Linkuri accesibilitate

O nouă carte creează neliniște la Casa Albă


Donald Trump
Donald Trump

Bob Woodward dă la iveala situații în care colaboratori ai lui Trump scurg informații intenționat pentru a proteja țara de instinctele președintelui.

O nouă carte, „Frica: Donald Trump la Casa Alba”, creează neliniște la Casa Albă. De ce aceasta carte poate avea un impact mai mare decât altele precedente? e întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington.

In primul rind, pentru ca autorul Bob Woodward este unul dintre cei doi ziaristi care prin cazul Watergate au reusit sa provoace demisia unui presedinte, Richard Nixon. Cartea da la iveala situatii in care angajati ai presedintiei scurg informatii intentionat pentru a proteja tara de instinctele presedintelui; sau crize de furie ale presedintelui care isi insulta subordonatii; sau insulte la adresa presedintelui, formulate in medii private, de cei cu care lucreaza.

Ceea ce Woodward descrie nu este nou, citeva carti si nenumarate articole au dat la iveala o Casa Alba haotica, nefunctionala si nepregatita. Si faptul ca autori cu diverse motivatii si experienta in domeniu, cum sint Michael Wolff, sau Omarosa sau, acum, Bob Woodward au ajuns la descrieri atit de similare, da de gindit.

Bob Woodward
Bob Woodward

Ei arata ca presedintele este depasit de anvergura responsabilitatilor si nu-si da seama ca e depasit. Un om motivat exclusiv de propriile sale nemultumiri si angoase. Un lider dispus sa-si umileasca subalternii, sa invrajbeasca personalul, sa gaseasca tapi ispasitori pentru a nu-si asuma vreo vinovatie. O persoana care are atit de multa incredere in sine, incit neglijeaza sa se pregateasca pentru situatii internationale complicate. Consilieri principali care-si vad misiunea de a il impiedica pe Trump sa isi idea curs impulsurilor si care-l vorbesc de rau pe la spate.

Acum, Bob Woodward, cel mai prestigios dintre autorii de pina acum, nu face decit sa confirme ceea ce se scrisese despre Trump, descriind cine-i sint apropiatii si cum conduce tara. Analisti spun ca aceste descrieri similare nu fac decit sa intareasca opinia ca este adevarat.

Casa Alba a contraatacat de-acum, sustinind ca noua aparitie editoriala este o fictiune. Presedintele l-a atacat pe Woodward, spunind ca inseala opinia publica si ca ar fi un activist democrat. Atit seful consilierilor Casei Albe, John Kelly, cit si ministrul apararii, James Mattis, neaga ca s-ar fi referit in termeni insultatori la presedinte, asa cum se arata in carte.

XS
SM
MD
LG