Linkuri accesibilitate

O gaură în „lingura” președintelui Dodon


Igor Dodon, Chișinău, ianuarie 2016.
Igor Dodon, Chișinău, ianuarie 2016.

Un punct de vedere în dialog, între altele și despre o posibilă alianță între președintele R.Moldova și PDM.

Referendumul din România, susținut de Biserica ortodoxă română, se încadrează bine și în eforturile Rusiei de a-și extinde influența regională, tocmai prin promovarea tradiționalismului. Și în general al unor valori sau poziții care sunt în contradicție cu normele și principiile Uniunii Europene. În Republica Moldova, de cele mai multe ori, strategia Rusiei este promovată de președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor. Igor Boțan este, ca în fiecare luni, invitatului lui Vasile Botnaru:

Europa Liberă: Calul pro-Moldova, pe care l-a încălecat Igor Dodon cu partidul său, dar iată și Partidul Democrat, este pe placul Moscovei?

Igor Boțan: „Cred că da. Federația Rusă încearcă să-și adapteze politicile la realitățile noi și aici trebuie să subliniem două lucruri foarte importante. Pe de o parte, există documente oficiale, în baza cărora Federația Rusă își desfășoară activitatea în privința politicii externe. Ultima ediție a Concepției politicii externe a Federației Ruse a fost adoptată în noiembrie 2016 și acolo accentele sunt puse foarte clar: prioritatea zero este consolidarea spațiului CSI, Comunității Statelor Independente în jurul Rusiei. În cadrul acestei concepții accentul se pune pe consolidarea Comunității Economice Euroasiatice și a țărilor Tratatului de Apărare Colectivă.”

Europa Liberă: Documentul cel mai recent se numește S400, dar în spațiul sovietic se acționează altfel. Observatorii constată că se intră cu un fel de propagandă hibridă derivată de la războiul hibrid. Unde anume trebuie să căutăm semnele acestui război hibrid sau propagandei hibride?

Igor Boțan: „Așa cum spuneam, trebuie să pornim de la documentele oficiale, dar să luăm în considerare faptul că Federația Rusă își adaptează politicile la realități. Și în acest sens, sigur că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care nu ascunde că este o formațiune politică care vrea să apropie Republica Moldova de Uniunea Euroasiatică, se află într-o etapă de revizuire a propriilor politici. De exemplu, Igor Dodon anul curent vorbește cu totul altfel decât anul trecut. Și pot exemplifica.”

Europa Liberă: Cu acordul Kremlinului?

Igor Boțan și Vasile Botnaru
Igor Boțan și Vasile Botnaru

Igor Boțan: „Cu certitudine că cu acordul Kremlinului, pentru că dl Dodon transmite mesajele respective în cadrul unor forumuri care au loc în Federația Rusă.”

Europa Liberă: Deci, nu-l vom mai vedea pe bilboard-uri împreună cu Putin?

Igor Boțan: „Acest lucru este interzis de legislația electorală, dar vreau să exemplific pentru radioascultători, ca să înțeleagă ce s-a întâmplat doar într-un an de zile.

Anul trecut, la Forumul economic de la Sankt Petersburg, dl Dodon bătea cu pumnul în masă și spunea că doar glocalizarea, adică dezvoltarea regională trebuie să fie îmbrățișată de Republica Moldova alături de Federația Rusă, iar anul curent deja dl Dodon vorbește despre globalizare. Anul trecut, dl Dodon, dacă menționa faptul că Republica Moldova are Acord de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, criticând acest acord, anul curent dl Dodon, de la tribuna forumului de la Sankt Petersburg invita firmele și investitorii din Federația Rusă să vină în Republica Moldova pentru a beneficia de Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Deci este o schimbare dramatică, dacă putem spune așa și este o schimbare care ia în considerare realitățile din regiune.

Republica Moldova nu face parte nici din Uniunea Economică Euroasiatică, dl Dodon a făcut acest efort ca Republica Moldova să devină un observator și nici din Tratatul de Apărare Comună din cadrul

Fenomenele reale pe care le desfășoară Federația Rusă în Republica Moldova țin de proiectul „lumea rusească”, care nu este un proiect oficial.

CSI. De aceea vedem că mesajele dlui Dodon au devenit nuanțate, dl Dodon vorbește despre beneficiile pe care le-ar putea avea Moldova din cooperare în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și de îmbunătățire a relațiilor cu Federația Rusă. Fenomenele reale pe care le desfășoară Federația Rusă în Republica Moldova țin de proiectul „lumea rusească”, care nu este un proiect oficial, este un proiect promovat cu ajutorul Bisericii Ortodoxe Ruse și vedem cât de armonios se încadrează politica Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, al cărui lider nefoficial se consideră Igor Dodon; forul familiei, introducerea în programul politic al formațiunii a clauzei privind modificarea Constituției pentru ca ortodoxia să fie considerată principalul izvor al spiritualității din Republica Moldova. Vedem că această ideologie conservatoare pe care o are Federația Rusă se răsfrânge și asupra țărilor din Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Care este următoarea redută?

Igor Boțan: „În situația care s-a creat, Igor Dodon și Partidul Socialiștilor mai degrabă în ajunul alegerilor parlamentare vor trebui să-și revadă documentele programatice, pentru că ceea ce-i scris în documentul programatic al Partidului Socialiștilor – organizarea unui referendum de anulare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și de aderare la Uniunea Euroasiatică – acest obiectiv nu este tangibil în situația care s-a creat, mai cu seamă că anume dl Dodon ne convingea că o apropiere de Uniunea Euroasiatică și de Uniunea Vamală poate fi eficientă și poate avea loc doar dacă Ucraina face parte din aceste structuri.”

Europa Liberă: Deci, Dodon va îmbrățișa și el tactica lui Voronin – să construim Europa la noi acasă –, dar ce slogane sau ce obiective tactice va anunța în campanie Partidul Socialiștilor? Mă refer la atitudinea față de unioniști, de exemplu, sau dacă va mai răscoli iarăși cărbunii aproape stinși ai disputei privind limba română, istoria românilor.

Igor Boțan: „Nu există niciun fel de dubii că va fi promovată în diferite forme și se vor face variații pe tema sloganului „Moldova, moldovenesc, moldoveni” ș.a.m.d. Deci, patriotism moldovenesc și ideea dlui Dodon a fost cumva vocalizată: relații bune cu toate țările lumii, în special cu vecinii, Uniunea Europeană, Federația Rusă, Turcia. Mai puțin se va vorbi despre Ucraina, se va pune accentul pe valorile tradiționale, pe familie. Toate aceste lucruri le vedem din activitatea curentă a Partidului Socialiștilor.”

Europa Liberă: Dacă rămâne Poroșenko la Kiev, sigur că lui Dodon o să-i fie foarte greu să depășească răceala în relațiile sale cu președintele de la Kiev.

Igor Boțan: „Nu contează cine va fi la putere în Ucraina, Igor Dodon, în calitate de șef al statului, va avea probleme cu conducerea de la Kiev, pentru că Igor Dodon...”

Europa Liberă: Din cauza Crimeii?

Igor Boțan: „Da, din cauza faptului că dl Dodon a fost cel care a salutat anexarea Crimeii și chiar a lansat idei iredentiste că și Moldova ar trebui să-și ceară teritoriile istorice înapoi. Acest lucru nu cred că se șterge foarte ușor din memoria ucrainenilor și acest lucru va fi evocat ori de câte ori dl Dodon va dori să se întrețină cu liderii de la Kiev.”

Europa Liberă: Mai am o curiozitate. Ce a rămas din republica prezidențială, pentru care Dodon a adunat foarte multe semnături, 700 de mii, se pare că. Rusiei i-ar conveni o republică prezidențială mai mult decât una parlamentară, așa cum este ea astăzi?

Igor Boțan: „Nu cred că Rusiei i-ar conveni mai degrabă o republică prezidențială aici, în Republica Moldova, pentru că Rusia are interesul să susțină Transnistria și Găgăuzia, iar o republică prezidențială puternică ar anula cumva autonomiile pe care Federația Rusă ar vrea să le vadă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Adică prin Parlament ar lucra mai lesnicios fracțiunile astea pro-rusești?

Igor Boțan: „Sigur, federalizarea Republicii Moldova sau autonomizarea Republicii Moldova îi convine Federației Ruse în cadrul unui sistem parlamentar...”

Europa Liberă: Deci ne putem aștepta că Dodon va apăsa și aici pe frâne?

Igor Boțan: „Dl Dodon va apăsa pe frâne, pentru că este puțin probabil să obțină o majoritate constituțională pentru a introduce republica prezidențială. Aici vor exista cred că foarte multe probleme și ar fi foarte bine ca dl Dodon atunci când vorbește de trecerea la republica prezidențială deja să ne prezinte un proiect de modificare a Constituției ca să înțelegem care vor fi atribuțiile șefului statului, care vor fi atribuțiile

Am auzit de la dl Dodon că și-ar dori un fel de prezidențialism, așa, mai soft, cum zice domnia sa că ar exista în Federația Rusă.

Guvernului. Am auzit de la dl Dodon că și-ar dori un fel de prezidențialism, așa, mai soft, cum zice domnia sa că ar exista în Federația Rusă, unde președintele adoptă doar hotărâri strategice și pe domeniul de apărare și de securitate, iar Guvernul are mână liberă să promoveze proiecte și politici în economie, comerț ș.a.m.d., dar, înainte de a vedea un astfel de proiect, nu putem să ne dăm cu părerea și trebuie să recunoaștem că dl Dodon a făcut declarații foarte optimiste fără să înțeleagă că a promis deja trei referendumuri constituționale, care ar urma să aibă loc în Republica Moldova după o eventuală victorie a Partidului Socialiștilor. El a promis referendum pentru a identifica un statut agreabil și pentru Transnistria, și pentru Republica Moldova. Un astfel de referendum, dacă va fi vorba de federalizare, va avea nevoie de modificarea Constituției. Au fost și alte promisiuni, care au venit claie peste grămadă, dacă putem spune așa, și obiective care sunt foarte dificil de atins.”

Europa Liberă: Un analist care a vizitat Chișinăul la sărbătoarea vinului n-a putut ocoli subiectele politice și îmi spunea că Dodon probabil are falsa impresie că odată cu funcția prezidențială consolidată prin clauze constituționale va avea autoritatea lui Putin, lui Nazarbaiev, a lui Lukașenka, or, dânsul spunea, acest analist, că Dodon practic a ratat ocazii reale de a-și fortifica autoritatea cu puținele atribuțiuni pe care le are. Sunteți de acord cu această observație?

Igor Boțan: „Sunt de acord cu astfel de observație, dar aș vrea să mai adaug suplimentar la ceea ce ați împărtășit Dvs. Dl Dodon trebuie să înțeleagă perfect că instituțiile de drept și de reglementare din țară oricum vor rămâne în mâinile Partidului Democrat, chiar și după o eventuală victorie absolută a socialiștilor la parlamentarele din 24 februarie 2019. Curtea Constituțională are un nou președinte, care are un mandat care este peste mandatul de patru ani al Partidului Socialiștilor, dacă va fi obținut; Centrul Anticorupție de asemenea are un director care are un mandat peste mandatul eventual de patru ani al socialiștilor; curțile au președinți, unii promovați recent și de dl Dodon, care într-un fel sau altul se încadrează în această verticală a puterii pe care a construit-o Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Iar procurorul general deja a arătat o mostră de comportament în raport cu Parlamentul.

Igor Boțan: „Exact! Iar procurorul general, pentru care s-a făcut reformă și s-a modificat Constituția cu votul socialiștilor, are de asemenea un mandat care îl depășește în limitele temporare pe cel al eventualului mandat parlamentar al Partidului Socialiștilor. De aceea toate zvâcnirile, dacă putem spune așa, ale Partidului Socialiștilor de preluare a puterii, de modificare a Constituției se vor lovi de acest zid pe care l-a construit Partidul Democrat. Am vrut să subliniez că degeaba își face iluzii dl Dodon că va putea prelua puterea în Republica Moldova, dacă câștigă Partidul Socialiștilor. Mai degrabă va prelua obligații pe care îi va fi foarte, foarte dificil să le îndeplinească, dacă nu-și schimbă și retorica în privința atitudinii și relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Mă rog, ucrainenii atât de iubiți de Dodon au o zicală: „Iak ne ziim, to nadcusiu”.

Igor Boțan: „Da.”

Europa Liberă: Poate măcar plăcerea de a alerga, dacă nu și a ajunge la finiș?

Igor Boțan: „Nu doar asta, pentru că Republica Moldova va fi flancată din două părți de state pe care Dodon cu propriile sale activități le-a făcut ostile unui eventual regim condus de socialiști, fie el și prezidențial. Este vorba de Ucraina și România.”

Europa Liberă: Deci are o gaură în lingură?

Igor Boțan: „Sigur că va avea foarte multe probleme, de aceea și ideea care se vehiculează că mai degrabă dl Dodon face valuri ca ulterior să încerce să facă o alianță, o coaliție cu Partidul Democrat din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și să se tracteze reciproc.

Igor Boțan: „Păi, sigur. Atunci vor avea fiecare mesaje foarte diferențiate. Partidul Democrat va încerca să convingă Uniunea Europeană că este pro-european și nu-l lasă pe Dodon să ducă Moldova în direcția Uniunii Euroasiatice, iar dl Dodon va face același lucru în raport cu Federația Rusă, explicându-i dlui Putin cât de bine e că totuși nu a lăsat Partidul Democrat să intre în NATO și să românizeze Republica Moldova, dar alegerile vor arăta cum se vor așeza lucrurile după februarie 2019.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG