Linkuri accesibilitate

Trei viceminiștri noi-vechi pînă la aprobarea noii structuri a guvernului


La ședința guvernului
La ședința guvernului

Premierul Pavel Filip declară că regretă plecarea miniştrilor şi viceminiştrilor numiţi de PL.

Guvernul premierului Pavel Filip a numit astăzi înlocuitori pentru liberalii care și-au dat demisia în semn de protest față de reținerea sub acuzații de corupție a colegului lor de partid, primarul capitalei Dorin Chirtoacă. Cine a luat locul demisionarilor?

În locul miniştrilor şi viceminiştrilor liberali la Mediu, Educaţie şi Transporturi au fost numiţi trei viceminiştri noi, dar care au deţinut şi în trecut funcţii similare în aceste ministere.

Nu toţi viceminiștri liberali au fost însă eliberaţi din funcţie. Doi dintre ei, Sergiu Bucătaru de la Transporturi şi Elena Cernei de la Educaţie nu şi-au prezentat cererea de demisie aşa cum au făcut-o colegii lor.

PL a anunţat azi că retrage sprijinul politic celor doi, dar şi viceprimarului Nistor Grozavu, care a revenit azi la Primărie după ce a fost eliberat ieri din arest la domiciliu şi va fi cercetat în libertate, în dosarul parcărilor cu plată în care este anchetat şi primarul liberal Dorin Chirtoacă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

La Ministerul Transporturilor funcţia de viceministru i-a revenit lui Anatol Usatîi, care a mai deţinut această funcţie, timp de câteva luni în 2015 pe când entitatea era condus de Vasile Botnari, considerat finanțatorul principal al PD.

Anatol Usatîi
Anatol Usatîi

La Mediu, a fost numit Ion Apostol, care în prezent este directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice şi a deţinut funcţia de viceministru al mediului în guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi.

Ion Apostol
Ion Apostol

Şi la educaţie a fost numită fosta viceministră din perioada guvernării comuniştilor, Lilia Pogolşa, directoarea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Lilia Pogolşa
Lilia Pogolşa

Numirea acesteia a fost deja criticată de fosta ministră a educaţiei, lidera PAS, Maia Sandu. Ea a scris pe Facebook că PD ar fi promovat-o la minister pentru „a distruge puţinele lucruri bune care se mai fac acolo, inclusiv BAC”. Maia Sandu a mai notat că atunci când a fost ministru a încercat să o demită pe Lilia Pogolşa pentru „incompetență şi abuz”, dar că nu a reuşit din cauza legislaţiei muncii„deficiente”.

Toţi trei viceminiştri noi au fost prezentați, la şedinţa executivului, ca profesioniști. Ei vor conduce ministerele până la aprobarea noii structuri a Guvernului, a spus premierul Pavel Filip.

„Luând în considerare că săptămâna viitoare urmează să aprobăm în şedinţă de guvern un nou proiect de lege cu privire la guvern, ceea ce ar însemna demararea reformei guvernului nu vedem rostul să mergem pe numiri de miniştri în funcţiile vacante pe care le avem la ministere.”

Unii experţi cred că ar exista şi un alt motiv de ce nu s-a purces la numirea de noi miniştri şi anume că aceştia trebuie aprobaţi prin decret prezidențial, iar şeful statului Igor Dodon declarase anterior că va refuza orice candidatură propusă de actualul premier.

Pavel Filip a spus că regretă plecarea miniştrilor şi viceminiştrilor numiţi de PL, dar a dat asigurări că executivul se bucură în continuare de sprijin parlamentar.

Tot astăzi, Cabinetul de Miniştri a numit noi conducători la câteva agenții guvernamentale care reveniseră liberalilor, însă doar la cele la care conducătorii liberali şi-au depus demisia. Mai rămân câteva instituţii subordonate guvernului conduse de reprezentanţi ai PL, între care directorul Căii Ferate Iurie Topală şi vicedirectorul SIS, Ruslan Munteanu.

Cu o zi mai devreme liderul PD, Vlad Plahotniuc, declara că Partidul Liberal a trecut în opoziție ca „să-și refacă forțele” înaintea alegerilor parlamentare din 2018 şi că s-ar opune reformelor nepopulare, inclusiv reorganizării executivului. Liberalii au respins acuzaţiile fruntașului democrat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG