analiză despre decăderea prestigiului Rusiei în ochii Occidentului și despre abordarea diferită la care s-a trecut începând de acum doi ani. Rusia a întreprins o suită lungă de „agresiuni vizibile sau mai discrete”. Occidentul a renunțat la menajarea Moscovei și „a trecut la un program de expunere publică, blamare şi învinovăţire directă a Federaţiei Ruse pentru fiecare agresiune - cu probele ce pot făcute publice expuse, dar şi cu probele secrete împărtăşite aliaţilor şi partenerilor pe canalele secrete ”.

Nu e vorba de un „salt tehnologic” al occidentalilor, care acum ar avea mai multe mijloace să o facă, arată Chifu, ci pur și simplu de altă abordare. Opinia publică globală află deci mult mai des și mai detaliat despre „asasinate comise direct în state suverane, la adresa persoanelor incomode”, cu utilizarea armelor de distrugere în masă (cazurile Litvinov și Skripal).

„E de aşteptat, spune Chifu, să vedem în perioada următoare tot mai mulţi diplomaţi spioni care sunt expuşi şi declaraţi persona non grata, tot mai mulţi spioni acoperiţi nu numai arestaţi, ci şi expuşi şi blamaţi public cu toate legăturile lor, tot mai multe sancţiuni şi blocaje la nivel global la adresa Rusiei”.

Emilian Isăilă prezintă pe Ziare.com rezultatele primului studiu româno-american desfășurat simultan în România și în SUA, realizat de INSCOP si Polling Company. Cercetarea constată că opinia publică din România privește Rusia cu neîncredere, cu un sentiment de teamă, mai degrabă, decât de ură. În privința sancțiunilor aplicate Rusiei, procentul celor care le aprobă este egal cu al celor care le consideră un pericol pentru țara lor (30%), în condițiile în care 26% consideră că nu fac nici bine nici rău, iar 18% nu știu despre ce este vorba.

Opinia publică din România privește Rusia cu neîncredere...

Tabloul e însă clar câtă vreme 75% dintre români își doresc staționarea de trupe americane pe teritoriul țării lor.

Presa zilei e plină de articole pro și contra Catedralei Mântuirii Neamului, al cărei altar a fost sfințit ieri la București în prezența patriarhului ecumenic al Constantinopolului.

Comentariul Ioanei Ene-Dogioiu, de la Ziare.com, etalează argumentele tipice ale celor care au criticat constant ridicarea Catedralei, în condițiile în care guvernanții nu ridică nici spitale, nici școli și nu construiesc de zeci de ani autostrăzile de care e atâta nevoie. Biserica Ortodoxa avea tot dreptul sa ridice câte catedrale dorea, admite Ioana Ene, dar din banii proprii și din donații, nu din bani publici, colectați de la toți românii, spune Ioana Ene. Peste 120 de milioane de euro ar fi investiția statului.

Biserica Ortodoxa avea tot dreptul sa ridice câte catedrale dorea, dar din banii proprii...
Ioana Ene-Dăgioiu

Iar „banii aceștia publici nu au venit chiar gratis, ci în urma unei convenții între Politic și conducerea BOR care a făcut mult rău acestei țări. Nu e un secret pentru nimeni rolul pe care mulți preoți de țară îl au în campaniile electorale ale PSD”.

Pe același site, Ziare.com, Petrișor Peiu semnează ca invitat un text în care laudă ridicarea catedralei – singura reușită și singurul îndemn la unitate din acest an centenar. Bucureștiul era demult dator cu o asemenea faptă, fiind, spune Peiu, „cel mai mare oraș ortodox și al șaselea cel mai mare oraș din Uniunea Europeană”.

XS
SM
MD
LG