Linkuri accesibilitate

Oazu Nantoi: „Nu prea conștientizăm încotro suntem târâți și degeaba pe urmă vom boci”


Vedere spre Kremlin, printre steaguri sovietice
Vedere spre Kremlin, printre steaguri sovietice

Expertul în problematica transnistreană despre riscurile unui nou plan de federalizare a Republicii Moldova

Despre așa-numitul „Plan Kozak” de federalizare, respins la vremea sa de președintele comunist Vladimir Voronin, actualul șef de stat Igor Dodon spune că în 2003 a fost „ratată cea mai reală șansă” de rezolvare a problemei transnistrene, dar că acum circumstanțele s-au schimbat radical și R. Moldova nu poate accepta un „model elaborat de cineva din afară țării. Comentatorul politic Oazu Nantoi, un bun cunoscător al dosarului transnistrean, crede că numirea lui Dmitri Kozak reprezintă o încercare de a se reveni la principiile pe care le-a promovat acum 15 ani, când a fost pregătit Memorandumul de federalizare a R. Moldova.

Interviu cu analistul Oazu Nantoi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:12 0:00
Link direct


Europa Liberă: Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, l-a numit pe vicepremierul rus Dmitri Kozak reprezentantul său pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova. Credeți că se va ocupa doar de îmbunătățirea cooperării comercial-economice dintre cele două state?

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

Oazu Nantoi: „Dacă pornim de la ideea că e vorba de cumpărarea la un preț de nimic a suveranității Republicii Moldova, asta e vorba de comerț.”

Europa Liberă: Cum ar putea s-o cumpere?

Oazu Nantoi: „Foarte simplu. În opinia mea, țara care îl votează pe Dodon este una condamnată și dl Kozak este desemnat în calitate de „smotreașcii” (supraveghetor - din rusă), pentru ca: a) să nu fie modificat sistemul electoral; b) alegerile să fie mimate și să fie asigurată majoritatea în Parlament reprezentată de către Dodon, Plahotniuc și Shor, acei trei trandafiri de pe sigla PDM-ului trebuie să fie cu trei capete. Și această majoritate să purceadă la ceea ce se numește „soluționarea pașnică a conflictului transnistrean”, prin realizarea scenariului scris la Kremlin și legiferarea ruperii Republicii Moldova de la lumea civilizată, cu crearea bazei militare rusești – asta special o spun pentru cei de la București, care sunt foarte mândri de parteneriatul lor strategic cu SUA și cu baza de la Deveselu – și cu crearea unui precedent pentru Ucraina, care încă mai are nevoie de mult timp pentru ca să ajungă la soluționarea conflictului din zona de est a Ucrainei.”

Europa Liberă: Dmitri Kozak este bine cunoscut în Moldova, mai ales pentru planul său rusesc de federalizare a țării în vederea soluționării conflictului transnistrean de la începutul deceniului trecut, respins în ultimul moment de președintele de atunci, președintele comunist Vladimir Voronin. Ar putea fi această numire răspunsul Federației Ruse la solicitările venite din partea ONU, NATO, OSCE, Statele Unite ca Moscova să-și retragă armata din stânga Nistrului?

Pseudo-federalizarea în vederea transformării Republicii Moldova într-un pseudo-stat controlat și manipulat de la Kremlin – acesta este scopul pretinsei federalizări...

Oazu Nantoi: „În primul rând, greșiți fundamental când spuneți că „federalizarea Moldovei în vederea soluționării conflictului”. Pseudo-federalizarea în vederea transformării Republicii Moldova într-un pseudo-stat controlat și manipulat de la Kremlin – acesta este scopul pretinsei federalizări. Nimeni nu vrea să facă din Republica Moldova o federație funcțională și suverană. E vorba de un teritoriu. Numirea lui Kozak este determinată de perspectiva desfășurării alegerilor în Republica Moldova și regimul lui Putin deloc nu este vulnerabil în raport cu rezoluții și declarații. Aduceți-vă aminte de conflictele din ’92 în Georgia și Republica Moldova; aduceți-vă aminte de agresiunea împotriva Georgiei în 2008 și de facto anexarea a două teritorii; aduceți-vă aminte de anexarea Crimeii, după calapodul aplicat de Hitler în regiunea Sudetă în 1938 în Cehoslovacia, și veți înțelege că declarațiile deloc nu-l deranjează pe Putin și este vorba de un scenariu realizat cu sânge rece cu complicitatea dlui Plahotniuc, dlui Dodon și Ilan Shor și pornind de la ideea că societatea moldovenească este una moartă și nu este capabilă să-și apere suveranitatea, inclusiv prin participarea civilizată la acțiuni de protest și, eventual, la alegeri.”

Dmitri Kozak (centru) la ședința guvernului, mai 2018
Dmitri Kozak (centru) la ședința guvernului, mai 2018

Europa Liberă: Apropo, desemnarea unui reprezentant pentru relația cu un stat ar trebui coordonată cu țara-gazdă. Credeți că Putin a vorbit cu cineva din autoritățile de la Chișinău atunci când l-a numit pe dl Kozak în această funcție de reprezentant al său pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice? Deocamdată din partea guvernării am auzit o singură voce – cea a lui Eugen Carpov –, care declara că numirea lui Kozak în calitate de reprezentant pentru relația economică cu Moldova este un nou gest sfidător din partea Federației Ruse.

Oazu Nantoi: „Când mă întrebați dacă Putin a vorbit cu cineva de la Chișinău, pot să vă spun că cu mine n-a vorbit. În rest, asta ar trebui guvernarea noastră să reacționeze. La urma urmei, s-a reacționat când era vorba de Rogozin.”

Europa Liberă: L-au făcut persona non grata.

Nu e cazul să recitim mesajul lui către Adunarea Federală din 2 martie curent, unde Putin a spus că „în urma destrămării URSS, Rusia a pierdut teritorii și populație”...

Oazu Nantoi: „Nu dau indicații nimănui. Prin urmare, atitudinea sfidătoare a lui Putin față de țările din spațiul ex-sovietic este atât de evidentă încât nici nu e cazul să recitim mesajul lui către Adunarea Federală din 2 martie curent, unde el a spus că „în urma destrămării URSS, Rusia a pierdut teritorii și populație”. Deci, el totalmente neagă baza juridică – așa cum a fost ea – a Uniunii Sovietice care, din punct de vedere formal, cel puțin, era o federație și cine nu vede că Putin acum, inclusiv prin interzicerea educației în limbile naționale, forțează nota în ceea ce privește rusificarea forțată a popoarelor din Rusia pentru a nu admite pe viitor descompunerea Rusiei în baza criteriului etnic. Așa că aici sunt multe lucruri evidente, alta este că noi nu prea conștientizăm încotro suntem târâți și degeaba pe urmă vom boci, va fi târziu.”

Europa Liberă: Iar șeful statului, Igor Dodon, care a avut deja o primă întrevedere la Moscova cu dl Kozak, consideră numirea lui în noua funcție drept una importantă pentru Moldova, la fel și dl Voronin, ex-președinte, care e de părere că „numirea ambasadorului nou rus, dar și a dlui Kozak în funcția respectivă demonstrează că Federația Rusă este interesată în desfășurarea relațiilor bilaterale normale cu Republica Moldova”. Am citat din dl Voronin.

Oazu Nantoi: „Probabil, dl Voronin se inspiră de mostre de normalitate din bordel, relația de prostituată și cel care o plătește. Probabil! Nu vreau să fiu târât încă o dată în judecată cum s-a întâmplat când s-a observat că dl Voronin are demnitate și onoare. Probabil! Și dl Voronin care fiind două mandate de președinție la guvernare s-a făcut de rușine și s-a terminat totul cu 7 aprilie și i-a vândut, probabil, pe cei 14 deputați lui Plahotniuc pentru așa-zisa platformă social-democrată, bine ar fi să tacă, dar deoarece cinismul politic moldovenesc n-are limite, el își mai permite. Al doilea moment…”

Europa Liberă: Dar el a intrat în istorie că a respins „planul Kozak” atunci, în 2003?

Oazu Nantoi: „Dl Voronin a fost acela care în august 2003, la summitul informal de la Sankt Petersburg, din multă minte, după ce a eșuat cu proiectul federalizării asimetrice – citiți decretele lui Voronin din 10 și 13 februarie 2003 –, după ce a eșuat, s-a dus la lup, ca lupul să vină să facă ordine în stâna moldovenească. Din multă minte, dl Voronin a asistat impotent la scrierea acestui document și acesta nu-i meritul dlui Voronin că el n-a semnat, dl Voronin a fost oprit, probabil pârghiile el mai bine le cunoaște, cum a fost oprit, dar pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei în noaptea spre 25 noiembrie 2003 a apărut informația că Igor Ivanov, ministrul de externe al Federației Ruse de pe atunci, a avut convorbiri telefonice cu Colin Powell, secretarul de stat, cu președintele Comisiei Uniunii Europene în problema conflictului transnistrean. Deci, dl Voronin nu a semnat, deoarece a intervenit energic Occidentul și n-a permis, deoarece dl Voronin a pornit acest scenariu la spatele comunității internaționale și al propriilor cetățeni.

În ceea ce privește președintele Igor Dodon, eu consider că Republica Moldova nu are președinte. La 26 mai 2013, la Chișinău a fost organizată o pretinsă conferință internațională cu privire la federalizarea Republicii Moldova. La acea conferință a fost o oarecare doamnă Guzenkova Tamara. Această doamnă Guzenkova Tamara, după vizita oficială a dlui Dodon la 15-17 ianuarie 2017 la Moscova, în ziarul „Izvestia”, din 18 ianuarie, a declarat franc că: „Igor Dodon a venit cu propriile probleme la Moscova, dar Moscova este cointeresată doar în problema transnistreană și Moscova a examinat atent promisiunile lui Igor Dodon” și – fiți atenți! –, „dacă cineva la Chișinău va încerca să repete figura din 2003, n-are decât să-și aducă aminte de experiența tristă a Georgiei și a Ucrainei”.

Situația din Republica Moldova este incompatibilă cu Acordul de Asociere cu UE. Asta cât se poate de strigat că nu poți din bordel să faci mănăstire?...

Doamna Guzenkova este director adjunct la Institutul rus de Cercetări Strategice, al cărui fondator este Putin și în fruntea căruia este dl Fradkov, fostul șef al Serviciilor de investigație externă („Служба внешней разведки”). Prin urmare, e vorba de un scenariu realizat prin intermediul agenturii ruse, care rupe conștient relațiile cu Uniunea Europeană și, ceea ce este și mai grav, creează un precedent pentru Ucraina. Să vedem care va fi reacția Ucrainei, dar cert este că este ales momentul potrivit pentru Rusia, deoarece până în 31 martie 2019 în Ucraina urmează să aibă loc alegeri prezidențiale, iar în toamna anului 2019 urmează să aibă loc alegerile în Rada Supremă, iar pe malul drept al Prutului are loc lupta acerbă cu statul paralel, dar nu știu de ce unele instrumentarii sunt aplicate acolo fiind preluate de la Chișinău. E trist!”

Europa Liberă: Chiar credeți că „planul Kozak”, planul Federației Ruse care prevede federalizarea Republicii Moldova, poate fi pus în aplicare, dacă eventual la guvernare ar fi coaliția PD-PSRM?

Oazu Nantoi: „Plus Shor… Sigur că da! Sigur că da, deoarece situația din Republica Moldova este incompatibilă cu Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Asta cât se poate de strigat că nu poți din bordel să faci mănăstire? Situația de azi din Republica Moldova cu anularea alegerilor, cu controlul asupra justiției, asupra procuraturii, cu deciziile deșănțate ale Curții Constituționale, cu monopolizarea mass-media, cu ostracizarea și hărțuirea opoziției, ce mai vreți?...”

Europa Liberă: Dar Dvs. ce mai vreți?

Oazu Nantoi: „N-am să spun.”

XS
SM
MD
LG