Linkuri accesibilitate

O nouă mişcare politică a stîngii populiste germane, „Aufstehen” (Ridicaţi-vă!)


Sarah Wagenknecht (Foto: TV/ARD)
Sarah Wagenknecht (Foto: TV/ARD)

Partidele de stînga din Germania resping proiectul mişcării, iniţiate de Sarah Wagenknecht

Sahra Wagenknecht, vicepreşedinta grupului parlamentar al partidului postcomunist, „Die Linke“ (Stînga) a anunţat înfiinţarea unei noi mişcări care urmează să schimbe eşichierul politic din Germania. Proiectul mişcării, prezentat deocamdată doar pe internet sub numele de „Aufstehen“ (Ridicaţi-vă!) va fi lansat oficial pe data de 4 septembrie. Wagenknecht a declarat că intenţionează prin această nouă grupare să creeze o bază pentru obţinerea unei majorităţi a stîngii în Germania.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Mişcarea „Ridicaţi-vă!, a precizat ea într-un interviu acordat televiziunii germane (ARD), nu urmează să devină un partid politic. Mişcarea este doar o formă organizatorică, neconvenţională, extra-parlamentară care să influenţeze discursul politic. Totodată, mişcarea doreşte să-i atragă pe cei nemulţumiţi din celelalte partide de stînga, Partidul Social-Democrat, Partidul Ecologist şi propriul ei Partid al Stîngii (Die Linke), care nu mai sînt de acord cu linia formaţiunilor lor.

Proiectul lansat de Sarah Wagenknecht împreună cu soţul ei, Oskar Lafontaine, fost ministru social-democrat în guvernul Schröder, trecut ulterior la post-comunişti, nu se bucură de sprijinul partidelor avute în vedere. Pînă şi în propriul ei partid, proiectul mişcării a fost întîmpinat cu scepticism.

Klaus Ernst, membru proeminent al grupului parlamentar postcomunist, a spus că nu-şi poate imagina sprijinirea unei astfel de direcţii din partea Partidului Stîngii şi nici din partea celorlalte partide.

O respingere a proiectului a fost articulată şi de către copreşedinta partidului ecologist, Annalena Baerbock.

Asta mai ales din cauza declaraţiilor controversate ale lui Wagenknecht privind stoparea migranţilor care fug din ţările lor din cauza sărăciei şi pledoaria ei pentru revenirea la o politică naţională. În acest context au fost respinse şi declaraţiile lui Wagenknecht privind ieşirea din NATO şi cele în favoarea unei reapropieri de Rusia.

În opinia demnitarului social-democrat Thomas Oppermann, proiectul lui Wagenknecht este „o cale greşită” şi oglindeşte „un vis populist de stînga”. El nu poate stopa ascensiunea dreptei radicale. „Nu este ceva bun dacă mişcări de stînga sau dreapta, ca de pildă în Italia, decid asupra soartei ţării noastre”, a mai spus Oppermann televiziunii germane.

În opinia politologului Gero Neugebauer de la Universitatea Liberă (FU) din Berlin, mişcarea populistă a lui Wagenknecht nu va avea nicio şansă reală de existenţă.

Dar, în acelaşi timp, poate să ducă la o slăbire a sistemului partidelor tradiţionale, existente în Germania.

Cine este Sahra Wagenknecht?

Sarah Wagenknecht, s-a născut în 1969 în oraşul est-german Jena. Tatăl ei a fost un student iranian - dispărut. Ea a intrat în politică după prăbuşirea Germaniei răsăritene, alăturîndu-se Partidului Socialismului Democratic (precum s-a numit formaţiunea rebotezată a fostului partid conducător din RDG). Partidul şi-a schimbat între timp denumirea şi se numeşte „Partidul Stîngii” (Die Linke). Între anii 2010 şi 2014, Wagenknecht a fost vicepreşedinta partidului. Între 2004 şi 2009 a fost deputată în Parlamentul European, iar din toamna lui 2009 pînă astăzi e deputată în Bundestag, fiind în prezent co-preşedintă a grupului parlamentar postcomunist.

Între anii 1991 şi 2010 a făcut parte din conducerea aşa numitei Platformei Comuniste, o grupare considerată extremistă de stînga din care făceau parte şi numeroşi nostalgici din fosta RDG. Între timp, Wagenknecht a părăsit „Platforma” şi a declarat că respinge ideea renaşterii socialismului practicat în Germania de Est.

Ilustraţie:

XS
SM
MD
LG