Linkuri accesibilitate

„Nu transformați cortegiile oficiale în cortegii funerare!”


Flash-mob împotriva „privilegiilor” pentru cortegiile oficiale în traficul rutier, la începutul Săptămânii naționale a voluntariatului (editia 12).

În Republica Moldova a început luni Săptămâna naţională a voluntariatului, ajunsă la a 12-a ediţie. Pe parcursul acestei săptămâni, în toate raioanele se vor desfășura activități de voluntariat şi de caritate în folosul unor categorii sociale defavorizate. Startul acţiunilor a fost dat azi la Chişinău printr-un flash-mob împotriva privilegiilor de care se bucură în traficul rutier cortegiile oficiale​.

„Nu transformați cortegiile oficiale în cortegii funerare!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct


„Nu transformați cortegiile oficiale în cortegii funerare!” – acesta este mesajul pe care participanţii la flash-mob au insistat să-l transmită primelor persoane în stat, speakerului, premierului şi şefului statului, demnitari care circulă cu cortegii.

Organizatorii au depus la Parlament, Guvern şi Președinție câte o coroană funerară şi au transmis petiția în care cer investigarea abuzurilor comise de Serviciul de protecție și pază de stat.

Recentul accident rutier în care a fost implicată coloana prezidențială e doar unul din zecile de exemple de sfidare a participanților la trafic de către agenții de pază care organizează deplasarea cortegiilor oficiale depășind limita de viteză, circulând neregulamentar pe contrasens, ceea ce mărește riscul unor accidente, spune Antonița Fonari, directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă.

„Aşteptările noastre sunt ca parlamentarii să cheme în audienţă, în şedinţă în plen Serviciul Protecţie și Paza de Stat şi să întrebe ce s-a întâmplat de fapt în cazul accidentului preşedintelui Dodon, ce s-a întâmplat în trecut şi cum facem ca lucrurile acestea să nu fie repetate. Domnul preşedinte Dodon şi domnul premier Filip ar trebui şi ei să ia atitudine să discute cu cortegiile lor oficiale ca să avem parte de mai mult respect în trafic.”

Vicepreședintele parlamentului, Valeriu Ghileţchi, care a ieșit în faţa participanților la flash-mob şi a recepţionat petiţia acestora a promis că va cere organelor de drept să prezinte legislativului un raport privind circumstanțele accidentului în care a fost implicat la începutul lunii septembrie cortegiu prezidențial. Amintim că pe acest caz Serviciul Protecție și Pază de Stat a iniţiat o anchetă internă, iar poliţia a pornit un dosar penal. Potrivit unor date preliminare, cortegiul prezidenţial s-ar fi deplasat regulamentar.

Flash-mob-ul pentru siguranţa rutieră lansează Săptămâna Naţională a Voluntariatului, care se va desfășura în majoritatea raioanelor. Zeci de voluntari de la mic la mare vor organiza voluntar timp de o săptămână peste o mie de activităţi în folosul comunităţii, de la salubrizare şi până la ajutorarea categoriilor vulnerabile.

Unul dintre organizatori, Nicolae Procopie de la Asociaţia obştească Tinerii pentru dreptul la viaţă spune că dacă până acum tinerii erau cei mai dornici să participe la acţiuni de voluntariat, acum se implică activ şi vârstnicii care vor să contribuie cu ceva în folosul comunităţii. Pornind de la aceste noi evoluţii, e nevoie de o nouă lege a voluntariatului, pentru că precedenta deşi prevede că experienţa de voluntariat echivalează cu experienţa de muncă, este deja învechită, spune expertul:

În prima lege s-a pus accentul pe tineri. Acolo nu se regăsesc vârstnicii, angajaţii...

„În prima lege s-a pus accentul pe tineri. Acolo nu se regăsesc vârstnicii, angajaţii. O acţiune iar importantă este crearea unui centru naţional de voluntariat. La moment nu există o entitate de stat, fiindcă statul şi-a asumat prin lege ca să facă politici pe sectorul de voluntariat, care să dezvolte sectorul. Avem nevoie de entitate care să facă programe de voluntariat. De exemplu, anul acesta să ne ocupăm să ajutăm instituţii gazde ale activităţii de voluntariat care lucrează cu vârstnicii. Să se ofere mini-granturi, susţinere financiară pe care acum nu o oferă nimeni, pentru că percepţia e că voluntariatul trebuie dezvoltat voluntar pentru că de aia e voluntariat.”

O nouă lege a voluntariatului şi crearea unui centru naţional de voluntariat sunt câteva dintre priorităţile strategiei pentru dezvoltarea societăţii civile pentru perioada 2018-2020.

Datele statistice oficiale arată că ponderea voluntariatului formal, adică realizat de organizaţii neguvernamentale e sub 1%. Nicolae Procopie spune însă că numărul persoanelor care se implică în acţiuni de voluntariat fără a avea neapărat suportul unor ONG-uri depășește în ultimii ani un milion de persoane.

Previous Next

XS
SM
MD
LG