Linkuri accesibilitate

Norica Nicolai: „Sper că cetățenii vor alege un primar la Chișinău care să se ocupe de oraș si să îl schimbe în bine” (VIDEO)


Un interviu cu eurodeputata română, președintă a Grupului de prietenie pentru R.Moldova în Parlamentul European.

Președinta Grupului de prietenie pentru R. Moldova în Parlamentul European, eurodeputata Norica Nicolai (ALDE) crede că la Chișinău „este nevoie de un om care să cunoască foarte bine orașul”. „Am fost recent la Chișinău și am văzut aceleași drumuri proaste, uneori o infrastructură dificila și problematică. Dacă cetățenii din Chișinău vor alege un om care să le confere încrederea că va schimba orașul va fi foarte bine pentru toată lumea”, spune eurodeputata română, într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere.

Norica Nicolai: „Trebuie să fim prezenți nu numai în societate, dar și în viața economică pentru a susține R. Moldova”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:28 0:00

Cât privește alegerile parlamentare, Nicolai speră să câștige „forțe politice dedicate respectării unui standard politic de tip european”. Eurodeputata liberală mai declară că grupul politic din care face parte face presiuni pe lângă Comisia Europeană și Serviciul de Asistență Externă al UE pentru a debloca asistența macro-financiară de 100 de milioane de euro. Norica Nicolai a organizat săptămâna trecută în Parlamentul European un eveniment cu titlul „Republica Moldova - realizări în procesul de intergrare europeană”, la care au participat, între alții, eurodeputații Andi Lucian Cristea și Ioan Mircea Pașcu (S&D) precum și Marian Lupu (în calitatea sa de co-președinte al EURONEST), deputatul Sergiu Sirbu precum și Igor Vremea (CREDO) și Sergiu Ostaf și Cornel Ciurea (Fundația pentru o democrație modernă).

Eurodeputata Norica Nicolai răspunde întrebărilor Iolandei Bădiliță la Strasbourg
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:55 0:00
Link direct

Europa Liberă: Doamna Nicolai, sunteți președinta Grupului de prietenie pentru R.Moldova din Parlamentul European. Ați transmis în cadrul unui eveniment pe care l-ați organizat zilele trecute la Bruxelles că partidul Dvs., care face parte din coaliția de guvernare din România, sprijină necondiționat parcursul european al R.Moldova. Cum?

Norica Nicolai: „În primul rând, prezența în domeniul economic este mult mai accentuată, trebuie să recunoaștem. Marile noastre companii operează la Chișinău, și Romgaz, și Transgaz, este vorba de proiectul major pe care eu consider că trebuie să îl ducem la final, respectiv legarea Iașiului de Chișinău, care dacă nu anul acesta cel puțin anul viitor trebuie dus la final. Cred că prezența României în dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova, și în special în ceea ce privește avantajul creării locurilor de muncă, este benefică și poate aduce Moldova mai aproape de UE. Oamenii vor în UE, văd la fața locului ce poate face o țară membră a Uniunii Europene pentru ei.

Nu mai suntem în faza declarațiilor emoționale, a podurilor de flori, cred că dacă vrem să susținem efectiv parcursul european al R. Moldova trebuie să fim prezenți nu numai în societate, dar și în viața economică. Este crucial în momentul de față să fim acolo, ca europeni, ca țară membră a UE.”

Europa Liberă: România are propria ei strategie în relația cu R. Moldova, propriile ei mecanisme de întreținere și construire a relațiilor bilaterale. Pe de altă parte, ca stat membru al UE, are posibilitatea de a ajuta în alte moduri R.Moldova. Iată, de exemplu, există acest Grup de prietenie pentru R.Moldova, al cărei președintă sunteți. Există și alte mecanismele prin care UE ajută Moldova și care se pot traduce prin sprijin financiar solid, prin intermediul Cadrului Macrofinanciar Multianual (așa numitul MFF), de pildă.

Norica Nicolai: „Paradoxal opiniilor unora de la Bruxelles, care acuzau o anumită lentoare în procesul de apropiere de UE al celor trei țări din vecinătatea estică care au acorduri de asociere (Ucraina, Georgia și Moldova), Parteneriatul Estic va suferi în perioada următoare o schimbare radicală. Dacă erau voci la Bruxelles care cereau desființarea Instrumentului pentru Vecinătatea Estică, ceea ce ne permitea să fim mai prezenți în spriinul reformelor ca și în privința ajutorului economic, în momentul de față, situația internațională ne obligă să fim foarte atenți cu Parteneriatul Estic.

În opinia mea, Uniunea Europeană se află în acest moment în conflict deschis cu Statele Unite, care nu este unul politic, ci unul economic. Sancțiunile pe care Statele Unite le aplică companiilor europene care operează în Iran vor afecta clar economia europeană, și atunci interesul Uniunii este să fie prezentă în foarte multe state în care activitățile economice se pot desfășura în beneficiul ambelor părți. Cred că se va schimba această opțiune și bătălia noastră pentru acest instrument pe care unii îl vor desființat, va continua. Parlamentul European va adopta MFF și va avea grijă ca Instrumentul pentru Vecinătatea Estică să fie prins în acest cadru financiar. Nu vom renunța nici o clipă la el. Este, după părerea mea, singura șansă a UE de a fi relevantă în politica de vecinătate. Eu continui să cred că partea de sud a Europei, Nordul Africii, lumea arabă, sunt eșecuri ale politicii noastre de vecinătate și singurul loc în care putem avea succes este zona Partenteriatului Estic: Moldova, Georgia, Ucraina și sigur, si celelalte, Armenia, Azerbaidjan, Belarus mai puțin.”

Europa Liberă: Succes în ciuda provocărilor care vin din partea marelui vecin din Est?

Norica Nicolai: „Da, succes pentru că dacă dorești să creezi o zonă de dialog și să fii relevant în acest spațiu ești obligat să o faci prin toate mijloacele, oneste și corecte pe care le ai la îndemână. Or, planul multianual și Instrumentul pentru Vecinătate sunt soluții.”

Europa Liberă: Spuneați la evenimentul pe care l-ați organizat că guvernul român încearcă să contrabalanseze „ieșirile din decor de la Chișinău” și că sprijinul pe care îl oferă este necondiționat. Ce fel de „ieșiri în decor”? Ale cui?

Norica Nicolai: „Mă refeream la leadership-ul politic din Moldova care, după părerea mea, are probleme de viziune comună pentru țară. Președintele Dodon își dorește o altă apropiere, actuala coaliție de guvernare este declarată o coaliție pro-europeană. Noi sprijinim R. Moldova indiferent de interesele politice ale partidelor politice din R. Moldova, pentru că, considerăm că UE este singura posibilitate pentru ca moldovenii să aibă bunăstare și prosperitate. Așa că politicieni români sunt prezenți la Chișinău, politicieni moldoveni vin la București, iar tot ce facem este pentru cetățenii moldoveni.

Nu susținem o anumită forță politică, așa cum uneori se mai întâmplă în Parlamentul European, când între noi, deputații români, avem un partizanat politic manifest. Eu, cel puțin, nu îl am, pentru că nu fac ceea ce fac pentru vreun partid politic sau altul din R. Moldova, ci pornind de la ideea că cetățenilor din R. Moldova le este bine în UE. Și știm foarte bine sunt foarte mulți deja în UE, s-au integrat foarte bine, sunt cetățeni europeni, și cred că și cei care au rămas acasă merită această șansă.”

Europa Liberă: La evenimentul pe care l-ați organizat a fost prezent și dl Marian Lupu, și știu că partenerii Dvs de la Chișinău sunt în special cei din Partidul Democrat, un partid controversat, cu un lider (dl Plahotniuc) controversat. Ce vă face să credeți că sunt sinceri în alegerea lor europeană, și că nu joacă, de fapt, la două capete, cum se spune?

Norica Nicolai: „Obligația mea este să privesc cu bună-credință tot leadership-ul politic în R.Moldova și pe cei prezenți în coaliția de guvernare, care sunt declarați pro-europeni. Sigur, în viață te poți înșela, nu este nici un fel de problemă, nu exclud acest lucru, dar în momentul de față declarațiile liderilor PD sunt ferme, sunt pro-europene. Dacă au o relație ascunsă este problema lor în relația cu cetățenii R.Moldova. Nu eu voi vota pentru ei sau pentru alt partid, ci cetățenii R.Moldova.

Din experiența mea politică, eu cred că dacă dorești să te autodesființezi ca partid, nu poți decât să declari una și să faci alta. Oamenii țin minte și te taxează. Mi-e greu totuși să cred că nu pornesc cu buna-credință în acest partid. Controversele politice în România și Moldova sunt frecvente, prezente, dar buna-credință mă obligă să susțin această coaliție prezentă la guvernare, în ceea ce face pentru a fi mai aproape de Europa, adjudecând AQ/ul european, implementând legislația europeană și reforme cat mai rapid în toate domeniile.”

Europa Liberă: Păstrând în minte ideea de parcurs european al R. Moldova să vorbim despre alegeri. Mai ales despre cele parlamentare din toamnă.

Norica Nicolai: „Vorbind despre cele de pe 20 mai aș spune că eu cred că la Chișinău este nevoie de un om care să cunoască foarte bine orașul. Mă bucur să văd că au candidat mai multe femei. Sper că cetățenii vor alege un primar care să se ocupe de oraș si să îl schimbe în bine.

Am fost recent la Chișinău și am văzut că mult nu s-a schimbat: aceleași drumuri proaste, uneori o infrastructură dificila și problematică. Dacă cetățenii din Chișinău vor alege un om care să le confere încrederea că va schimba orașul va fi foarte bine pentru toată lumea.

Pe alegerile din toamnă, eu am fost unul dintre cei care au spus mereu că este dreptul clasei politice din R.Moldova să își aleagă formula electorală pe care va candida. Eu îmi doresc, vă mărturisesc sincer, ca forțele pro-europene să se unească și să nu aibă alt partizanat politic decât cel care privește viitorul R. Moldova. Nu pot face acum o evaluare a rezultatului acestor alegeri. Depinde de ceea ce au făcut partidele pană acum și sper că avem la Chișinău forțe politice dedicate respectării unui standard politic de tip european.”

Europa Liberă: Exista analiști care spun că dreapta fiind atât de fragmentată, există pericolul ca la alegerile din toamnă se va pierde puterea reală și nu cea simbolică de acum.

Norica Nicolai: „Puterea simbolică este și puterea formală. Nu știu care este situația puterii reale în R.Moldova, dar eu sper să avem o coaliție, pentru că îmi este foarte clar că nici un partid nu va avea o majoritate care să îi permită să susțină singur un guvern, să avem o coaliție care să treacă peste orgoliile mărunte pe care adesea le găsim în politică, și, din păcate, din ce în ce mai multe orgolii de proastă condiție, eu pot să înțeleg orgoliul, dar nu pentru mărunțișuri, și care să înțeleagă că dincolo de interesele personale, sau de grup ale partidului respectiv, există o țară care are nevoie de deschidere, de prosperitate, de democrație, și pentru asta trebuie să servească interesul publicului care îl votează. Dacă vor face o coaliție pornind de la premise oneste, ea probabil va rezista și va adjudeca în continuare un spor de performanță în parcusul european. Dacă nu, este decizia clasei politice, dar sper ca acestă decizie să nu dezamăgească cetățeanul.”

Europa Liberă: UE a investit peste 700 de milioane de euro în ultimii șase ani. Cum ne explicăm faptul că popularitatea UE nu a crescut?

Norica Nicolai: „Din păcate, UE are o problemă de comunicare. Uneori, când sprijinim o țară sau diverse tipuri de proiecte nu facem foarte mult pentru a le promova public, pentru ca oamenii să cunoască faptul că sunt investiții ale UE, pentru că noi considerăm deja lucrul ăsta o formulă de normalitate pe care nu trebuie să o mai promovăm. Dar din păcate, mult din ceea ce s-a făcut de către UE în Moldova nu se cunoaște de către marele public. Este și greșeala noastră, că nu am însoțit aceste proiecte de o strategie de comunicare. Pe politicienii de la Chișinău îi ințeleg.

Tendința în multe state este ca atunci când faci un lucru bun, sau când altul face un lucru bun să îl preiei tu, ca fiind realizarea ta, și când se întâmplă ceva care nu convine unei părți a populației să spui că de vină este Bruxelles-ul. De aceea, fac un apel la acestă coaliție, să comunice mai bine cu privire la proiectele realizate prin finanțarea UE în Moldova, iar la noi, când comunicăm prin intermediul Dvs. cu cetățenii Moldovei, să le explicăm ce am făcut, ce am realizat și unde. S-a întâmplat și în România să vedem proiecte finanțate de UE și să apară politicieni care să declare că sunt realizate doar prin simplul lor merit. Ceea ce nu e onest, dar pot să înțeleg asta în politică.”

Europa Liberă: Foarte scurt și concret despre cele 100 de milioane de euro, care nu au ajuns încă la Chișinau. Știm de ce nu au ajuns, intrebarea ar fi când va decide UE să îi transfere și in ce condiții?

Norica Nicolai: „Da, nu au venit pentru că există o serie de condiționalități. Sunt și o serie de interese politice la mijloc, dar presiunile noastre cred că vor da roade și cât de curând acești 100 de milioane de euro vor ajunge la Chișinău. Cred că au înțeles și colegii noștri din Comisie, și de la Serviciul de Acțiune Externă, că dincolo de aceste dispute interesul major este să vă sprijinim.”

XS
SM
MD
LG