Linkuri accesibilitate

Nicolae Tudoreanu: „Oamenii, de fapt, văd statul ca o vacă de muls și nu-l văd ca o vacă de hrănit”


Nicolae Tudoreanu, primarul comunei Feștelița, raionul Ștefan Vodă
Nicolae Tudoreanu, primarul comunei Feștelița, raionul Ștefan Vodă

Interviul dimineții, cu primarul comunei Feștelița, raionul Ștefan Vodă.

O recentă reuniune a zeci de primari a scos în evidență nevoia constantă a unor surse alternative de finanțare pentru dezvoltarea localităților din R.Moldova. La fel de necesară este, în opinia aleșilor locali, contribuția și implicarea cetățenilor din comunitate, numai că o mare parte din populație manifestă mai degrabă dezinteres și o lipsă de încredere față de schimbările pe care le-ar putea genera clasa politică. Valentina Ursu a stat de vorbă cu primarul de la Feștelita, Ștefan Vodă, Nicolae Tudoreanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:49 0:00
Link direct

Europa Liberă: Acum necazurile și amarul și le varsă toți pe politică și aruncă pietre în grădina clasei politice că i-au dezamăgit, că au uitat de interesul cetățeanului și pun prioritar doar interesul personal și de partid, că vin și cerșesc voturile și-și amintesc de alegător doar o dată la patru ani și că promisiunea nu mai are valoare. Cu această deznădejde, decepție, unde se ajunge, dle Tudoreanu?

Nicolae Tudoreanu: „Cu siguranță nicăieri nu ajungem, pentru că totuși societatea noastră are același diagnostic ca și al politicului, fiindcă oamenii din societate au mers în politică și, invers, oamenii din politică se întorc înapoi în societate. Oamenii, de fapt, văd statul ca o vacă de muls și nu-l văd ca o vacă de hrănit, pentru că de multe ori, dacă vii cu politici fiscale mai dure față de cetățeni, te întreabă: „Dar ce mi-a dat statul”? Când e vorba de ce ai dat tu statului: „Dar nu mă interesează pe mine statul”.”

Europa Liberă: Dar ei spun că statul ca și vacă de muls și laptele strâns a fost de politicieni când a dispărut miliardul?

Nicolae Tudoreanu: „Probabil și partea politică are vina sa, dar să nu uităm că oamenii din politică au venit tot din societate. Și vreau să vă zic că mâine să schimbăm clasa politică, nu cred că o să fie mai bine. Noi trebuie să încercăm să ne tratăm toți odată – clasa politică împreună cu societatea. Să găsim un diagnostic corect și să încercăm să găsim vaccinul cel care trebuie să meargă și pentru societate, pentru că clasa politică vine și se duce, dar perpetuarea ei vine tot din societate. Am întâlnit foarte mulți oameni care acceptă politicul atunci când le dai și lor, adică nu te-ar critica niciodată știind că furi, dacă le dai și lor. Adică este totul OK, această regulă lucrează foarte bine și am văzut-o înainte de Ziua Independenței în Piața Marii Adunări Naționale că lumea întreba de ce nu s-a pus tușonka în hrișcă și le-au dat hrișca curată, fără unsoare. Adică până la acel moment cât poți să iei și să-i dai și lui este OK, societatea îi corectă, cum îi pui la respect, atunci te întreabă de alte lucruri, gen ce mi-a dat statul...”

Europa Liberă: Și un vot va putea fi cumpărat cu un kilogram de hrișcă, cu carne înăbușită, cu 100 de lei, ținând cont de ce ceea ce s-a văzut în Piața Marii Adunări Naționale?

Nicolae Tudoreanu: „Sigur, pe alocuri s-ar întâmpla și așa ceva, pentru că, să nu uităm, pătura principală care gândește, judecă altfel a cam migrat. Eu vreau să vă spun că am făcut o analiză în localitatea mea pe ultimii zece ani cu registrele de la școală. Și am analizat – primii cinci cei mai buni din clasă nu mai sunt în sat. Adică au rămas ăștilalți, au făcut copii, nu vreau să-i judec, dar sunt de o calitate intelectuală mai proastă și oamenii trebuie să recunoască că atunci când nu accepți că cineva este mai pregătit intelectual ca tine și te pui alături cu el și-l desconsideri, atunci este o societate moartă. Noi nu avem modele spre care oamenii să tindă. Avem învățători, avem preoți, lumea de rând nu vede diferențe că unul are o intelectualitate mai dezvoltată și unul mai joasă. Spunea cineva, am citit în presă, că s-au angajat acum în câmpul muncii cei care și-au cumpărat diplomele în anii ‘90 și acum ei sunt de fapt în funcții foarte importante.”

Europa Liberă: Ei decid soarta altor oameni...

Nicolae Tudoreanu: „Și cam cum credeți că pot să decidă persoanele respective, decât tot în stilul în care și-au căpătat diplomele? Nu poate altfel s-o facă, așa a fost crescut, dar și de o parte, și de alta toată lumea este vinovată și trebuie să găsim vaccinul care să ne trateze de acest viciu promovat foarte și foarte conștiincios de către puterea sovietică. Astea-s rezultatele.”

Europa Liberă: Dar Dvs. ce diagnoză îi puneți astăzi societății moldave?

Nicolae Tudoreanu: „Comă socială profundă. Nu-i mai interesează nici de rău și nici de bine. Atâta cât mănâncă, atâta cât doarme și punct. Nu-l mai interesează nimic. Am încercat în fel și chip să motivăm oamenii ca să participe când e vorba de dezvoltare participativă la luarea deciziilor, la diferite chestii... Nu-i interesează nimic, nu-i interesează nimic.”

Europa Liberă: Fără atitudine, fără implicare?

Nicolae Tudoreanu: „Fără atitudine, fără implicare, inclusiv păturile intelectuale – colective pedagogice, colective ale angajaților grădinițelor de copii, oamenii din cultură – nu-i mai interesează nimic. Toți spun că toți fură și până la urmă dacă le dai și lor, și ei tot iau. Și atunci acestui labirint în care ne-am pomenit unde-i găsim rezolvarea? Să ne spună oamenii: unde-i găsim rezolvarea?”

Europa Liberă: Care-i miza alegerilor parlamentare, pentru că toți vor ca în legislativ să ajungă slugi ale poporului care vor pune prioritară o idee națională despre care se zice că lipsește, un proiect de stat care e lipsă?

Nicolae Tudoreanu
Nicolae Tudoreanu

Nicolae Tudoreanu: „Nu cred că avem slugi ale poporului și nici poporul nu mai este pentru el slugă. Sunt sigur că nu mai este pentru el slugă. Așteptarea unora este Apusul, așteptarea altora – să vină Estul. Cam asta este societatea.”

Europa Liberă: Și pe acest criteriu rămâne societatea?

Nicolae Tudoreanu: „Cred că mai avem alegeri pe criterii de geopolitică în anul 2019. Oricine ar veni cu un proiect de țară nu s-ar primi ca bază argumentat pentru a fi pus în dezbatere serioasă la televiziunile noastre, iarăși se va vorbi de limba română, iarăși se va vorbi de identitatea noastră. Noi încă suntem în feudalism și încercăm să ne formăm identitatea. Țările deja au uitat de identitate, pentru că perioada clasică a fost perioada în care s-au format țările. Noi încercăm să reproducem o nouă mutare etno-genetică, dar nu ne reușește și nu știu dacă vom izbuti vreodată.”

Europa Liberă: Cel puțin, trei actori politici promovează mesajul pro-Moldova. O să ajute acest mesaj la acumularea mai multor voturi? Mă refer și la Partidul Democrat, care acum s-a repoziționat.

Nicolae Tudoreanu: „În ce sens vă referiți la acumularea mai multor voturi?”

Europa Liberă: Mergând cu ideea că ei sunt formațiunea politică care luptă pro-Moldova, nu pro-Est, nu pro-Vest.

Nicolae Tudoreanu: „Nu o să fie o competiție legată de alegeri bazate pe ideologii statale, o să fie una bazată pe geopolitică. Este părerea mea.”

Europa Liberă: Dar se înghesuie sau nu anumite partide pe segmentul acesta pro-Moldova? Iată, dacă ținem cont și de mesajul pe care îl promovează Igor Dodon în calitate de șef de stat, dar care zice că merge în fruntea listei Partidului Socialiștilor, Ilan Șor la Orhei și acum promovează pro-Moldova și PDM-ul.

Nicolae Tudoreanu: „E una să spui „pro-Moldova” și alta este să ai faptele legate de „pro-Moldova”. La etapa actuală se fac eforturi legate de îmbunătățirea infrastructurii, de unele reforme în educație, de unele reforme în justiție. Ele, într-un fel, nu-i interesează pe oameni. Vă zic, nu-i interesează pe oameni.”

Europa Liberă: Chiar dacă ei au nevoie de aceste condiții bune care vin de la infrastructură, de la educație?

Nicolae Tudoreanu: „Păi, dacă ai făcut un drum, a furat de atâta l-a făcut. Adică nu iau partea bună că omul a depus efort. Trebuie să înțelegem că este un efort considerabil să faci atâția kilometri de drum. Vreau să vă zic că n-a fost pregătit nici tot ce este legat de mediul economic, agenții economici n-au fost pregătiți pentru asemenea volume. S-a făcut un efort considerabil de mare și tot ce este legat de reformele în educație, însă vreau să vă spun că miza poporului este plasată în zona confortului propriu și nu-l interesează. Adică nu este valabil pentru toată societatea, trebuie să recunoaștem treaba asta, avem, dar predomină pătura asta păguboasă. Adică dacă am avut în perioada sovietică când am trăit noi era interesul acesta pentru gospodăria proprie, interes pentru ca eu să mă îmbrac mai bine, să-mi pun o poartă mai bună, să-mi vopsesc în tot anul tot ce este legat de casă, acum nu mai este interesul acesta, este așa o delăsare, nu este o concurență în societate.”

Europa Liberă: Dar dacă ar exista mai multă prosperitate, mentalitatea s-ar schimba?

Nicolae Tudoreanu: „Probabil s-ar schimba, dar cred că în cinci-șase ani n-o putem schimba, pentru că noi am exportat foarte multă lume de calitate peste hotare, de fapt, floarea care trebuia să reproducă în sine. Noi am așteptat de la migranții peste hotare că se vor întoarce și vor adapta tot ce este legat de experiența europeană în localitățile noastre. Am avut o perioadă, ce-i drept, să spunem, și-au reparat casele în stil european, și-au construit grupuri sanitare pe intern, adică lumea a încercat să aducă bunele practici europene în satele noastre, dar, investind în case și neavând un loc de muncă, au lăsat tot și au plecat, pentru că acolo deja-i creat mediul. Au serviciile toate bine instituționalizate, canalizare, salubrizare, tot ce este legat de securitatea copiilor, tot ce este legat de securitatea banului propriu, adică l-ai pus la bancă, nu ai niciun risc, o să-l iei oricând de acolo...”

Europa Liberă: De ce în Republica Moldova toate acestea încă lipsesc?

Nicolae Tudoreanu: „A crea un stat în Republica Moldova este complicat și va fi complicat în continuare, pentru că foarte multă lume nu gândește în contextul interesului civic pentru Republica Moldova. Își capătă un statut, încearcă cumva să-și mute copiii cel puțin peste Prut, dacă are bani îi duce și mai departe. În general, Republica Moldova nu este pentru mulți o poveste de succes, ca să zic eu așa, este doar o țară de tranzit. Mi-am căpătat un statut, mi-am mai adunat niște bănuți și am plecat. Noi de la an la an rămânem tot cu calitatea resurselor umane proastă și în angajații în instituțiile statului, nu este o problemă numai a satului.”

Europa Liberă: Dl primar, dar tot Dvs. ziceți că încetul cu încetul infrastructura începe să se îmbunătățească, că lucrurile par totuși să se schimbe. De ce nu vin cei din străinătate în Republica Moldova, dar continuă exodul și unii își fac valiza pentru ca să plece?

Nicolae Tudoreanu: „Țările europene sunt și ele interesate în aducerea forței de muncă pentru ele, adică nu poate opri nimeni migrația atâta timp cât avem o libertate în circulație.”

Europa Liberă: Guvernarea trebuie să știe să-și păstreze oamenii de calitate acasă? Cum să și-i mențină acasă?

Nicolae Tudoreanu: „Păi i-ar menține doar prin salarii bune, prin condiții sociale, servicii instituționalizate...”

Europa Liberă: Școală bună, spital bun...

Nicolae Tudoreanu: „De acord, dar cam toate sunt bătute peste cap din cauza neînțelegerii și a clasei politice pe alocuri, dar în special oamenii nu cred că văd mulți că s-ar regăsi într-un stat dezvoltat Republica Moldova. Foarte multă lume stă cu gândul adică să-și acumuleze niște investiții și să plece. Asta am văzut-o, sunt la al patrulea mandat și vă zic că asta o văd pe viu. Adică: „Măi, dar ce nu te-ai angajat”? – „Aștept pașaportul românesc, aștept pașaportul românesc. Nu știți de ce se tărăgănează? Dar nu sunați undeva poate că acum știți că stau atâtea dosare la prelucrare și toată lumea?...”. Când e vorba de Unire, spune: „Ei, dar ce-mi trebuie mie?” Se duce cu pașaportul românesc peste hotare, își face interesele lui și discreditează statul român. Și apare întrebarea atunci: O să-și iubească Republica Moldova, care nu i-a oferit nimic? Dacă statul român i-a oferit și-i dă și indemnizații la copii, și-i dă și un buletin cu care merge toată lumea și face bani și nu-l respectă, cam cum credeți ar respecta un stat care nu-i dă nimic? Cred că aici îi problema. Se luptă acum valurile de valori. Avem valorile civilizației umane pentru care mulți dintre noi ar vrea să aspire și avem politica de degradare pe care și-au asumat-o, nu știu, unele curente religioase care luptă cu aceste două opinii referitor la calea noastră pe care trebuie s-o parcurgem. Unii spun că ar fi una bună spre o civilizație, spre o toleranță socială, alții spun că toate aceste lucruri aduc doar pagubă ființei creștine și, într-un fel, foarte multă lume este pe baricada astălaltă. Și contingentul acesta de cetățeni crește de la an la an. Cei care au promovat aceste idei legate de dezvoltarea electronică, tot ce este legat de vaccinat au câștigat teren în fața oamenilor fără niciun leu, doar cu propagandă și tot ce este științific, tot ce este deja confirmat că au pus la temelie unele civilizații cum este Uniunea Europeană și America se trec toate la gunoi și spun că sunt păguboase din punctul de vedere al vieții creștinului. Și această combatere de idei duce la aceea ca societatea noastră să frâneze, este pe moment într-o comă socială profundă și nu știu cine și-ar asuma o teorie, într-un fel, de combatere a acestor năravuri feudale, pentru că de multe ori avem oameni care trăiesc cu idei din feudalism și încearcă să le promoveze și să și le apere în fața multor oameni cu intelectualitate căpătată prin studii universitare. Și acest lucru mă miră de foarte mulți ani, de vreo zece ani; cam de zece ani urmăresc treaba asta. Și când eu vorbeam că tot ce este legat de propaganda prin Biserica Ortodoxă Rusă va fi pus la temelia unor doctrine politice, iată, azi am ajuns că toate aceste lucruri deja sunt speculate politic și prin asta se câștigă electorat, prin niște lucruri care nu aduc absolut nimic pozitiv societății...”

Europa Liberă: Dar cetățenii își dau seama că Biserica și politicul sunt mână în mână, că locașul sfânt a lăsat ușile larg deschise pentru politicieni și politică, iar politicieni merg inclusiv la aceste servicii divine?

Nicolae Tudoreanu: „Ei până la urmă văd politicul tot supus Bisericii, că atunci când vine Focul Haric de la Ierusalim tot politicienii îl plătesc, tot politicienii stau mână în mână cu preoții și acest lucru prioritizează valoarea clerului în fața politicului și oamenii înțeleg că totuși prioritar în societatea noastră nu este politicul, nu sunt păturile intelectuale dezvoltate, dar este clerul cu toată propaganda pe care o face.”

Europa Liberă: Și tot de la mulți creștini aud că preoții nu mai sunt modele în multe comunități, pentru că au înțeles, unii dintre ei, să facă business din Biserică.

Nicolae Tudoreanu: „Este și învățătura bisericească că nu e bine să judeci preotul și oamenii știu de lucrul acesta și majoritatea spun: „Nu faceți ce face preotul, faceți ce spune preotul”, dar până la urmă se combat aceste reguli, însă oamenii totuși în mare parte sunt pe partea cealaltă a interesului statal, nu merg spre o dezvoltare a statului, dar din contra frânează din motiv că consideră că tot ce face statul este contra firii omenești și totul vine din Apus, dar tot ce vine din Apus este dăunător sufletului și tot ce e dăunător sufletului, într-un fel, te va pune într-o ipostază foarte periculoasă la judecata a doua a venirii lui Hristos. Asta o știu pe de rost și pot s-o spun oriunde și oricând.”

Europa Liberă: Dar aceste eforturi de reunificare a celor două maluri ale Nistrului, apropierea cetățenilor de pe malul drept și malul stâng le vedeți cu izbândă?

Nicolae Tudoreanu: „Nu cred atâta timp cât deja atâția ani s-au crescut generații întregi care gândesc altfel. Mai degrabă cred că cele două maluri ale Prutului s-ar regăsi vreodată.”

Europa Liberă: Dar v-ați pus vreodată întrebarea cam ce preț s-ar plăti pentru apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului?

Nicolae Tudoreanu: „Nici acum nu plătim preț mic, pentru că acordăm buletine gratuit, pașapoarte, tot ce este legat de serviciul acesta de înmatriculare auto este unul totuși pe spatele Republicii Moldova. Avem foarte multe lucruri pe care Republica Moldova poate și ar fi o putere multă mai mare economică, dacă n-ar avea această coadă din urma ei, pentru că ne dăm seama care sunt eforturile și tot ce este legat de diplomația care se plătește. Sunt niște cheltuieli enorme pe care și le asumă Republica Moldova pentru Transnistria, dar totuși noi până la urmă am impresia că suntem diferiți la mentalitate. Am fost acolo deseori. Ei chiar s-au oprit în loc la dezvoltare. Avem satele din raionul Slobozia în care, dacă vrei să vezi situația anilor ’80, mergi acolo și o vezi pe viu, adică nu vezi o casă în localitate acoperită cu șindrilă ori acoperită cum acum lumea își mai face alte...”

Europa Liberă: Dacă Dvs. ați guverna Republica Moldova, ce soluții ați propune pentru problema transnistreană?

Nicolae Tudoreanu: „Eu cred că n-aș putea guverna Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ipotetic, dacă ajungeți în fruntea Republicii Moldova, ați avea o rezolvare pentru problema transnistreană?

Nicolae Tudoreanu: „Nu știu, nu știu. Cred că nu aș avea. Eu mai degrabă aș ajunge la situația din 1918.”

XS
SM
MD
LG