Linkuri accesibilitate

O nouă victimă a Noviciocului în Marea Britanie


Ministrul de interne britanic Sajid Javid a cerut Rusiei să furnizeze informații despre Novicioc și folosirea lui în străinătate.

O femeie britanică a murit din cauza aceleiași substanțe folosite în martie împotriva fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia. Autoritățile britanice nu știu dacă între cele două cazuri există legături, dar deja au apărut semnele unei degradări și mai accentuate ale relației dintre Londra și Moscova.

Autoritățile britanice au anunțat că Dawn Sturgess, o femeie britanică de 44 de ani, mamă a trei copii, a murit duminică la spital, după ce a venit în contact cu agentul neurotoxic Novicioc.

Poliția britanică spune că moartea lui Sturgess este investigată ca omor. Premierul britanic Theresa May a spus că este „indignată și șocată” de deces.

„Oficialii de poliție și securitate muncesc din greu să elucideze împrejurările acestui incident, care este în prezent anchetat ca omor”, a scris May pe Twitter.

Neil Basu, șeful Direcției contra-teroriste din poliția britanică, a calificat știrea morții lui Sturgess ca pe un anunț „șocant și tragic”. „Acest anunț teribil nu face decât să ne întărească hotărârea de a identifica și aduce în fața justiției persoana sau persoanele vinovate de un act scandalos, fără scrupule și barbar”, a mai spus oficialul britanic.

Autoritățile spun că Dawn Sturgess și prietenul ei de 45 de ani Charlie Rowley au fost găsiți în stare de inconștiență și critică la 30 iunie într-o casă din orașul Amesbury, la mai puțin de 20 km de Salisbury, unde fuseseră atacați în martie cu Novicioc fostul spion rus Serghei Skripal și fiica lui, Iulia. Rowley este în prezent spitalizat, în stare critică.

Polițiștii nu știu cum anume a ajuns cuplul britanic în contact cu substanța nocivă, creată de sovietici în timpul Războiului rece, nici dacă ea avea aceeași proveniență ca și cea folosită împotriva lui Skripal și a fiicei sale.

Associated Press scrie că potrivit unei versiuni avută în vederi de poliție, este posibil ca Sturgess și Rowley să fi venit în contact cu un obiect contaminat în atacul de la Salisbury, din martie.

Marea Britanie a dat vina pentru acel atac pe Rusia, care neagă orice implicare.

Noile evoluții au provocat escaladarea disputei diplomatice. Ministrul de interne britanic Sajid Javid a cerut Rusiei să furnizeze informații despre Novicioc și folosirea lui în străinătate, adăugând că este inacceptabil ca „parcurile, străzile și orașele britanice să fie tomberoane de gunoi pentru otrăvuri”.

Anunțul de săptămâna trecută, privind îmbolnăvirea celor doi britanici, a reaprins temerile localnicilor, care crezuseră că decontaminarea în urma atacului de la Salisbury a fost totală și eficientă.

Autoritățile medicale britanice au insistat în ultimele zile că riscul pentru populație este scăzut.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG