Linkuri accesibilitate

Nemulţumiţi de lipsa igienei în şcoli şi grădiniţe (FOTO/ VIDEO)


Marșul „Marea Săpuneală” pentru condiţii minime de igienă în şcoli
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00

Participanţii la un marş organizat astăzi în Chişinău cer autorităţilor să găsească bani pentru toalete moderne şi apă caldă, aşa cum au găsit fonduri pentru Arena Chişinău.

Zeci de părinţi şi elevi au participat astăzi la un marş de sensibilizare faţă de lipsa igienei în multe şcoli şi grădiniţe din ţară. Organizatorii - Asociaţia „Părinţi solidari”, susţin că în majoritatea instituţiilor de învăţământ nu există săpun, apă potabilă sau toalete cu uşi şi separatoare.

Nemulţumiţi de lipsa igienei în şcoli şi grădiniţe
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

„Daţi hârtie şi săpun, nu vrem uniforme-acum! Daţi hârtie şi săpun, nu vrem uniforme-acum!”

Cu pancarte pe care se putea citi: „Vrem ca mâinile curate să miroase-a carte” sau „Igiena nu este un moft, dar este o necesitate”, participanţii au mers în marş pe bulevardul central până la primărie şi guvern, unde au depus o petiţie. Au cerut ca din toamnă toaletele şcolilor din capitală să fie accesibile pentru toţi, inclusiv pentru angajaţi şi copiii cu dizabilităţi, să fie asigurate cu săpun şi apă şi să poată fi folosite într-un mod igienic. Preşedinta Asociaţiei „Părinţi solidari”, Ala Revenco, este convinsă că schimbarea va reuşi în Chişinău după care, speră ea, iniţiativa să fie extinsă şi în şcolile din raioanele ţării:

„Eu am fost acel părinte care pe parcursul a patru ani cât copilul meu a frecventat o anumită instituţie nu mi-am pus întrebarea cum este veceul în acea instituţie. Situaţia în localităţile rurale este foarte gravă, dat fiind faptul că în multe din ele avem carenţe la asigurarea cu canalizări, cu apă potabilă. Multe toalete sunt în exterior, încă de pe timpul anilor ’50 – ’60. Se consideră o normalitate acolo, fiindcă şi oamenii nu au condiţii, deci, consideră că această situaţie e normală. Evident, lipsa condiţiilor duce la îmbolnăvire frecventă, pune sub risc starea de sănătate a copiilor.”

Elevă în clasa a 8-a, Diana Obleac a venit la marş tocmai din satul Negrea, raionul Hânceşti, localitate aflată la 70 de km de capitală. Zice că a aflat despre eveniment de pe reţele sociale şi şi-a convins mama să o lase la marş. Datorită unui grant, gimnaziul la care învaţă a fost modernizat şi astăzi instituţia are o toaletă interioară. Până nu demult însă, elevii erau nevoiţi să meargă la veceul din curtea şcolii.

„Pot să zic că este o diferenţă dintre cel de-afară şi cel din interior pentru că cel din interior este mai îngrijit. Cel de afară este folosit de copiii care frecventează ora de sport. Câţiva ani în urmă era doar cel de afară. Acum, datorită fondurilor străine, avem şi veceu în interior. Am fost solidară cu acest marş pentru că ştiu care este situaţia în ţară şi cred că necesită o schimbare.”

Cu mic, cu mare... la umblătoare
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:11:36 0:00

La marş au venit multe mămici cu copii de grădiniţă, printre acestea şi Elena Druţă, mama unei fetiţe de doi ani. Femeia pune la îndoială că Ministerul Educaţiei nu ar avea fonduri pentru a le oferi grădiniţelor şi şcolilor produse igienice:

„Creştem o generaţie care nu ştie să-şi ceară drepturile, să ceară condiţii decente. Am tăcut noi la vremea noastră şi ei nu trebuie să mai tacă. Noi trebuie să creştem o generaţie care să pretindă la resurse publice alocate pentru rezolvarea unei probleme stringente. Dacă se găsesc de la o zi la alta zece milioane de euro, sau 200 de milioane de lei pentru o arenă ca unii copii să se poată distra acolo în week-end, eu nu înţeleg de ce nu se pot găsi de la o zi la alta pentru o problemă atât de gravă?”

Marşul de sensibilizare organizat astăzi face parte dintr-un şir de evenimente iniţiate de Asociaţia „Părinţi solidati”. În urmă cu doi ani, s-a reuşit introducerea unor reguli sanitare noi, care obligă managerii şcolari să ofere elevilor acces la apă şi săpun. Până nu demult normele de care se ţinea cont datau din perioada sovietică. Părinţii constată însă că noile reguli au rămas… doar pe hârtie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG