Linkuri accesibilitate

Cine și de ce asasinează jurnaliști de investigație în UE? (VIDEO)


Victoria Marinova
Victoria Marinova

Ziarista bulgară de investigații Victoria Marinova a fost asasinată sâmbătă 6 octombrie pe malul Dunării.

Crima a fost precedată se pare de un viol bestial.

E al treilea asasinat al unui ziarist pe teritoriul Uniunii Europene.

Corpul neînsuflețit al ziaristei în vârstă de 30 de ani a fost găsit sâmbătă în jurul prânzului, la scurt timp după asasinat.

La Ruse au sosit luni 8 octombrie ministrul de Interne și procurorul general.

Anchetatorii nu au comentat încă această crimă, dar premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat că ar exista urme de ADN despre care se presupune că aparțin asasinului.

Victima a fost desfigurată și sugrumată. Asasinul a atacat-o în timp ce ea făcea jogging pe malul Dunării.

Victoria Marinova era șefa canalului regional de televiziune TVN, care a lansat acum o lună o emisiune de investigații jurnalistice.

Primii săi oaspeți au fost ziariștii Dimitar Stoianov de la site-ul Bivol și Bíró Attila, de la RISE Project România, arestați în Bulgaria în timp ce făceau o anchetă despre corupția cu fonduri europene.

Site-ul Bivol a anunțat că Marinova îi invitase să participe la o serie de emisiuni despre corupția la nivel înalt.

Nu este exclusă și ipoteza ca asasinatul să aibă la bază motive legate de activitatea profesională sau viața personală a ziaristei...

Poliția afirmă că sunt verificate toate ipotezele. Se pare însă că este anchetată cu prioritate versiunea unei crime ce ar avea la bază motive sexuale. Colegi ai ziaristei nu exclud varianta unei înscenări.

Noul ministru de Interne Mladen Marinov a anunțat că asasinul a luat telefonul, cheile mașinii ce aparținea ziaristei, documentele și o parte din hainele victimei.

Marinov a spus și că că în apropiere de locul unde a fost asasinată Marinova se află un spital psihiatric.

Nu este exclusă și ipoteza ca asasinatul să aibă la bază motive legate de activitatea profesională sau viața personală a ziaristei.

Marinova a divorțat în urmă cu un an de fostul soț, care este unul dintre proprietarii canalului de televiziune TVN. Ei au o fetiță în vârstă de 7 ani.

Tragicul eveniment a atras atenția presei internaționale. Bulgaria a căzut în ultimii 10 ani de la locul al 35 la 109 în clasamentul privind libertatea presei al organizației Reporteri fără frontiere”.

În ultimii ani au fost semnalate mai multe cazuri de persecutare a unor ziariști bulgari.

Comitetul internațional pentru apărarea ziariștilor a cerut autorităților bulgare să-i aducă peautorul sau pe autorii crimei în fața justiției.

E vorba de a treia asasinare a unui jurnalist care ancheta cazuri de corupție la nivel înalt petrecută într-o țară membră a Uniunii Europene, după jurnalista din Malta Daphne Caruana Galizia, 53 de ani omorîtă în octombrie 2017 de o bombă plasată sub automobilul său, și Jan Kociak, din Slovacia, împușcat mortal împreună cu logodnica sa Martina Kušnírová, ambii de 27 de ani, în casa lor din apropiere de Bratislava în februarie 2018.

XS
SM
MD
LG