Linkuri accesibilitate

„Noaptea ca hoții”


Ramona Ursu publică o carte ce reconstituie evenimentele politice din iarna acestui an.

Ziaristă cunoscută pentru verbul percutant și pentru franchețea opiniilor, Ramona Ursu publică o carte ce reconstituie evenimentele politice din iarna acestui an, sub un titlu care reia un slogan devenit celebru: Noaptea ca hoții (ed. Humanitas).

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct

E vorba de noaptea de 31 ianuarie, când guvernul Grindeanu, întrunit pe furiș, adopta ordonanța 13, ordonanța care, modificând Codul penal, dezincrimina anumite infracțiuni și îl proteja astfel pe președintele Partidului social-democrat, Liviu Dragnea, de rigorile legii.

Această manevră a guvernului era previzibilă, deși președintele Iohannis încercase să o stopeze și deși în București și în alte orașe din țară avuseseră loc primele manifestații de protest. Dar nici Dragnea, nici Grindeanu și nici ministrul de justiție Florin Iordache nu au anticipat ce avea să urmeze promulgării ordonanței 13: un uriaș val de proteste, cele mai importante de după căderea comunismului și care, în momentele de vârf, au reunit sute de mii de oameni. Puterea a dat atunci înapoi, ministrul justiției a demisionat, ordonanța 13 a fost retrasă.

Ramona Ursu urmărește desfășurarea evenimentelor zi după zi ba chiar în episoadele fierbinți aproape oră de oră. Acesta este primul nivel al cărții iar reconstituirea pe care o întreprinde ziarista este pe cât de pasionantă pe atât de utilă. Al doilea nivel este format de intervențiile subiective ale autoarei, notații de pe Facebook sau articole din presă. Se vede cum Ramona Ursu s-a implicat cu toată ființa în acțiunile de protest, conștientă că se joacă a partidă decisivă între tabăra „penalilor”, a corupților și tabăra celor care vor o justiție independentă. Ultima secțiune a cărții conține o suită de interviuri pe care Ramona Ursu le-a realizat cu personalități ale vieții publice dar și cu simpli protestatari, din țară și din străinătate.

Pentru cine a trăit evenimentele lectura cărții oferă multe prilejuri de autentică emoție. Ne uimesc, din nou, extraordinara inventivitate a protestatarilor, varietatea sloganurilor, risipa de fantezie și umor. Ne provoacă repulsie, totodată, minciunile în serie ale guvernanților, manipulările grosolane, operațiunile abjecte de intoxicare. Tabloul pe care ni-l prezintă Ramona Ursu este complet și nuanțat: el va rămâne, indubitabil, un document esențial pentru înțelegerea evenimentelor din acest an. Sigur, o întrebare este inevitabilă: a învins oare atunci societatea civilă ? Puterea a încercat ulterior să recâștige terenul pierdut și să reintroducă, pe alte căi, prevederile legislative litigioase. Asalturile asupra justiției și mai ales asupra Direcției Naționale Anticorupție s-au înmulțit din nou. Iar demiterea guvernului Grindeanu și compoziția noului guvern Tudose nu ne dau motive de optimism. Dimpotrivă. În acest sens, remarcabila carte a Ramonei Ursu este și un îndemn la luciditate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG