Linkuri accesibilitate

O imagine și patru dezinformări despre migranți


Noutăți de pe frontul dezinformării.

În 14 mai, agenția de știri News Front a publicat un articol însoțit de o imagine a unor „migranți kosovari și albanezi luînd cu asalt granițele UE” venind din Serbia. Articolul a fost publicat pe site-urile englez, german și spaniol al agenției News Front.

Potrivit Brandwitch analytics, articolul a ajuns la 48.506 de accesări pe Twitter și a fost răspîndit pe Twitter de către conturi legate de dezinformare în Olanda, Serbia și Slovenia, între altele.

News Front e o agenție rusă de știri în creștere care operează din Crimeea, a fost creată pentru a „lupta în războiul informațional” și răspîndește frecvent dezinformări. Se relatează că e finanțată de FSB, serviciul rus de securitate.

Diavolul se află în detalii

Făcînd un reverse image search, am aflat că fotografia este din februarie 2016. Ea a fost făcută la granița dintre Macedonia și Grecia și arată refugiați, majoritatea din Siria, și migranți. A fost folosită la vremea respectivă de instituții de presă ca New York Times și Kathimerini.

Mai mult, am aflat că această imagine a fost folosită cu scopul de a dezinforma în mai multe cazuri. În 8 ianuarie 2018, ea arăta „200 de migranți luînd cu asalt granița dintre Maroc și Spania”, potrivit Stormfront.org.

În iulie 2017, website-uri ca Usdefensewatch.org și Ladylibertynews.org au folosit această fotografie pentru a ilustra articole despre cum George Soros e „în alianță cu UE pentru a inunda Europa cu refugiați.

În mai 2017, ea arăta refugiați fugind din Germania din cauza suferințelor și umilințelor la care au fost supuși acolo, potrivit Arabinworld.com.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG