Linkuri accesibilitate

„Nu e normal să fie normal”: 55% dintre români cred că violul este justificat, în anumite situații


Prședintele Parlamentului European Antonio Tajani, Bruxelles, 25 noiembrie 2018.
Prședintele Parlamentului European Antonio Tajani, Bruxelles, 25 noiembrie 2018.

Ce nu s-a auzit la București din mesajul lui Antonio Tajani împotriva violenței la care sînt supuse femeile.

Duminică 25 noiembrie președintele Parlamentului European Antonio Tajani apare în fața presei la Bruxelles. Spune „Nu e normal să fie normal”, scoate un ruj roșu din buzunar și își desenează o vânătaie sub ochiul stâng.

Tajani tocmai venea de la summitul extraordinar pe tema Brexit. Dar a decis să vorbească mai întâi despre Ziua Mondială pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor.

Oficialul european spune că violența împotriva femeilor este o problemă care ține de valorile fundamentale ale fiecărui stat și ale UE. Povestește că mama sa l-a învățat că nu există ființe inferioare și că nicio ființă nu își poate manifesta superioritatea față de alta, în special față de o femeie.

Președintele României, Klaus Iohannis, vorbește și el după summit. Circa 13 minute durează conferința sa de presă, dar șeful statului român nu găsește nicio secundă pentru a vorbi despre violența împotriva femeilor.

Se referă la acordul privind Brexit și la viitoarea președinție rotativă a UE pe care România o preia la 1 ianuarie.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Ce omite președintele să spună este că domnia sa conduce o țară în care 55% dintre oameni consideră, de exemplu, că violul este justificat în anumite situații. Datele provin dintr-un sondaj Eurobarometru publicat în 2017.

Președinția UE va fi preluată de un stat care, în lipsa unor măsuri eficiente de combatere a acestei probleme, acceptă să cheltuie în fiecare an peste 10 miliarde de euro în termeni de costuri generate de violența domestică.

Concluzia aparține Institutului european pentru egalitate de gen.

Sunt costuri directe. Tratamente medicale, consiliere psihologică, cheltuieli cu penitenciare etc. Sunt și costuri indirecte. Cât timp nu poate o victimă munci, de exemplu, tradus în bani.

Președinție: nimic, guvern: nimic, PSD: nimic, PNL: nimic...

Caut pe site-urile instituțiilor românești și ale partidelor politice să văd dacă cineva e preocupat de subiect. Președinție: nimic, guvern: nimic, PSD: nimic, PNL: nimic, USR: un anunț sec despre o dezbatere din Comisia de Egalitate de Șanse. Măcar unii discută. Mesaje publice: nimic.

Poate toți consideră suficientă adoptarea unei legi privind combaterea violenței domestice în vara acestui an. O lege despre care, conform Digi 24, însuși Ministerul Muncii afirmă că nu are echipe să intervină în cazuri de violență domestică decât în jumătate din județele țării.

„Interacțiunea cu instituțiile publice este foarte grea atâta timp cât nu li s-a schimbat perspectiva și atitudinea în ceea ce privește femeia”, spune pentru Radio Europa Liberă Monica Boseff, managerul Fundației Ușa Deschisă.

Boseff oferă asistență victimelor violenței domestice și celor ale traficului de ființe umane:

„Atâta timp cât femeia este văzută ca un obiect de lucru, atâta timp cât 75% din bărbații din România, inclusiv cei din instituții ale statului, afirmă că este OK să îți bați partenera (…) nu se va schimba nimic. Cum să cer eu acelui om să aplice legea?”

XS
SM
MD
LG