Linkuri accesibilitate

„Ne-am deprins cu asta și trăim în această atmosferă de așteptare a orice”


MOLDOVA -- Moldovan President Igor Dodon delivers a speech during the rally of Socialist Party in the Great National Assembly Square in Chisinau, November 18, 2018
MOLDOVA -- Moldovan President Igor Dodon delivers a speech during the rally of Socialist Party in the Great National Assembly Square in Chisinau, November 18, 2018

Un comentariu săptămînal în dialog pe tema campaniei electorale a Partidului Socialist și a lui Igor Dodon.

În studioul Europei Libere, Igor Boțan și Vasile Botnaru au discutat despre retorica și promisiunile președintelui Igor Dodon, anhgajat în campania electorală a socialiștilor...

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Europa Liberă: Președintele Dodon, care se plângea că este neputincios, iată, a găsit un procedeu foarte isteț, zice lumea, de a-și aduce votanții la Chișinău, după ce nu a reușit să obțină suficiente, la părerea sa, secții electorale acolo unde sunt votanții săi. E o bănuială desigur și zic că procedeul este isteț, pentru că acest mecanism este ambalat în grija pentru gastarbeiterii care, vezi Doamne, au pierdut dreptul de ședere legală în Federația Rusă și pentru ca să-l recapete trebuie să vină să stea acasă câteva săptămâni, dar – atenție! – exact în perioada alegerilor parlamentare. E o presupunere legitimă sau fantezistă, cum credeți?

Igor Boțan: „Presupunerea este absolut legitimă, dar ea nu conține nimic nou, nu are un element inovator, pentru că așa a procedat dl Dodon și în 2014, și în 2016, cu aceleași argumente și cu aceleași promisiuni că iată va fi soluționată problema pentru cei 700 de mii de cetățeni moldoveni aflați în Federația Rusă.”

Europa Liberă: Acum fiind vorba despre 140 de mii pare-se?

Igor Boțan: „Din cei care ar fi încălcat legislația Federației Ruse, dar dl.

Igor Boțan
Igor Boțan

Dodon în fiecare an raportează, tot raportează că iată a soluționat această problemă și vedem că ea nu este soluționată, că este o problemă de care dl Dodon se bucură că există, pentru că o perpetuează de la o campanie electorală la alta. Partea proastă e că nu doar acest procedeu cu migranții noștri în Federația Rusă este pus în joc.

Noi am văzut că dl. Dodon a procedat absolut la fel și în privința exportului de produse agricole moldovenești pe piața Federației Ruse. El de fiecare dată, înainte de alegeri, chipurile, se înțelege cu dl Putin la nivel de relații personale pentru ca producătorii moldoveni să poată exporta pe piața rusă, deși avem un acord de liber schimb și iată că dl Dodon ne-a bucurat și de această dată; ne-a spus că exact odată cu începerea campaniei electorale Rusia ar înlătura aceste piedici, dar le va reinstaura dacă cumva partidul dlui Dodon nu va câștiga.”

Europa Liberă: Dar nici asta nu funcționează. Vedem pe rețele de socializare fotografii cu mormane de mere care zac în livadă și acoperite cu zăpadă.

Igor Boțan: „Dimpotrivă, tocmai acest lucru îi este favorabil dlui Dodon, care spune că de la 1 ianuarie, nu a promis de la 1 decembrie sau de la 1 noiembrie, a promis de la 1 ianuarie. Cine nu a reușit să pună aceste mere în frigidere pentru a le conserva până când dlui Dodon i se dă coridor verde pentru exportul în Federația Rusă, să-și asume pierderile...”

Europa Liberă: Sau să le ducă la Guvern?

Igor Boțan: „Da, sau să facă cu ele ce vor, iar dl Dodon exact în perioada preelectorală se va preocupa de eliminarea acestor bariere. Și acest lucru, așa cum am mai menționat și în alte emisiuni de-ale noastre, dl Dodon în face pe fundalul unor declarații, cum ar fi declarația din cadrul Forumului economic de la Sankt Petersburg de anul trecut, când sărea la reprezentanții Uniunii Europene și Statelor Unite, de ce îndrăznesc să impună sancțiuni împotriva Federației Ruse. Este jocul politic, ne-am deprins cu el. Dacă cetățenilor le place acest lucru, nu au decât să se bucure de aceste piruete și aceste manevre politice pe care le face șeful statului.”

Europa Liberă: Zișii adversari ai socialistului Dodon unde își racolează și cum își racolează și ei voturi suplimentare? Ședința recentă a guvernelor României și Republicii Moldova este un procedeu oarecum electoral?

Igor Boțan: „Sigur că este un procedeu electoral și nu poate fi altfel. Dl Dodon muncește asiduu pe dimensiunea euroasiatică, Guvernul Filip și partidul de guvernământ – pe dimensiunea europeană, de data aceasta românească, dar am văzut declarații...”

Europa Liberă: La limita unionismului?

Igor Boțan: „La limita unionismului și am văzut declarațiile dlui președinte al Parlamentului, Andrian Candu, care este vicepreședinte al Partidului Democrat, care spunea: „Stimați unioniști și reprezentanți ai tuturor curentelor, în Partidul Democrat care construiește o națiune civică este loc pentru toți – și pentru unioniști, și pentru găgăuzi, ucraineni, ruși ș.a.m.d. Deci sunt procedee preelectorale pe care le folosesc sau încearcă să le folosească.”

Europa Liberă: Diaspora din țările europene deocamdată este curtată de o manieră artistică, ca să nu-i spunem presing, de către Ilan Șor. Ce randament dau aceste presinguri?

Igor Boțan: „Dl Șor încearcă să vadă dacă cetățenii moldoveni prind la aceste cadouri pe care le face, concerte care...”

Europa Liberă: Deci, un fel de sondaj artistic?

Igor Boțan: „Da, e un fel de sondaj artistic, pentru că aceste concerte cumva evocă sentimentele nostalgice pentru patria lăsată aici, în Republica Moldova, unde sunt rudele, unde oamenii au crescut. Deci, el încearcă marea cu degetul. S-ar putea să reușească, dar ceea ce contează este că avem partide foarte bogate, cum este Partidul „Șor”, partidul dlui Dodon și Partidul Democrat, care prin concerte și prin cadouri încearcă să-și lărgească electoratul și în același timp co-participă la hărțuirea și presingul asupra opoziției, căreia nu i se poate reproșa absolut nimic, care nu poate avea decât o singură identitate și această identitate este politică și orice suport trebuie tratat ca finanțare din surse obscure ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Mai nou, i se lipește sticker-ul cu inscripția „trădător de patrie”.

Igor Boțan: „Da, noi știm că cei care lipesc acest sticker de „trădător de patrie” se potrivesc foarte bine, după formula lui Samuel Johnson, care spunea că atunci când se recurge la teme patriotice ceva nu e în regulă, de aceea nu trebuie să ne mire că se fabrică astfel de dosare politice împotriva opoziției. Parlamentul nu a vrut să discute problema magazinelor sociale, pur și simplu nu a vrut, la fel cum nu a vrut Parlamentul și nu vrea să discute problema din ce resurse dl Dodon își umple conturile Fundației „Soluția” sau a primei doamne – „Din suflet”...”

Europa Liberă: Vorba lui Donici: „pufușor pe botișor”?

Igor Boțan: „Da. Toate aceste lucruri împreună, iată, le avem în ajun de alegeri. Ele deja au impact asupra rezultatului alegerilor, iar guvernanții noștri încearcă să convingă partenerii de dezvoltare că alegerile totuși vor fi libere și corecte.”

Europa Liberă: Astăzi, la sfârșitul lui noiembrie, totuși vreau să vă întreb: ce senzație aveți, se va încumeta puterea să-i scoată din cursă pe Andrei Năstase și Maia Sandu?

Igor Boțan: „Noi ne-am convins în ultimii patru ani de zile că totul este posibil în Republica Moldova, de aceea nu cred că s-ar încumeta cineva să spună că această posibilitate are probabilitate redusă, totul e posibil. Ne-am deprins cu asta și trăim în această atmosferă de așteptare a orice.”

Europa Liberă: Mai mult decât se pot strica relațiile cu europenii și cu occidentalii din cauza asta nu-i sperie?

Igor Boțan: „Probabil nu, fiindcă am văzut reacțiile experților care lucrează cu Partidul Democrat. Ei spun foarte clar că, oricum, expiră mandatul acestui Parlament European și al Comisiei Europene, se așteaptă că populiștii europeni vor avea...”

Europa Liberă: Deci e o rață șchioapă ca și cum?

Igor Boțan: „Da, e o rață șchioapă, da și de aceea este tratată așa, iar între timp partidul de guvernământ își rezolvă problemele, își face mizele și aranjează lucrurile așa cum îi convine. Ulterior, oricum, Uniunea Europeană va trebui să coopereze cu Republica Moldova...”

Europa Liberă: И война всё спишет” (războiul face posibile niște relații între oameni, care înainte ar fi fost de neconceput), cum spune rusul.

Igor Boțan: „Exact! Și învingătorii nu sunt niciodată judecați. Asta este, din câte am înțeles, atmosfera care domină în spațiul guvernanților.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG